Στην Ελλάδα, την χώρα του Ήλιου και της φιλοξενίας, είναι γεγονός ότι έως τώρα τουλάχιστον η Κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού. Και μακάρι φυσικά να συνεχισθεί έτσι, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Οπότε σιγά- σιγά να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, η οποία σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με αυτή που γνωρίζαμε πριν το Φεβρουάριο
Τώρα όμως καλό θα είναι να δούμε τα πράγματα γύρω από τον χώρο του ποδοσφαίρου, ο οποίος αποτελεί μία «βιομηχανία θεάματος» και δίνει δουλειά σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Η Μπουντεσλίγκα, μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ θα τεθεί σε επαναλειτουργία στις 16 Μαίου.
Βεβαίως, δε συμβαίνει το ίδιο και με τη Β’ κατηγορία, όπου είχαμε δύο κρούσματα με ποδοσφαιριστές της Δυναμό Δρέσδης και η Λίγκα αναγκάσθηκε να αναβάλλει τον αγώνα της, καθώς και τον επόμενο. Κι όμως φαινόταν ότι στη Γερμανία το ζήτημα είχε επιλυθεί με την αποδοχή του κινδύνου και την παροχή καραντίνας μόνο για όποιον ποδοσφαιριστή βρισκόταν θετικός. 
Η πραγματικότητα ωστόσο είναι λίγο διαφορετική. Σε θέματα υγείας, κάθε ομόσπονδο κράτος έχει την εξουσία να αποφασίζει από μόνο του. Η Σαξονία λοιπόν, μετά τις δύο περιπτώσεις ποδοσφαιριστών της Δυναμό, έθεσε σε καραντίνα ολόκληρη την ομάδα. Και ακολούθως μίλησε και η Λίγκα….
Η Super League, την Τρίτη (12/5)  αναμένεται να έχει μία ακόμη τηλεδιάσκεψη με στόχο να αναλυθεί από κοινού,  πως θα προχωρήσει η εν λόγω κατάσταση. Η αναβολή οποιασδήποτε επιλογής για την επανεκκίνηση της Super League, θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος, ίσως να ήταν καλή και σωστή, αν είχαμε πολλά κρούσματα και το χειρότερο θύματα.
Βλέπουμε όμως ότι το τελευταίο 24ωρο η Ελλάδα, ευτυχώς, τέτοιο πράγμα, το έχει αποφύγει κι αυτό φυσικά οφείλεται στα μέτρα που είχε πάρει από αρκετά νωρίς η Κυβέρνηση. Από δω και πέρα όμως, πρέπει να δούμε λίγο πιο κατάματα τη ζωή και αφού βγήκαμε επιτέλους από τα σπίτια μας, πρέπει να πάμε και λίγο παραπέρα. Όχι απότομα.
Αλλά με βήματα όπως πάμε έως τώρα. Άλλωστε οι περισσότερες ομάδες έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασία με γκρουπ ποδοσφαιριστών και όσο περνούν οι ημέρες τόσο και θα εντείνουν τις προπονήσεις τους, ώστε να φτάσουμε και στις προπονήσεις με επαφή.
Η απόφαση για επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου δεν είναι σίγουρα εύκολη. Υπάρχουν αντιρρήσεις (ευτυχώς όχι από πολλές ομάδες) που εκφράζουν τις ανησυχίες τους, αλλά με τη σημερινή κατάσταση που παρουσιάζει η Ελλάδα, νομίζω πως μπορούμε να ξεκινήσουμε δειλά- δειλά. Το να παίζουν φυσικά δύο ομάδες «κεκλεισμένων των θυρών» δεν είναι και το καλύτερο πράγμα για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές πρώτα απ’ όλα.
Όμως αν δεν ξεκινήσει κάποια στιγμή και το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ζημία που θα υποστούν οι σύλλογοι, αλλά προπαντός και η χρηματιστηριακή αξία των ποδοσφαιριστών τους, θα μειωθεί αρκετά. Είναι κάτι που, απ’ ότι ακούω και βλέπω και στην τηλεόραση, σχεδόν κανείς δε δείχνει να έχει αντιληφθεί το μέγεθος αυτό ή μπορεί ελάχιστοι.
Σε μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η KPMG (διεθνής χρηματοπιστωτική – συμβουλευτική εταιρεία), παρουσιάστηκαν 2 σενάρια, ξεκινώντας από τον Λιονέλ Μέσι: Ένα σενάριο για μη συνέχιση του ισπανικού πρωταθλήματος, όπου η αξία του στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, σε περίπτωση μη επανεκκίνησης θα καταγράψει απώλειες που ανέρχονται στο -27,5% . Δηλαδή η αξία του θα πέσει στα  127 εκατ. ευρώ. Ενώ αν ισχύσει το δεύτερο σενάριο, που ξέρουμε ότι η La Liga θα επαναρχίσει τον Ιούνιο, τότε η αξία του θα είναι (πάλι μειωμένη) αλλά σε καλύτερη μοίρα, στα 134 εκ. ευρώ .
Οπότε, καλό θα είναι να αναλογισθούμε τι επίπτωση θα έχει αυτό και στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι όπως και να το κάνουμε, δε φτάνει η αξία τους σε πολύ υψηλά επίπεδα. Άρα και σε μία (πιθανή) όχι επανεκκίνηση τότε θα δούμε την πτώση τους στο διεθνές και ελληνικό χρηματιστήριο να μειώνεται αρκετά.
Και θέλω να πιστεύω κανείς από τους ιδιοκτήτες, επενδυτές, προέδρους ή μεγαλομετόχους αλλά και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, δε θα τους αρέσει να μη βρεθούν σύντομα στους αγωνιστικούς χώρους… Πάντα εννοείται με τα πρωτόκολλα υγείας σε κυρίαρχη θέση…
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo