Translator

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Ο αργεντινός Λιονέλ Μέσι κοντά στην κατάκτηση της 7ης "Χρυσής Μπάλας"του ευγενέστερου και σπουδαιότερου ατομικού βραβείου παγκοσμίως!

 

Χρυσή Μπάλα: Ο Μέσι κοντά στην 7η βράβευση

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει στο vradini.gr τον τρόπο ψηφοφορίας για τη «Χρυσή Μπάλα», του κορυφαίου και σημαντικότερου ατομικού βραβείου στον κόσμο, καθώς και ποια είναι τα φαβορί…


Χρυσή Μπάλα: Ο Μέσι κοντά στην 7η βράβευση

Την ίδια σαιζόν 1955 που υλοποιήθηκε η ιδέα του Γάλλου αρχισυντάκτη της ΕΚΙΠ, Γκαμπριέλ Ανό, για την δημιουργία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (η μετεξέλιξη του Τσάμπιονς Λιγκ), ξεκίνησε παράλληλα και η απονομή της «Χρυσής Μπάλας», του ευγενέστερου και σπουδαιότερου βραβείου παγκοσμίως σε ατομικό επίπεδο. Εδώ την ιδέα έριξε ο συνάδελφός του, του «France Football», Ζακ Φεράν που είπε σε κάποια στιγμή:

«Αφού θα έχουμε την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, γιατί να μην έχουμε και τον πρώτο ποδοσφαιριστή της Ευρώπης;». Κι έτσι μπήκε σε λειτουργία η διαδικασία της βράβευσης του κορυφαίου της χρονιάς, με πρώτο και καλύτερο τον Άγγλο, Στάνλευ Μάθιους. Βεβαίως έκτοτε το έπαθλο άλλαξε, βελτιώθηκε όπως και ο κόσμος. Το 1995 μόλις είχαμε την «υπόθεση Μποσμάν» που έφερε μεγάλες ανατροπές και στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Το βραβείο αποφασίσθηκε από την διοίκηση του «France Football»να απονέμεται στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή των Ευρωπαϊκών γηπέδων, με θριαμβευτή τότε, τον Λιβεριανό φορ της Παρί Σεν Ζερμέν (μετά της Μίλαν), Ζόρζ Γουεά.

Ο κόσμος είχε κι άλλες αλλαγές με την παγκοσμιοποίηση. Και το 2007 η διοίκηση του εν λόγω γαλλικού περιοδικού, προχωρά, κι αποφασίζει να το δίνει πλέον στον κορυφαίο του κόσμου, με πρώτο νικητή τότε, τον βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό της Μίλαν, Κακά. Το 2010 ο τότε πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ άνθρωπος έξυπνος , παρά τις όποιες αδυναμίες του, βλέποντας ότι η «Χρυσή Μπάλα» πουλάει περισσότερο κι από το δικό του «τα βραβεία της FIFA», φροντίζει να το εντάξει κάτω από την αιγίδα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας. Το 2017 όμως ο νυν πρόεδρος της FIFA, Ελβετός, Τζιάνι Ινφαντίνο δεν τα βρίσκει στην ανανέωση της συμφωνίας με τον Οίκο Μορινιέρ και η «Χρυσή Μπάλα» (Ballon D ;Or) επιστρέφει κάτω από την «ομπρέλα» του έγκυρου και κορυφαίου αθλητικού περιοδικού του “France Football».

Έχω την χαρά και τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην ετήσια ψηφοφορία για τον κορυφαίο της Χρονιάς από το 1988, όταν ο τότε διευθυντής  του τμήματος διεθνών του France Football» Σαβιέ Μπαρέ με είχε πάρει τηλέφωνο στον Ελεύθερο Τύπο μία Τρίτη απόγευμα και μου είχε πει :

«Η διοίκηση επιθυμεί τώρα που αποχωρεί από την ενεργό δράση ο Γιάννης Διακογιάννης, να πάρεις εσύ την θέση του ανταποκριτή μας (και ψηφοφόρου εννοείται) στην Ελλάδα, για την Equipe  και το France Football. Όπως καταλαβαίνετε η Χαρά μου ήταν Τεράστια. Ένοιωθα σα να…κατακτώ τον κόσμο».

Έκτοτε η συνεργασία μας συνεχίζεται (όπως και με άλλα σπουδαία έντυπα της Ευρώπης).

Τώρα λοιπόν μετά και την επίσημη ανακοίνωση της λίστας των 30 ποδοσφαιριστών που θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο αυτό ατομικό βραβείο, πρέπει να δούμε τι πιθανότητες έχουν , ποιοι ξεχωρίζουν ως φαβορί και πότε θα θα δοθούν τα μεγάλα έπαθλα, καθώς πέραν της «Χρυσής Μπάλας» στους άνδρες, έχουμε την αντίστοιχη στις γυναίκες. Τον κορυφαίο νέο ποδοσφαιριστή (κάτω των 21 ετών) .  ο οποίος θα πάρει το βραβείο «Κοπά»στην μνήμη του πρώτου γάλλου που κατέκτησε την «Χρυσή Μπάλα». Και το  έπαθλο «Γιασίν» για τον κορυφαίο τερματοφύλακα…

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν βραβεύεται ο κορυφαίος των τελευταίων 20 χρόνων για παράδειγμα, αλλά ο καλύτερος της συγκεκριμένης χρονιάς,. Δηλαδή του 2021. Ο κάθε ανταποκριτής- ψηφοφόρος  καλείται να επιλέξει τους 5  κορυφαίους ποδοσφαιριστές  από τους 30 επιλεγμένους και να τους βαθμολογήσει από τον πρώτο (6 βαθμούς) έως τον 5ο (1 βαθμό) με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Α) ατομικές και συλλογικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους

Β) κλάση ποδοσφαιριστή  και αθλητική ικανότητα του ποδοσφαιριστή

Γ) μια συνολική εικόνα της καριέρας του ποδοσφαιριστή (ώστε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση).

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini.gr για τον Δημήτρη Γραμμόζη της Σάλκε | staramopoulos

Μάνος Σταραμόπουλος Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo

Αυτή τη στιγμή ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα:

Ο Πορτογάλος, Κριστιάνο Ρονάλντο την χρονιά που φεύγει  κατάφερε κάτι το αξιοσημείωτο, να φτάσει με την εθνική του ομάδα σε 181 εμφανίσεις τα 115 τέρματα και να φιγουράρει μόνος πρώτος στην κορυφή. Όμως με την Γιουβέντους δεν παρουσίασε κάτι το ιδιαίτερο, απλά το καλοκαίρι δημιούργησε θετικά σχόλια με την επιστροφή του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. .

Ο μικρόσωμος γάλλος χαφ της Τσέλσι, Νγκολό Καντέ είχε μία ακόμη σημαντική σαιζόν. Κατέκτησε με την Τσέλσι το Τσάμπιονς Λιγκ,ενώ με την εθνική του ομάδα πήρε το Nations league. Σίγουρα θέτει ισχυρή υποψηφιότητα.

Ο βραζιλιάνος πολιτογραφημένος, Ιταλός χαφ, επίσης της Τσέλσι, Ζορζίνιο είχε μία καταπληκτική χρονιά. Πρώτα βοήθησε την ομάδα του να κυριαρχήσει στην Ευρώπη και μετά έπαιξε σπουδαίο ρόλο ώστε η εθνική Ιταλίας να αναδειχθεί κορυφαία στην «γηραιά ήπειρο»για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Και φυσικά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας τον Αύγουστο στην Κωνσταντινούπολη πήρε την «ασημένια φανέλλα» ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής των Ευρωπαικών διοργανώσεων από την ΟΥΕΦΑ.

Αν ήμασταν ένα χρόνο πίσω, τότε σίγουρα το κορυφαίο έπαθλο θα το έπαιρνε ο Πολωνός φορ της Μπάγερν Μονάχου, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Όμως η πανδημία έπαιξε τον ρόλο της…Φυσικά και δεν ξεχνάμε ότι κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Μπουντεσλίγκα και τον Φεβρουάριο το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων στο Κατάρ..Φτάνει όμως;

Ο αργεντινός Λιονέλ Μέσι, ο άνθρωπος με τις 6 κατακτήσεις της «Χρυσής Μπάλας» ίσως να έχει αυτή τη στιγμή τις πιο πολλές πιθανότητες. Κράτησε με την απόδοσή του όσο πιο ψηλά γινόταν την Μπαρσελόνα (τερμάτισε 3η), την βοήθησε να κατακτήσει το Copa del Rey (κύπελλο του Βασιληά) και το κυριότερο, για πρώτη φορά οδήγησε την εθνική Αργεντινής σε επιτυχία. Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής με τον Λιονέλ στην ενδεκάδα της. Έπειτα με την μετακίνησή του στην Παρί Σεν Ζερμέν ανέβασε κατά πολύ την μετοχή της παριζιάνικης ομάδας…

Τον λόγο τώρα έχει ο Ντιντιέ Ντρογκμπά ο οποίος στις 29 Νοεμβρίου μαζί με την πανέμορφη Σάντι Χέριμπερτ στο Θέατρο Σατελέ των Παρισίων θα ανακοινώσουν τον μεγάλο νικητή της εφετινής χρονιάς…

Οι νικητές της «Χρυσής Μπάλας»

1956 Στάνλευ Μάθιους  (Αγγλία)

1957 Αλφρέδο Ντι Στέφανο  (Ισπανία)

1958 Ρειμόν Κοπά  (Γαλλία)

1959 Αλφρέδο Ντι Στέφανο  (Ισπανία)

1960 Λουίς Σουάρεθ (Ισπανία)

1961 Ομάρ Σίβορι  (Ιταλία)

1962 Γιόσεφ Μάσοπουστ  (Τσεχία)

1963 Λεβ Γιασίν (Σοβιετική Ένωση)

1964 Ντένις Λο  (Σκωτία)

1965 Εουσέμπιο  (Πορτογαλία)

1966 Μπόμπι Τσάρλτον (Αγγλία)

1967 Φλόραν Άλμπερτ  (Ουγγαρία)

1968 Τζορτζ Μπεστ (Βόρεια Ιρλανδία)

1969 Τζιάνι Ριβέρα  (Ιταλία)

1970 Γκέρντ Μύλερ (Γερμανία)

1971 Γιόχαν Κρόιφ (Ολλανδία)

1972 Φραντς Μπέκενμπαουερ (Γερμανία)

1973 Γιόχαν Κρόιφ (Ολλανδία)

1974 Γιόχαν Κρόιφ (Ολλανδία)

1975 Όλεγκ Μπλαχίν (Σοβιετική Ένωση)

1976 Φραντς Μπέκενμπαουερ (Γερμανία)

1977 Άλαν Σίμονσεν  (Δανία)

1978 Κέβιν Κίγκαν (Αγγλία)

1979 Κέβιν Κίγκαν (Αγγλία)

1980 Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε (Γερμανία)

1981 Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε  (Γερμανία)

1982 Πάολο Ρόσι (Ιταλία)

1983 Μισέλ Πλατινί  (Γαλλία)

1984 Μισέλ Πλατινί  (Γαλλία)

1985 Μισέλ Πλατινί  (Γαλλία)

1986 Ιγκόρ Μπελάνοφ  (Σοβιετική Ένωση)

1987 Ρουντ Γκούλιτ (Ολλανδία)

1988 Μάρκο Φαν Μπάστεν  (Ολλανδία)

1989 Μάρκο Φαν Μπάστεν  (Ολλανδία)

1990 Λόταρ Ματέους  (Γερμανία)

1991 Ζαν-Πιέρ Παπέν  (Γαλλία)

1992 Μάρκο Φαν Μπάστεν  (Ολλανδία)

1993 Ρομπέρτο ​​Μπάτζιο (Ιταλία)

1994 Χρίστο Στόιτσκοφ  (Βουλγαρία)

1995 Ζώρζ Γουεά  Weah (Λιβερία)

1996 Ματίας Ζάμερ (Γερμανία)

1997 Ρονάλντο (Βραζιλία)

1998 Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία)

1999 Ριβάλντο (Βραζιλία)

2000 Λουίς Φίγκο  (Πορτογαλία)

2001 Μάικλ Όουεν (Αγγλία)

2002 Ρονάλντο (Βραζιλία)

2003 Πάβελ Νέντβεντ  (Τσεχία)

2004 Άντρι Σεβτσένκο  (Ουκρανία)

2005 Ροναλντίνιο (Βραζιλία)

2006 Φάμπιο Καναβάρο  (Ιταλία)

2007 Κακά  (Βραζιλία)

2008 Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)

2009 Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή)

2010 Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή)

2011 Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή)

2012 Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή)

2013 Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)

2014 Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)

2015 Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή)

2016 Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)

2017 Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)

2018 Λούκα Μόντριτς (Κροατία)

2019 Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου