Translator

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Μεγαλύτερη ενίσχυση του γυναικείου ποδοσφαίρου με την προσθήκη του Europa league και του παγκοσμίου κυπέλλου συλλόγων

 

Γυναικείο ποδόσφαιρο: Σχέδια για Europa League και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini.gr για την πιθανότητα καθιέρωσης περαιτέρω διοργανώσεων για τον εμπλουτισμό του γυναικείου ποδοσφαίρου

Γυναικείο ποδόσφαιρο: Europa League και Παγκόσμιο κύπελλο στα σχέδια της ECA

Η ECA (Ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων) που εκπροσωπεί πάνω από 200 συλλόγους σε 50 εθνικές ομοσπονδίες θα διερευνήσει την πιθανότητα περαιτέρω διοργανώσεων για να εμπλουτίσουν το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Έως τώρα έχουμε το Women’s Champions League και ετοιμάζονται σχέδια για τη δημιουργία και δεύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, το αντίστοιχο Γιουρόπα Λιγκ αλλά επίσης και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (το τελευταίο φυσικά υπο την αιγίδα της FIFA).

Αυτά ειπώθηκαν πρόσφατα στην επιτροπή στρατηγικής γυναικείου ποδοσφαίρου, στην πρώτη της ουσιαστικά συνεδρίαση για το εν λόγω θέμα, από την ECA.

Ήδη για την σαιζόν 2021-22 θα υπάρξει μία νέα μορφή για το UEFA Women’s Champions League όπου θα υπάρξει φάση ομίλων για πρώτη φορά.

Αυτή η μεταρρύθμιση, καθώς και ορισμένες άλλες γύρω από ένα κεντρικό εμπορικό μοντέλο πιστεύεται θα συμβάλλουν στην περαιτέρω προώθηση του αθλήματος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συλλόγων, Τσάρλι Μάρσαλ αναλύοντας τη νέα στρατηγική, τόνισε την ανάγκη «εξισορρόπησης του ρυθμού με τις δυνατότητες» σε σχέση με μία διοργάνωση δεύτερης βαθμίδας, ισοδύναμο με το Europa League.

Μάνος Σταραμόπουλος Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo

Πολλοί σύλλογοι που συμμετέχουν στο Champions League εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά τους και υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν το παιχνίδι είναι έτοιμο ακόμη για μία διοργάνωση, η οποία θα απαιτούσε τη συμμετοχή ομάδων με δυνητικά μικρότερους προϋπολογισμούς.

«Δεν πρέπει να πούμε ότι το σωστό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναφέρουμε ότι το γυναικείο παιχνίδι πρέπει να διατηρηθεί εντελώς και δεν έχει νόημα να αναπτύσσουμε νέες διοργανώσεις έως ότου όλα μπορούν να πληρωθούν.

«Νομίζω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να επενδύσουμε σωστά στην ανάπτυξη με πιο γρήγορο ρυθμό από ό, τι θα μπορούσες να κάνεις αν απλά βασίζεσαι στο είδος της εμπορικής πλευράς.

«Μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες, λογικές ευκαιρίες, να γίνουν επενδύσεις στο γυναικείο παιχνίδι, κάτι που θα του επιτρέψει να αναπτυχθεί λίγο μπροστά από την καμπύλη; Νομίζω ότι το βλέπουμε τώρα”.

Όσο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ο κ. Μάρσαλ είπε ότι ” Είναι κάτι που και η FIFA το βρίσκει πολύ, πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση”.

«Έχουμε αυτήν την ευθύνη να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές ευκαιρίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τοπίου του ανταγωνισμού, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ίσως μία δεύτερη διοργάνωση στην Ευρώπη, και στη συνέχεια σε πολύ πιο παγκόσμια κλίμακα, με ένα πιθανό Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων », πρόσθεσε η Κλαίρ Μπλούμφιλντ, επικεφαλής του γυναικείου ποδοσφαίρου της ECA.

«Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πόσο γρήγορα θα ήταν έτοιμο . Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη, αλλά έχουμε δεσμευτεί να υποβάλουμε μια πολύ λεπτομερή πρόταση”.

Τι άλλο υπάρχει στη στρατηγική ποδοσφαίρου των γυναικών;

Η στρατηγική «Be a Changemaker» του ECA αποτελείται από 6 σκέλη:

1) εξασφάλιση βιώσιμου μέλλοντος για το παιχνίδι

2) επιτάχυνση του επαγγελματισμού

3) Προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης

4) Ανάπτυξη του τοπίου του διαγωνισμού

5) Διευκόλυνση της δημιουργίας νέων γυναικείων συλλόγων

6) και δημιουργία έρευνας η οποία να μπορεί να είναι ένα τακτικό σημείο αναφοράς για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει μια σημαντική έλλειψη έρευνας, που αφορά ειδικά το γυναικείο παιχνίδι, όπως για τους τραυματισμούς. Σε αυτήν τη στρατηγική θα δημιουργηθεί μια νέα ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Μεταξύ των πολλών στόχων του είναι να εξασφαλίσει πρόσθετες επενδύσεις για το γυναικείο ποδόσφαιρο, δημιουργώντας οικονομικές συνεισφορές από τους ευρωπαϊκούς αγώνες ανδρών και να αναπτύξει περαιτέρω τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς αγώνες του παιχνιδιού.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν Μισέλ Ολάς, η προπονήτρια της Τσέλσι, Έμμα Λίνταλ, η τερματοφύλακας της Ατλέτικο Μαδρίτης, Χέντβιγκ Λίνταλ και η αρχηγός της Γιουβέντους Σάρα Γκάμα εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συλλόγων.

Η ουσία είναι πως το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης σε κάθε επίπεδο και φυσικά στη δημιουργία νέων διοργανώσεων, που θα δούμε σύντομα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου