UEFA – Αποκάλυψη: Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini.gr για τον Φόρο Πολυτελείας που εξετάζει, μεταξύ άλλων, η ηγεσία της UEFA για τις μεταγραφές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την UEFA ξεκίνησαν τις επαφές τους για το πώς θα βρεθεί τρόπος να παρουσιασθεί ένας νέος Δημοσιονομικός κανονισμός (Financial Fair Play No 2) ούτως ώστε να μην δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στους συλλόγους, οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρότατα από την πανδημία.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων (ECA) και ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι το ποσό οικονομικών ζημιών θα φτάσει για τις δύο τελευταίες σαιζόν στα 8 δις ευρώ!
Βεβαίως κανείς δεν πρέπει να αγνοεί επίσης το γεγονός ότι η UEFA γνώρισε μέγιστη ήττα στο θέμα της τιμωρίας της Μάντσεστερ Σίτυ, η οποία ενώ βρέθηκε να έχει στην «πλάτη της» αποκλεισμό 2 ετών από κάθε Ευρωπαική διοργάνωση, λόγω παραβίασης του Δημοσιονομικού κανονισμού, στο CAS (Τριμελές Διαιτητικό Δικαστήριο με έδρα την Λωζάννη) κατάφερε και την έσβησε! Το πως και το γιατί το έχουμε αναφέρει σε άλλο μας σημείωμα.
Τώρα λοιπόν οι κανόνες για ένα θεμιτό παιχνίδι στο χώρο του ποδοσφαίρου, θα υποστούν δραματικές αλλαγές καθώς το υπάρχον σύστημα του FFPlay όπως έχει γίνει δεν έχει κανένα σκοπό.
Ο Αντρέα Τραβέρσο διευθυντής έρευνας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της UEFA, είχε για τον σκοπό αυτό τηλεδιάσκεψη με την Σλοβένα , Πέτρα Στάνονικ δικηγόρο που συμμετέχει στο FFPlay κι έναν αξιωματούχο Πολωνό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάνος Σταραμόπουλος Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo
Στην εν λόγω συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Αντρέα Τραβέρσο, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Το πλαίσιο του ποδοσφαίρου έχει αλλάξει και ο κορωναιός προκάλεσε περαιτέρω προβλήματα και επιτάχυνε την ανάγκη για μεταρρύθμιση και συζήτηση. Αυτή η πανδημία έφερε μια άνευ προηγουμένου και απρόβλεπτη αναστάτωση. Η ικανότητα πολλών συλλόγων να λειτουργούν υπό τις τρέχουσες συνθήκες και να πληρώνουν μισθούς και έξοδα μεταγραφών , έχει γίνει πολύ δύσκολη. Τα έσοδα της ημέρας των αγώνων, οι εκπομπές, οι χορηγίες έχουν επηρεαστεί, προκαλώντας εκτεταμένες ελλείψεις ρευστότητας.»
Και πρόσθεσε: «Το περασμένο καλοκαίρι, η ευρωπαϊκή αγορά μεταγραφών μειώθηκε κατά 40% και μειώθηκε κατά 56% τον Ιανουάριο, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν σε 78%, κάτι που δεν μπορεί να είναι βιώσιμοι οι σύλλογοι. Περίπου 200 σύλλογοι που προηγουμένως είχαν κέρδη , τώρα βασίζονται σε ενέσεις χρέους και ρευστότητας για να παραμείνουν σε λειτουργία. Και υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν οι συνθήκες – οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν για μερικά χρόνια.”
Μάλιστα ο κ. Τραβέρσο επέμεινε ότι το FFP δεν είχε αποδυναμωθεί , με τα σχετικά μεσαία χρέη των συλλόγων να μειώνονται από 50 εκ., σε 4 εκατομμύρια. Οι κανόνες πρέπει πάντα να εξελίσσονται…»
Συνέχισε μάλιστα: «Δεν είναι κτισμένοι από πέτρα και πρέπει να προσαρμοστούν στο πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι σύλλογοι. Αυτή η κρίση έχει επιταχύνει την ανάγκη να πραγματοποιηθεί αυτή η σκέψη ».
Αυτό θα σημαίνει το τέλος του αμφιλεγόμενου κανόνα «break-even»( ίσα έσοδα ίσα έξοδα να το πούμε έτσι) , περιορίζοντας τις απώλειες σε μόλις 10 εκ. ετησίως, επιτρέποντας στους συλλόγους να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα δίχως να πέσουν κάτω από τους κανονισμούς της UEFA.
Η επιτροπή Ανταγωνισμού
Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό. Τώρα η UEFA μέσω ειδικής της επιτροπής Εργασίας μελετά πως θα μπορέσει να βάλει ανώταρο όριο μισθών όπως έχει εισηγηθεί ο πρόεδρος της Ιταλικής ομοσπονδίας και μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της , Γκαμπριέλε Γκράβινα ώστε να μην παραβιάσει το δίκαιο της ΕΕ.
Γι αυτό είπε ο Αντρέα Τραβέρσο: «Οι κανόνες χρειάζονται μεγαλύτερη εστίαση στο παρόν και στο μέλλον και μεγαλύτερη εστίαση στις προκλήσεις των μισθών και της αγοράς ποδοσφαιριστών .Οι κανόνες μπορεί να είναι διαφορετικοί, σίγουρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κανόνες θα είναι λιγότερο αυστηροί. Εκείνοι που λένε ότι οι κανόνες θα εγκαταλειφθούν ή θα χαλαρωθούν απλώς κερδοσκοπούν.»
Όλα αυτά για να γίνουν θα χρειασθεί χρόνος. Και η UEFA θα ξεκινήσει από τώρα κιόλας διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς. Πέραν της Ευρωπαικής Ένωσης την οποία θα έχει ως σύμβουλό της, θα μιλήσει με τις εθνικές ομοσπονδίες, τις λίγκες , τους συλλόγους, τους ποδοσφαιριστές ακόμη και τους φιλάθλους. Θέλει όλοι να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την απόψή τους. Ελπίδα της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας είναι να έχει ολοκληρώσει την διαβούλευση έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Το ποδόσφαιρο άλλωστε έχει την δική του δυναμική και θα μπορέσει να ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα από άλλους τομείς .
Λίγο μετά, από το Τορίνο, ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι τόνισε από την πλευρά του : « ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τα συμβόλαια ποδοσφαιριστών σε περίπτωση οικονομικής κρίσης όπως ο Covid και ζήτησαν κανονισμούς για να μην βλέπουν κέρδος και απώλεια, αλλά να επικεντρωθούμε στον ισολογισμό και τα κριτήρια αυτά να πληρούνται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Φόρος πολυτελείας
Τώρα λοιπόν επειδή αυτή τη στιγμή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθεί από την UEFA, το salary cap (ισχύει στις ΗΠΑ) καθώς θα προκύψουν θέματα με την επιτροπή Ανταγωνισμού, αν προσφύγει οιοσδήποτε, θα πάει σε άλλη λύση. Η ηγεσία της UEFA εξετάζει σοβαρά τον Φόρο Πολυτελείας, που θα υπάρχει στις μεταγραφές, ώστε ένα ποσό (δεν έχει καθορισθεί ακόμη πιο ακριβώς θα είναι ) θα δίνεται στις μικρομεσαίες και λιγότερο δυνατές ομάδες. Ώστε να μπορούν να επιβιώσουν κι αυτές.
Έπειτα όταν μία ομάδα παραβαίνει τους κανόνες , δεν θα τιμωρείται με αποκλεισμό ή κάποιο πολύ μεγάλο ποσό. Θα της επιβάλλεται κάποια κύρωση, όχι δυνατή. Αν όμως το επαναλάβει, τότε η ποινή θα είναι βαριά .
Καταλήγοντας θα λέγαμε ότι η UEFA θέλει να μεταβεί σε μια πιο βιώσιμη, ελεγχόμενη μορφή του Δημοσιονομικού της κανονισμού , ο οποίος δεν θα περιόριζε την άντληση χρημάτων…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου