
Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini.gr για την επανέναρξη της Bundesliga
Ένα καλό νέο μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού


Η επανεκκίνηση της Bundesliga, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι ένα ευχάριστο γεγονός όχι μόνο για τους φίλους του ποδοσφαίρου αλλά για την κοινωνία. Υπήρχαν εργάτες και υπάλληλοι συλλόγων (δεν αναφερόμαστε στους ποδοσφαιριστές που σίγουρα κερδίζουν περισσότερα…) που φοβόντουσαν ότι η Μέρκελ δε θα έλεγε «ναι» στην επανέναρξη και θα έχαναν τον μισθό τους.
Μέσα στην πανδημία του ιού λοιπόν υπάρχει κι ένα καλό νέο. Η επανέναρξη του γερμανικού πρωταθλήματος, η οποία χάρισε έστω κι ένα μικρό χαμόγελο σε όλο τον πλανήτη, αν δούμε και το πρωτοσέλιδο της ιταλικής αθλητικής εφημερίδας Gazzetta dello Sport : «O Χάαλαντ το αντίδοτο του κορωνοιού» είναι κάτι το σημαντικό. Ο μόλις 19 ετών αυτός υψηλόσωμος Νορβηγός φορ, που δηλώνει αναφερόμενος στο όνομά του: «όταν είμαι στην πατρίδα μου με λένε Χόλαντ. Τώρα οι άλλοι μπορείτε να με φωνάζετε Χάαλαντ».
Ο νεαρός φορ της Μπορούσια Ντόρτμουντ λοιπόν, με το γλυκό πρόσωπο, έκανε τον κόσμο του ποδοσφαίρου να ξεχάσει κατά έναν τρόπο, τα προβλήματα με τον κορωνοιό και να στρέψει το βλέμμα του με αισιοδοξία προς το μέλλον, που σίγουρα να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν προβλέπεται ιδιαίτερα ευοίωνο από οικονομικής πλευράς ,όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.
Ο Χάαλαντ ως ένας άλλος Νιλ Άρμστρονγκ (ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη σελήνη) είναι αυτός που κατέβηκε τη σκάλα και έκανε το πρώτο βήμα στον… άγνωστο πλανήτη, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήταν κάτι το εντελώς διαφορετικό και πρωτόγνωρο να διεξάγονται παιχνίδια «κεκλεισμένων των θυρών». Όχι γιατί ήταν τιμωρημένες κάποιες έδρες, αλλά για λόγους ασφαλείας, αφού αυτό επιτάσσει το Πρωτόκολλο Υγείας. Έτσι λοιπόν ο Χάαλαντ και οι συμπαίκτες του γνώρισαν και είδαν με τα μάτια τους κάτι το διαφορετικό. Σαν να πάτησαν κι αυτοί το… φεγγάρι.
Η επανεκκίνηση της Bundesliga λοιπόν έχει αναζωογονήσει το ποδόσφαιρο, μετά από μήνες θανάτου και φόβου. Άνοιξε το δρόμο για σχεδόν όλους τους άλλους, οι οποίοι κοιτάζοντας το «σπίτι τους» , αναζητούν θάρρος και πρωτόκολλο για να εξέλθουν από αυτό. Τώρα θα ρωτήσει κάποιος, μα καλά για πέστε μας, τι ποδόσφαιρο ήταν αυτό; Απλά. Ήταν ωραίο.
Στο άδειο «Σίγκναλ Ίντουνα Παρκ» οι ποδοσφαιριστές της Μπορούσια Ντόρτμουντ επικράτησαν με το άνετο 4-0 της Σάλκε, στο ντέρμπι της Ρηνανίας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη τους νίκη επι της αντιπάλου της από το 1966! Έφτασε συνολικά τις 800 νίκες στη Μπουντεσλίγκα. Μόνο η Μπάγερν έχει περισσότερες 1112!
Έτσι υπενθύμισαν στα εκατομμύρια των φιλάθλων που το παρακολούθησαν από την τηλεόραση, πόσο όμορφο είναι το ποδόσφαιρο. Μπορεί τώρα να μην είναι ακριβώς αυτό που γνωρίζουμε, αλλά και πάλι, η ομορφιά του παραμένει.
Το άγγιγμα της μπάλας στο πρώτο γκολ του διεθνούς Γιούλιαν Μπράντ ή το εξωτερικό φάλτσο που χρησιμοποίησε ο Πορτογάλος αριστερός ακραίος χαφ, Ραφαέλ Γκερέιρο, που πέτυχε και δύο τέρματα. Και φυσικά το τέρμα που σημείωσε πάνω στην κίνηση ο πανήψυλος, Νορβηγός, Ερλινγκ Χάαλαντ.
Όμως το να βλέπεις την έρημο, αντί για την ποίηση της «κίτρινης ομάδας» του Λισιέν Φάβρ και να ακούς μεμονωμένες κραυγές όπως στα φιλικά παιχνίδια, αντί για το βρυχηθμό ενός ντέρμπι, ενοχλεί. Ωστόσο αυτός εξ αρχής ήταν ο στόχος την εποχή του κορωνοιού. Να μπορέσει το ποδόσφαιρο να ξεπεράσει όλα αυτά τα προβλήματα και να ξεδιπλώσει την αξία του. Να δείξει την δική του ομορφιά. Αυτό που έχει κάνει τον κόσμο και το λατρεύει σα θρησκεία!
Η Bundesliga είναι ένα εμπορικό σήμα γνωστό στον κόσμο, που αυτές τις ημέρες έχει το αποκλειστικό προνόμιο να παίζει ποδόσφαιρο (και μάλιστα υψηλού επιπέδου), λόγω του κορωνοιού. Χρειάζεται όμως τη συναίνεση ώστε να βοηθηθεί περισσότερο και η παγκόσμια αγορά. Ο αθλητισμός είναι εικόνα, καθώς και συναισθήματα και το πρόσωπο ενός 19χρονου Νορβηγού… εφήβου χρησιμεύει στην αύξηση του βαθμού αναγνώρισης.
Ότι σκόραρε ο Έρλινγκ Χάαλαντ το πρώτο γκολ της επανεκκίνησης, τώρα το γνωρίζουν ήδη και στα Νησιά Κουκ, και σίγουρα ακόμη παραπέρα . Αλλά δε θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιο τυχερό πλαίσιο για να επανεμφανιστεί. Δε θα μπορούσε να υπήρχε ένας πιο κατάλληλος χαρακτήρας για να μεταδώσει το μήνυμα: «καλωσορίστε πίσω το ποδόσφαιρο».
Με τα γκολ και τις διαμάχες σας, για μιάμιση ώρα μιλήσατε λιγότερο για μαλλιά και πρωτόκολλα, υπουργούς και ιολόγους. Ναι, ακόμα κι αν είστε αερόβια άτομα και χωρίς μάσκα, όπως θα έλεγαν οι επιστήμονες.
Οι αντιθέσεις, οι ρίψεις, τα μοτίβα, οι ποινές και οι λανθασμένες ενέργειες , και δικαιολογίες έχουν επιστρέψει στην πρώτη σειρά στις σκέψεις πολλών ανθρώπων, στη Γερμανία αλλά και γενικά παντού. Είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ομαδικό άθλημα σε υψηλό επίπεδο, παρά την πανδημία;
Η Bundesliga προσπαθεί να δώσει απαντήσεις και παραδείγματα που θα αναλύσει ολόκληρος ο πλανήτης. Τώρα όλοι μας ανυπομονούμε για τις απαντήσεις, και ευχόμεθα να τους μιμηθεί ο κόσμος όλος .
Ο Χάαλαντ είναι ο ποδοσφαιριστής που έβαλε τη σφραγίδα του και οι διεκδικητές του τίτλου, ποδοσφαιριστές της Μπορούσια Ντόρτμουντ, αλλά και όλοι οι φίλαθλοι τον υποδέχθηκαν μέσω τηλεόρασης με ενθουσιασμό.
Το «παιδί θαύμα» πέτυχε γκολ , αλλά το κυριότερο, δεν ήταν αυτός ο καλύτερος. Εκείνος ο ποδοσφαιριστής που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Γιούλιαν Μπράντ. Όμως όλοι θα πουν με βροντερή φωνή στη Γερμανία: Είμαστε η Bundesliga κι έχουμε τον Χάαλαντ.
Οι προπονητές κράτησαν τις μάσκες στις τσέπες τους. Μάθημα για όλους εμάς που πιθανότατα θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας. Χρειάζεται να το συνηθίσουν οι ποδοσφαιριστές αλλά και οι υπόλοιποι. Είμαστε σε μία νέα εποχή. Που θα απαιτήσει ίσως μεγαλύτερη ευθύνη από τους ποδοσφαιριστές .
Στο ζεστό ντέρμπι του Ρουρ, ούτε καν μια ένδειξη νευρικότητας, εκτός από την ασυμφωνία του Τοντίμπο-Χάαλαντ. Αλλά πάνω απ ‘όλα, ένα μήνυμα εμπιστοσύνης ξεκίνησε από τη γερμανική επανεκκίνηση: κάτω από την τσαλακωμένη φλούδα, το ασβέστιο διατηρεί τον πολτό του άθικτο. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε και να παρουσιάσετε παιχνίδια υψηλής ποιότητας, ακόμη και στην εποχή του κορωνοιού.
Η Μπορούσια Ντόρτμουντ πρέπει να δώσει ώθηση σε όλες τις ομάδες . Χρειάζεται όμως θάρρος, συμπαγής κίνηση, ώστε να κάνουν και άλλοι την ίδια ισχυρή αρχή. Εκείνο που ενδεχομένως θα προκαλέσει νέα προβλήματα θα είναι πιθανόν μία απομάκρυνση από τον ίδιο στόχο και σκοπό, δηλαδή την επανεκκίνηση…
Μάνος ΣταραμόπουλοςΔημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου