Η Μπουντεσλίγκα λοιπόν, όπως είχαμε αποκαλύψει και σε προηγούμενο σημείωμά μας, είναι το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που επιστρέφει στη δράση, εν μέσω φυσικά της πανδημίας του κορωνοϊού – γιατί παγκοσμίως είναι αυτό της Νοτίου Κορέας που ξεκινά σήμερα, 8 Μαίου- μετά από αναστολή που διήρκεσε πάνω από 2 μήνες. Και φέρνει μαζί της και την τεχνολογία, όπως θα δούμε κατωτέρω, σε μία εφαρμογή που θα ενθουσιάσει (κατά κάποιο τρόπο) τους φιλάθλους…
Η Μπουντεσλίγκα, 1η και 2η κατηγορία, μετά την απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το απόγευμα η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, μελέτησε πολύ καλά τα πράγματα και έπειτα είχε και την σύμφωνη γνώμη των 16 «Πρωθυπουργών» των αντίστοιχων ομόσπονδων κρατιδίων, θα επιστρέψει το Σάββατο 16 του μηνός με το ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ ανάμεσα σε Μπορούσια Ντόρτμουντ και Σάλκε. Όλα αυτά φυσικά πάντα  υπό τους όρους ενός αυστηρού πρωτοκόλλου υγείας,  που απαγορεύει στους οπαδούς να βρίσκονται και έξω από το γήπεδο, όχι μόνο μέσα!
Το ντέρμπι Ντόρτμουντ- Σάλκε και τέσσερις άλλοι αγώνες θα ξεκινήσουν το μεσημέρι, ενώ η Άιντραχτ Φρανκφούρτης θα φιλοξενήσει την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ η οποία είχε κρούσμα με έναν ποδοσφαιριστή της, θα αγωνισθεί λίγο αργότερα.  
Η πρωτοπόρος και μεγάλο φαβορί Μπάγερν Μονάχου θα αντιμετωπίσει την Κυριακή τη Χέρτα Βερολίνου, ενώ τη Δευτέρα θα διεξαχθεί το παιχνίδι της Βέρντερ με τη Λεβερκούζεν. Η ομάδα του Μονάχου διεκδικεί τον 8ο διαδοχικό τίτλο της στην Μπουντεσλίγκα, καθώς οδηγεί την κούρσα, έχοντας 55 βαθμούς σε 25 παιχνίδια, τέσσερις περισσότερους από την Ντόρτμουντ, ενώ ακολουθεί η Λειψία στους 50. Κι απομένουν 9 αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί η σεζόν.   
Το νέο της επανεκκίνησης  όπως ήταν φυσικό έφθασε και στην Νιόν και ο πρόεδρος της UEFA, ο Σλοβένος, Αλεκσάντερ Τσεφερίν το αποδέχθηκε με ενθουσιασμό. Ευχήθηκε μάλιστα σε όλους κάθε επιτυχία.
«Είναι μεγάλη είδηση ​​ότι οι γερμανικές Αρχές συμφώνησαν ότι η Μπουντεσλίγκα μπορεί να επιστρέψει», είπε. «Αυτό είναι ένα τεράστιο και θετικό βήμα για να επαναφέρουμε την αισιοδοξία στη ζωή των ανθρώπων.
«Είναι το αποτέλεσμα εποικοδομητικού διαλόγου και προσεκτικού σχεδιασμού μεταξύ των ποδοσφαιρικών Αρχών και των πολιτικών και είμαι πεπεισμένος  ότι η Γερμανία θα δώσει ένα λαμπρό παράδειγμα σε όλους μας για το πώς να φέρουμε το ποδόσφαιρο – με όλο τον ενθουσιασμό, το συναίσθημα και το απρόβλεπτο – πίσω στη δική μας ζωή».
Λίγο νωρίτερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Λίγκας (DFL) Κρίστιαν Ζάιφερτ είχε τονίσει από την πλευρά του:
«Το ενδιαφέρον (παγκοσμίως) είναι μεγάλο. Βλέπω αναφορές απ’ όλον τον κόσμο ότι είμαστε το πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα που επέστρεψε». Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα με ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα υγείας στον κόσμο».
Ο κ. Ζάιφερτ επεσήμανε, αφού προηγουμένως είχε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των συλλόγων 1ης και 2ης κατηγορίας,  πως με την απόφασή της αυτή η Κυβέρνηση δίνει μία σανίδα σωτηρίας, ειδικά  στους συλλόγους που έχουν οικονομικά προβλήματα.
Όλες οι ομάδες θα πρέπει να πάνε για ένα 7ήμερο σε εκπαιδευτικό «στρατόπεδο» όπου θα είναι σε πλήρη απομόνωση, πριν από τις 16 Μαΐου. Εκεί, οι ποδοσφαιριστές που θα έχουν περάσει ήδη όλα τα τέστ, θα παραμείνουν ώστε να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί – αν αυτό είναι δυνατό- ο κίνδυνος οποιασδήποτε μόλυνσης.
Περίπου 300 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιριστών, προσωπικού και παραγόντων , θα βρίσκονται μέσα και γύρω από τα στάδια κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Η Λίγκα, δεν πρέπει να ξεχνάμε, δεχόταν έντονες και μεγάλες πιέσεις από τους χορηγούς (στη Γερμανία είναι σε μερικές ομάδες και πιο ισχυρές κι από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς), και από την πλευρά της κατέβαλλε κι αυτή κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει τους πολιτικούς, όλων των παρατάξεων και κρατιδίων να ενισχύσουν την προσπάθειά της, ενώ επίσης στις 30 Ιουνίου λήγουν και συμβόλαια όχι ενός και δύο αλλά 100 ποδοσφαιριστών.
Μάλιστα η Λίγκα είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα μπορούσε να είναι «απειλητική για την ύπαρξη» ορισμένων συλλόγων.
Όσο για τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας, ως πιθανότερη ημερομηνία εμφανίζεται αυτή της 27 ή 28 Ιουνίου. Οπότε θα μπορέσει κάποια στιγμή να δημιουργηθεί και το νέο αγωνιστικό πρόγραμμα, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο, αλλά γι’ αυτό υπάρχει ακόμη χρόνος…
Δε θα νιώθουν… μόνοι
Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί δε μένουν με «σταυρωμένα τα χέρια». Προκειμένου οι φίλαθλοι, αλλά προπαντός οι ποδοσφαιριστές, να μην νιώθουν άβολα, καθώς θα είναι μόνοι τους στον αγωνιστικό χώρο, φρόντισαν και ανακάλυψαν μέσω της τεχνολογίας, μία νέα εφαρμογή, η οποία θα δίνει την ευκαιρία να μπορούν να εκφράζονται με την άνεσή τους κάθε φορά που θα σημειώνεται ένα γκολ, ή θα θέλουν να ενισχύσουν την ομάδα τους.
Έτσι αφού θα δίνουν από 20 ευρώ, όπου τα χρήματα θα πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, θα μπορούν παράλληλα να πανηγυρίσουν, να χειροκροτήσουν, να τραγουδήσουν ή να αποδοκιμάσουν ποδοσφαιριστές τους ή αντιπάλους τους. Αρκεί ένα πάτημα ενός κουμπιού και η δουλειά έγινε.
Η συχνότητα των clicks αυξάνει και την ένταση του ήχου, με τους συλλόγους  να διατηρούν το δικαίωμα να αυξάνουν αυτόν της γηπεδούχου ομάδος και να μειώνουν εκείνον της φιλοξενούμενης. Επίσης, θα μπορούν να επιλέγουν ποιος ήχος θα ακούγεται από το όποιο σημείο του γηπέδου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της εταιρείας hack-Care,  η εν λόγω υπάρχουσα μορφή μπορεί να «αντέξει» έως και 1.000.000 φιλάθλους , με την καθυστέρηση από την επιλογή του ήχου στη μετάδοση να είναι ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Η εφαρμογή αυτή πρωτοεμφανίσθηκε στη Κορέα με στόχο να μην νιώθουν άβολα τα μουσικά συγκροτήματα στις συναυλίες τους.
Πώς υποδέχθηκαν την απόφαση
Η είδηση για την επιστροφή στη δράση είχε θετικές αντιδράσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές λίγκες. Ο πρόεδρος της ισπανικής, Χαβιέ Τέμπας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επιστροφή της Μπουντεσλίγκα είναι σπουδαία νέα για τη βιομηχανία του ποδοσφαίρου και σηματοδοτεί το δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή του ποδοσφαίρου, που δε θα είναι πλήρης έως την επιστροφή των οπαδών στα γήπεδα».
Η  La Liga προετοιμάζεται κι αυτή εντατικά ώστε να ξαναρχίσει σύντομα. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ιατρικές εξετάσεις σχεδόν σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Ας ελπίσουμε όλα να λειτουργήσουν όπως πρέπει και σιγά-σιγά να επιστρέψει το ποδόσφαιρο στην… κανονικότητα αλλά και η ζωή μας. 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo