UEFA: Θα παρουσιάσει το νέο της πρόγραμμα για το ποδόσφαιρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini. gr για την UEFA και το νέο της πρόγραμμα για το ποδόσφαιρο που θα φέρει μεγάλες αλλαγές…

Τα πράγματα στην UEFA αλλάζουν. Τα νέα οικονομικά δεδομένα των συλλόγων της ανά την Ευρώπη, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εδώ κι ένα χρόνο τώρα, τη φέρνουν μπροστά σε νέες κινήσεις.
Σήμερα Τετάρτη, η ηγεσία της UEFA θα συναντηθεί επειγόντως με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού, τι τρόπους πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να προχωρήσουν σε αλλαγή του Δημοσιονομικού κανονισμού (το λεγόμενο Financial Fair Play), ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά «παγωμένος» και δεν μπορεί να βοηθήσει ή να προβεί σε ελέγχους των ομάδων.
Είναι πλέον καιρός, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και με δεδομένο ότι εδώ και ένα χρόνο τώρα, ο Δημοσιονομικός κανονισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει, εξαιτίας της πανδημίας , να μην είναι ικανός να προσφέρει σχεδόν τίποτε.
Βεβαίως οι πάσης φύσεως ερωτήσεις και αναλύσεις αυτή τη στιγμή, για το ποιος φταίει και δεν λειτούργησε, όσο καλά θα μπορούσε και είχε ονειρευθεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί που ήταν ο πρώτος που το είχε καθιερώσει, δεν έχει πλέον νόημα. Οι ερωτήσεις θα είναι μόνο για τους ιστορικούς του μέλλοντος.
Τώρα η ουσία είναι ότι ο Δημοσιονομικός αυτός κανονισμός (FFPlay) που έλεγε ότι δεν θα «μπορείτε να ξοδέψετε περισσότερα απο όσα βγάζετε» αποτελεί μία ψευδαίσθηση. Οι ομάδες λοιπόν από δω και πέρα που δεν θα μπορούν να συμμορφωθούν με τις νέες, λιγότερο αυστηρές παραμέτρους ενός ισορροπημένου προϋπολογισμό δεν θα έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Κι αυτό γιατί θα δημιουργηθεί κάτι νέο, κάτι καινούργιο.

Μάνος Σταραμόπουλος Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo
Έτσι η UEFA θα έχει την Τετάρτη διάσκεψη με το Κοινοβούλιο της ΕΕ για να εξηγήσει ότι είναι καιρός να αλλάξει το υπάρχουν αυτό σύστημα και ότι, προς το τέλος του έτους, θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα κανόνων. Σίγουρα πολύ διαφορετικό από αυτό που «εφευρέθηκε», από τους Πλατινί και Ινφαντίνο (τότε γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ) το 2010.
Ο νέος κανονισμός δεν θα βασίζεται πλέον στην αρχή “ξοδέψτε όσα συλλέγετε” αλλά “ξοδέψτε ό, τι είναι απαραίτητο δίχως σπατάλη”.
Οπότε εδώ θα χρειασθεί η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδάλλως πιθανότατα θα υπάρξει πρόβλημα.
Τα οικονομικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι σχεδόν καταστροφικά. Σε σύγκριση με αυτό που συνέβη τον περασμένο χρόνο, αυτό του 2008 δεν ήταν καν κρίση. Σήμερα ίσως δεν υπάρχει σύλλογος που να είναι σύμφωνος με τις παραμέτρους του Δημοσιονομικού κανονισμού και δεν είναι δικό του λάθος. Μηδενική ταμειακή ροή από τα γήπεδα.
Πράγματι, η αγορά είναι ανύπαρκτη και συνεπώς δεν αναχρηματοδοτεί. Μειωμένη ρευστότητα για όλους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Αγγλίας με την Πρέμιερ Λιγκ, το ακριβότερο πρωτάθλημα του κόσμου.
Και όμως, οι συμβάσεις πρέπει να τηρηθούν. Ο Αντρέα Ανιέλι μιλώντας στο Κογκρέσο της ECA (Ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων) έκανε λόγο για απώλειες 8 δισεκατομμυρίων. Εκτός από την αποτροπή των δαπανών των συλλόγων, εδώ πρέπει να τους σώσουμε. Όχι όμως με αυτό το δίκαιο παιχνίδι που δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί.
Βιωσιμότητα
Το νέο θεμιτό παιχνίδι θα έχει απαραιτήτως σπατάλη και υπερβολή στα βλέμματά του. Το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε κρίση. Ο κόσμος βρίσκεται σε κρίση, αλλά οι μισθοί των ποδοσφαιριστών και οι προμήθειες των ατζέντηδων προφανώς δεν μειώνονται. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για ανανεώσεις και αυξήσεις. Η κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη.
Εάν δεν είναι πλέον δυνατόν να αποφευχθούν οι δαπάνες, θα γίνουν τουλάχιστον προσπάθειες για την επιβολή ανώτατων ορίων στους μισθούς και τις μεταγραφές. Θα πει κάποιος ίσως να υπάρξει ένα όριο μισθού. Αυτό όμως δεν μπορεί να λεχθεί, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο (συμβαίνει βεβαίως στις ΗΠΑ με το salary Cup) αλλά εδώ ενδεχομένως θα αντιδράσει η επιτροπή Ανταγωνισμού. Μήπως όμως θα μπορούσε η ΕΕ να επιβάλει (δια μέσω και της UEFA) ένα Φόρο Πολυτελείας;
Για παράδειγμα εάν αγοράσετε έναν ποδοσφαιριστή να καταβάλλετε επίσης ένα ποσοστό, το οποίο θα διανεμηθεί σε όλο το ποδοσφαιρικό σύστημα. Δύσκολο, αλλά μπορεί να γίνει.
Υπάρχουν αρκετά θέματα για το συγκεκριμένο ζήτημα που αυτή τη στιγμή είναι υπο μελέτη από ειδική ομάδα Εργασίας. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η UEFA θα πρέπει να είναι «δημιουργική» και θα χρειαστεί η συναίνεση της επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ , ώστε να αποφευχθούν τυχόν προσφυγές. Όσο για τις κυρώσεις θα μπορούσαν κι αυτές επίσης να αλλάξουν…
Εν τω μεταξύ στην εποχή της ανταλλαγής, η UEFA είναι απίθανο να θέλει να επιβάλει κάτι στους συλλόγους δίχως διάλογο. Η κρίση απαιτεί κοινές παρεμβάσεις, αλλά πρέπει να γίνουν όλα πολύ γρήγορα.
Δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, αλλά κάτι πρέπει να γίνει για την προστασία του συστήματος. Ξένα πρωταθλήματα όπως το Γερμανικό ή το Ισπανικό, που από καιρό εφαρμόζουν αυστηρότερους κανόνες, το γνωρίζουν καλά. Τι θα κάνει η Ιταλία; Με τις χρεωμένες ομάδες και τους μετόχους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες; Θα είναι απαραίτητο να γίνει παρέμβαση όπως επιθυμούσε ο Πρόεδρος της, Γκαμπριέλε Γκράβινα, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε την ιδέα ενός ανώτατου ορίου μισθών.
Η εργασία στην UEFA έχει ήδη ξεκινήσει. Στόχος: έγκριση έως το τέλος του έτους, με έναρξη ισχύος από το 2022, και περίοδος σταδιακής προσαρμογής, λίγα χρόνια, πριν επιτευχθεί πλήρης και καλύτερη ενοποίηση από το προηγούμενο σύστημα. Που όλοι μας γνωρίζουμε ότι αποδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια από την επίδραση των Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτυ. Με την ελπίδα βεβαίως ότι η πανδημία θα τελειώσει σύντομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου