Translator

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Η "υπόθεση Ρεφαέλοβ" είναι ικανή να ταράξει το χώρο του ποδοσφαίρου και να αλλάξει ξανά τον ποδοσφαιρικό χάρτη όλου του κόσμου!!!

 

Αθλητικά |

Υπόθεση Ρεφαέλοβ: Αλλάζει ξανά ο παγκόσμιος χάρτης του ποδοσφαίρου;

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει στο vradini.gr την «υπόθεση Ρεφαέλοβ» η οποία μπορεί να ταράξει για τα καλά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και να εξελιχθεί σε «νέα υπόθεση Μποσμάν»


Υπόθεση Ραφαέλοβ: Αλλάζει ξανά ο παγκόσμιος χάρτης του ποδοσφαίρου;

Να λοιπόν που μετά την υπόθεση της διαμάχης ΟΥΕΦΑ – Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μπαρσελόνα για την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, η οποία θα εκδικασθεί από τον Έλληνα Δικαστή, Αθανάσιο Ράντο και θα κρίνει τι θα συμβεί στο Ευρωπαϊκό και κατ επέκταση παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τώρα έρχεται μία νέα υπόθεση. Ξανά ποδοσφαιρική φυσικά, η οποία κατευθύνεται κι αυτή προς το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Κι αυτό γιατί πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή στις Βρυξέλλες γαλλόφωνο δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση του Ισραηλινού διεθνούς, Λίορ Ρεφαέλοβ της Αντβέρπ, διαπίστωσε παράβαση των κανόνων ελεύθερης μετακίνησης και το δίκαιο του ανταγωνιστού. Και παρέπεμψε την υπόθεση στο Λουξεμβούργο για να εξετάσει κατά πόσον οι κανόνες που έχουν σχεδιασθεί και υποστηρίζονται από την UEFA σχετικά με τους γηγενείς ποδοσφαιριστές (ώστε να προστατεύονται τα εγχώρια ταλέντα) είναι σύννομοι ή όχι.

Η υπόθεση ξεκίνησε πέρυσι από την Αντβέρπ κι αφορούσε τον Ρεφαέλοβ. Οποτε αμφισβητείται τώρα και η Βελγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τον καθορισμό ποσοστώσεων από γηγενείς ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα του κάθε συλλόγου και στην αποστολή για τον κάθε αγώνα.

Οι κανόνες που διαμορφώθηκαν από την UEFA από το 2005 – με στόχους που περιλαμβάνουν τον περιορισμό των πλούσιων συλλόγων που αποθησαυρίζουν ποδοσφαιριστές από όλη την Ευρώπη – και που αργότερα εφαρμόστηκαν στο Βέλγιο αμφισβητήθηκαν στη χώρα αυτή ως περιορισμός στις επιλογές πρόσληψης και επιλογής ομάδας.

Η Βελγική Ομοσπονδία έχει εφαρμόσει ποσοστώσεις από το 2011, στην αρχή της 10ετίας , όταν η εθνική της ομάδα των Ανδρών έγινε η κορυφαία στον κόσμο στην γενική κατάταξη της ΦΙΦΑ και έφτασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini.gr για τον Δημήτρη Γραμμόζη της Σάλκε | staramopoulos

Μάνος Σταραμόπουλος Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo

Έθεσε λοιπόν όριο σε κάθε ομάδα του Βελγίου η οποία διατηρεί στο έμψυχο δυναμικό της 25 επαγγελματίας ποδοσφαιριστές (άνω των 21 ετών). Πρέπει όμως να περιλαμβάνει σε αυτούς τους 25 τουλάχιστον 8 ποδοσφαιριστές που έχουν αναπτυχθεί ποδοσφαιρικά στο Βέλγιο. Τους λεγόμενους δηλαδή γηγενείς. Μάλιστα αναφέρει ο κανονισμός της Βελγικής ομοσπονδίας ότι τουλάχιστον 6 εγχώριοι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι ή στην αρχική ενδεκάδα ή μεταξύ των αναπληρωματικών τους σε κάθε αποστολή για τον αγώνα.

Έρχονται τώρα οι δικηγόροι της Αντβέρπ και του 35χρονου Ρεφαέλοβ και υποστηρίζουν ότι η ικανότητά τους να προσλαμβάνουν, να υπογράφουν και να επιλέγουν ομάδες είναι περιορισμένη, σύμφωνα με το έγγραφο δικαστηρίου των Βρυξελλών που κατέθεσαν.

Μάλιστα ανάμεσα στα επιχειρήματά τους είναι ότι οι εγχώριες ποσοστώσεις ευνοούν τις χώρες με υψηλότερο πληθυσμό που έχουν μεγαλύτερη ομάδα δυνητικών φορέων. Ο πληθυσμός του Βελγίου είναι περίπου 11,5 εκατομμύρια.

Από την πλευρά της η διοίκηση της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας του Βελγίου δήλωσε ότι η κατάργηση της ποσόστωσης των εγχώριων ποδοσφαιριστών από τις αποστολές της κάθε ομάδας για τους αγώνες της δεν είναι στην ατζέντα.

Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pro League, Πιέρ Φρανσουά δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Εάν οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές που εκπαιδεύονται από τους συλλόγους μας δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν στο πρωτάθλημά μας, είναι απίθανο η μελλοντική γενιά των κόκκινων διαβόλων να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του φίλαθλου κοινού”.

Να θυμίσουμε εδώ ότι από το 2009, ένας σύλλογος που συμμετέχει σε διοργανώσεις της UEFA πρέπει να έχει 8 εγχώριους (γηγενείς) ποδοσφαιριστές οποιασδήποτε εθνικότητας σε σύνολο 25 ποδοσφαιριστών. Δεν υπάρχουν ποσοστώσεις για την επιλογή της ομάδας του αγώνα.

Τουλάχιστον 4 από τους γηγενείς ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν περάσει 3 χρόνια με την ομάδα μεταξύ 15 και 21 ετών. Έως 4 θα μπορούσαν να έχουν εκπαιδευτεί σε άλλο σύλλογο από την ίδια χώρα όμως.

Επειδή η εθνικότητα δεν αποτελεί εμπόδιο, ο κανόνας της UEFA ειπώθηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες ότι είναι συμβατός με την ελεύθερη κυκλοφορία εργασίας.

Κι έρχεται τώρα ο δικαστής των Βρυξελλών και αποφασίζει να ζητήσει προδικαστικές αποφάσεις από το Λουξεμβούργο για την ερμηνεία των άρθρων 45 και 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει μια ιστορική ιστορία με το ποδόσφαιρο και αυτή τη στιγμή μελετά την υπόθεση της Super League. Οι σύλλογοι με επικεφαλής τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους προσπαθούν να τερματίσουν αυτό που λένε ότι είναι μονοπώλιο της UEFA-FIFA στη διοργάνωση διεθνών διοργανώσεων.

Το δικαστήριο εξέδωσε τη λεγόμενη απόφαση Μποσμάν το 1995 που είχε σεισμική επίδραση στο ποδόσφαιρο.

Αυτή η ετυμηγορία υπέρ του Βέλγου μέσου Ζαν-Μαρκ Μποσμάν απελευθέρωσε ποδοσφαιριστές εκτός συμβολαίου για να ενταχθούν σε άλλο σύλλογο, δίχως μεταγραφικό κόστος και συνέβαλε στην αύξηση των μισθών. Τερμάτισε επίσης τις ποσοστώσεις εθνικότητας που περιόρισαν τους συλλόγους να αποκτούν ποδοσφαιριστές μόνο από την Ευρωπαική Ένωση.

Ένας από τους δικηγόρους του Μποσμάν ο διάσημος, Ζαν-Λουί Ντιπόν είναι μέλος της ομάδας που εκπροσωπεί την Αντβέρπ. Αυτός και ένας άλλος Βέλγος δικηγόρος, ο Μάρτιν Χίσελ, συνεργάζονται επίσης με τους συλλόγους της Ευρωπαϊκής Super League. Οπότε θα έχουμε εξελίξεις ίσως όχι γρήγορα, αλλά και για τις δύο πλευρές, που ενδεχομένως να αλλάξουν ξανά τον παγκόσμιο χάρτη του ποδοσφαίρου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου