Από τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου άρχισε η εκδίκαση της έφεσης που έχει καταθέσει η Μάντσεστερ Σίτυ στο Τριμελές Διαιτητικό  Δικαστήριο Αθλητισμού (CAS)  που εδρεύει στην Λωζάννη της Ελβετίας. Εκεί η αγγλική ομάδα θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τα πλέον ισχυρά χαρτιά της ώστε να αποφύγει (αν μπορεί) την 2ετή  απαγόρευση (βασικά για το  Champions League) που  της έχει επιβάλλει η Πειθαρχική επιτροπή της UEFA, καθώς και το πρόστιμο των 30 εκ.  ευρώ από την ανεξάρτητη επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας  (CFCB).

Η Ανεξάρτητη Οικονομική  αυτή αρχή  λοιπόν (CFCB)  διαπίστωσε ότι η Μάντσεστερ  City “διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις” των κανονισμών Financial Fair Play (FFP) – οι οποίοι περιορίζουν τις καθαρές απώλειες που μπορούν να συγκεντρώσουν οι σύλλογοι για μια περίοδο 3 ετών – μεταξύ 2012 και 2016 και δεν συνεργάστηκαν στην  επόμενη έρευνα με την άλλη αρχή του Δημοσιονομικού κανονισμού (FFP).

Σε απάντηση, ο αγγλικός  σύλλογος κατέστησε σαφές ότι αισθάνθηκε ότι η διαδικασία ήταν «ελαττωματική». Ότι  η κατηγορία των οικονομικών παρατυπιών είναι «ψευδής» και ότι υπάρχουν «αναμφισβήτητες αποδείξεις» για την πιθανότητά τους,  που έχουν αγνοηθεί.

Ανεξάρτητα από το αν η Μάντσεστερ Σίτυ κριθεί  ένοχη ή αθωωθεί , το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να της συμβεί στο  CAS είναι για κάποιο είδος «φονικής» ετυμηγορίας, τυλιγμένο σε τεχνικές και νομικές, που λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν και αυτό θα αφήσει ένα φάσμα αβεβαιότητας για το τι πραγματικά δεν πήγε καλά. . Εάν η UEFA κερδίσει υπό αυτές τις συνθήκες, όχι μόνο θα άφηνε την πόρτα ανοιχτή για μια άβολη νομική πρόκληση σε αστικό δικαστήριο – το CAS είναι το Ανώτατο Δικαστήριο Αθλητισμού, αλλά, ενώ θα ήταν σχεδόν άνευ προηγουμένου, υπάρχει μια νομική πορεία μέσω των δικαστηρίων στην Ελβετία,  όπου εδρεύουν και στηρίζονται  η UEFA και το CAS – θα τροφοδοτούσε επίσης την αφήγηση διώξεων της Μάντσεστερ Σίτυ . Και αν η UEFA έχανε από τεχνικής άποψης, θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ανεξάρτητης Οικονομικής αρχής Ελέγχου (CFCB) να επιβάλλει τους κανονισμούς του  Financial Fair Play (Δημοσιονομικός κανονισμός).

Αυτή είναι η κακή βούληση και η δυσπιστία μεταξύ των διαδίκων. Και  αυτή είναι η ένταση γύρω από την ακρόαση, ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος: Δεν μπορεί να υπάρξει «φονική απόφαση» .Υπάρχει  μόνο νικητής και ηττημένος.

Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται  από τριμελή επιτροπή δικαστών: μία επιλέγεται από το  CAS, μία επιλέγεται από την UEFA και μία επιλέγεται από την Σίτυ . Θα έχουν σαρωτικές δυνάμεις είτε να διατηρήσουν την ποινή, να την μειώσουν, να την αφαιρέσουν , είτε να στείλουν ολόκληρη την υπόθεση πίσω στο CFCB για περισσότερες διευκρινίσεις. Αναμένεται ετυμηγορία τις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

ΤΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ?

Ας δούμε τώρα τι διακυβεύεται στο σοβαρότατο αυτό θέμα: Μια 2ετής  απαγόρευση συμμετοχής της αγγλικής ομάδας στο Champions League, κι ένα πρόστιμο  θα μπορούσε να κοστίσει στην Μάντσεστερ Σίτυ  έως και απώλεια 150 εκατ. Ευρώ  σε δύο σαιζόν. Κι αυτό γιατί θα έχει απώλειες εισοδήματος από τα χρηματικά έπαθλα του Champions League που συμμετέχει ανελλειπώς τα τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τις αίθουσες των υψηλών προσώπων που προσφέρουν ουκ ολίγα χρήματα για να δούν με την άνεσή τους και όχι μόνο τα Ευρωπαικά παιχνίδια και φυσικά τις διάφορες χορηγίες.

 Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το ¼ των προβλεπόμενων εσόδων της,   πριν από την πανδημία. Το οποίο με την  σειρά του θα μπορούσε να προσθέσει κι άλλο τη  μείωση του κόστους,  σε ένα μισθό που σήμερα είναι από τα υψηλότερα στην Πρέμιερ Λιγκ με σχεδόν 380  εκατ. Ευρώ .

 Εν τω μεταξύ, η αναγκαστική απουσία από το Champions League θα μπορούσε να δυσκολέψει τη διατήρηση και την προσέλκυση σημαντικών  ποδοσφαιριστών.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία και για την UEFA. Πολλοί βεβαίως βλέπουν την όλη υπόθεση λίγο διαφορετικά υποστηρίζοντας ότι Σίτυ  παραβίασε το FFP και «πειράζει» τα βιβλία, όπως αναφέρεται  από την έρευνα του “Football Leaks” που έχει πραγματοποιήσει το γερμανικό περιοδικό  Ντερ Σπίγκελ . Οπότε δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν ότι η Μάντσεστερ Σίτυ  θα κριθεί ένοχη και οποιαδήποτε απόφαση του  CAS που δεν αντικατοπτρίζει αυτό,  θα θεωρηθεί ως απόδειξη ότι η Ανεξάρτητη επιτροπή του  FFP είναι «ψεύτικη» και όχι κάτι που η UEFA πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ όψιν της για την  επιβολή κυρώσεων !.

Γι ‘αυτό, για να δανειστούμε και μία  φράση από την πάλη, αυτή η ετυμηγορία πρέπει να έχει “καθαρό τελείωμα” με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ξεχάστε, για ένα λεπτό, την ουσία του θέματος: εάν η Σίτυ  είναι ένοχη ή όχι.

Το απλό γεγονός του θέματος είναι ότι για να προσδιορισθεί η  ενοχή ή η  αθωότητα της αγγλικής ομάδας,  πρέπει να παρουσιασθούν  όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Οικονομικής επιτροπής Ελέγχου ( CFCB)  καθώς και τις νομικές και λογιστικές γνώσεις για να προσδιορίσει κάποιος τι  συνιστά παράβαση.

Θα μπορούσατε να τοποθετήσετε  τους άνδρες και τις γυναίκες με αυτήν τη γνώση σε ένα μίνι βαν: μιλάμε για μερικούς ανθρώπους του  CFCB, τη νομική ομάδα της Σίτυ και, την επόμενη εβδομάδα, το πάνελ του  CAS. Κανείς άλλος δεν βρίσκεται στη διασταύρωση του διαγράμματος V , ανθρώπων δηλαδή  που έχουν και τα δύο γεγονότα και είναι σε θέση να τα κατανοήσουν.

Ακόμα και ανάμεσα στους λίγους επιλεγμένους, υπάρχει περιθώριο για διαφορετική  ερμηνεία. Αυτό είναι που κάνει όλη αυτή την υπόθεση τόσο κολλώδη και ακατάστατη και γι ‘αυτό η εξήγηση είναι εξίσου σημαντική με την ετυμηγορία: πρέπει να είναι είτε σαφής απόδειξη αδικοπραξίας είτε σαφής ένδειξη αθωότητας.

Αν είναι ένα χάος τεχνικών και νομικών που κανένας ουδέτερος δεν καταλαβαίνει πλήρως, τότε κανείς δεν κερδίζει. Σε αυτήν την περίπτωση, ακόμη και αν η Μάντσεστερ Σίτυ  αθωωθεί, οι αντιλήψεις δεν πρόκειται να αλλάξουν,  εάν έτσι ξεκινούν ή έτσι γίνεται η αφήγηση. Αυτό το τελευταίο μέρος είναι ιδιαίτερα σημαντικό,  όχι μόνο για τον αγγλικό σύλλογο και τους οπαδούς, αλλά και για τους ιδιοκτήτες του .

Είναι  κοινή άποψη ότι η Μάντσεστερ Σίτι ανήκει προσωπικά στο Αμπού Ντάμπι, εξ ου και όλα αυτά τα αστεία σχετικά με τον ανταγωνισμό με τα κράτη πετρελαίου  και ούτω καθεξής. Αλλά αυτό ισχύει μόνο εν μέρει: Η Σίτυ  ανήκει στην City Football Group, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που ελέγχει έναν αριθμό συλλόγων, όπως τη Νιού Γιόρκ Σίτυ , τη Μελβούρνη και άλλους . Ωστόσο, περισσότερο από το ένα πέμπτο του City Football Group ανήκει σε άλλους μετόχους. Ένα από τα μεγαλύτερα Funds  είναι η Silver Lake Partners, μια αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών. Μία άλλη εταιρεία  είναι η China Media Capital, επίσης ένας ιδιωτικός όμιλος. Και ακόμη  υπάρχει και  ο Όμιλος Citic, μια εταιρεία επενδύσεων που ανήκει στην κινεζική κυβέρνηση.

Ανεξάρτητα από την ετυμηγορία, άπαντες  θα θέλουν να γνωρίζουν ακριβώς τι συνέβη και πότε. Δίχως αμφιβολία, όλοι έκαναν τη δέουσα επιμέλεια πριν των  επενδύσουν – η Silver Lake άντλησε μισό δισεκατομμύριο δολάρια τον Νοέμβριο του 2019. Οι δύο κινεζικές εταιρείες  απέκτησαν τα μερίδιά τους τον Δεκέμβριο του 2015 – αλλά δεν θα συμμετάσχουν στις καθημερινές λεπτομέρειες για τις οποίες η Σίτυ  βρίσκεται σε δίκη.

Δεν είναι καν ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό έχει ποσοστά ,  ο Σείχης  Μανσούρ σε αυτό. Σίγουρα, κατέχει την πλειοψηφία του συλλόγου, οπότε το δολάριο σταματά μαζί του. Αλλά είναι στο Αμπού Ντάμπι, όχι στο Μάντσεστερ, και έχει παρακολουθήσει μόνο ένα παιχνίδι. Δεν είναι ένας εκτελεστικός  ιδιοκτήτης,αφού έχει κι άλλες εταιρείες στην κατοχή του.

Πρόκειται για μια παρόμοια υπόθεση για τον πρόεδρο του συλλόγου Χαλντούν Αλ-Μουμπάρακ , του οποίου η καθημερινή δουλειά είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων Μουνταμπάλα , το de facto κρατικό ταμείο πλούτου του Αμπού Ντάμπι, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία,  αξίας περίπου 100 δις  ευρώ  – σχεδόν 20 φορές την αξία της Μάντσεστερ Σίτυ.  Επιπλέον, η  δουλειά του  στη  Μουμπαντάλα είναι εκτελεστική θέση, που σημαίνει ότι λαμβάνει καθημερινές αποφάσεις. Γι αυτό άλλωστε κι έχει προσλάβει τον Φεράν Σοριάνο  ως διευθύνοντα σύμβουλο,  για να λαμβάνει  αποφάσεις στη Σίτυ σε παρόμοια βάση. Ο τελευταίος πάντως είναι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που είχε εμπλοκή σε διάφορα οικονομικά θέματα τόσο της Μπαρσελόνα επι προεδρίας Ροσέλ όσο και με μία χρεωκοπία της εταιρείας Spanair, αλλά στην έφεση αθωώθηκε…

Αυτό είναι το αστείο πράγμα για αυτήν την αφήγηση. Και οι δύο πλευρές έχουν ενεργήσει με αυτοπεποίθηση, υποστηρίζοντας ότι έχουν μια στεγανή θήκη, αν και καμία από αυτές δεν μπορεί να είναι σίγουρη. Όχι φυσικά  η UEFA ως οργανισμός, ούτε οι ιδιοκτήτες της Σίτυ.

Οι δικαστές θα μελετήσουν τα στοιχεία, οι δύο δικηγόροι θα εκφράσουν όσο πιο εμπεριστατωμένα γίνεται τις απόψεις τους , αφού άλλωστε γι αυτό πληρώνονται και μάλιστα ιδιαιτέρως αδρά.  Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα αποδεικτικά στοιχεία και, ακόμα κι αν το κάναμε, δεν είμαστε ικανοί να τα ερμηνεύσουμε.

Μια ετυμηγορία υπέρ του CFCB, που βασίζεται σε τεχνικές που είναι ακατανόητες για τις μάζες, θα αποδυναμώσει την πίστη των ανθρώπων στο FFP και θα οργίσει τους οπαδούς της Σίτυ.  Μια απαλλαγή της Σίτυ , βασισμένη σε αυτές τις ίδιες τεχνικές, θα προκαλέσει αμφιβολίες για την ικανότητα της Ανεξάρτητης Οικονομικής επιτροπής ελέγχου ( CFCB) και  θα πλήξει ακόμη περισσότερο την άλλη Ανεξάρτητη επιτροπή του  FFP και φυσικά δεν θα κάνει τίποτα,  για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι παράγοντες της αγγλικής ομάδας  παραβιάζουν τους κανόνες.

Μια σαφής και μη αμφισβητούμενη απαλλαγή θα ήταν καταστροφική για την Ανεξάρτητη επιτροπή του Δημοσιονομικού κανονισμού ( FFP) και θα έθετε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το γιατί,  η Μάντσεστερ Σίτυ  έχει… στοχοποιηθεί σε αυτόν τον βαθμό.

 Θα ξεκαθάριζε πλήρως το όνομά της  και θα επέτρεπε στην ηγεσία της UEFA – για να μην ξεχνάμε, ο πρόεδρος της UEFA Αλεκσάντερ Τσεφερίν  κληρονόμησε την Ανεξάρτητη Επιτροπή Δημοσιονομικού κανονισμού ( FFP)  από τον προκάτοχό του, Μισέλ Πλατινί – για να ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος και της Ανεξάρτητης επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου ( CFCB) . Θα ζημιώσει την  UEFA βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα ήταν καλό τόσο για το ποδόσφαιρο όσο και για τον οργανισμό, καθώς η Ανεξάρτητη Επιτροπή Δημοσιονομικού κανονισμού (FFP) , ως ρυθμιστικό μέσο, ​​χρειάζεται μεταρρύθμιση.

Όσον αφορά μια σαφή και αδιαμφισβήτητη ένοχη απόφαση; Λοιπόν, θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στο όνομά της καθώς και οικονομική απώλεια  στην  Μάντσεστερ Σίτι και θα μπορούσε να ωθήσει τους μετόχους της να πραγματοποιήσουν μια εσωτερική έρευνα για να διαπιστώσουν εάν εμπιστεύονται λάθος ανθρώπους σε λάθος χρόνο. Και αν αυτοί οι άνθρωποι πήραν ελευθερίες με το καλό όνομα και τη φήμη ενός συλλόγου  και μιας βάσης φιλάθλων  που έχουν ρίζες που εκτείνονται εδώ και 140 χρόνια.

Ήδη δύο από τα κορυφαία ονόματα της Μάντσεστερ Σίτυ ο Άγγλος, Ραχίμ Στέρλινγκ περίπου 15 ημέρες μετά την ανακοίνωση περί απαγόρευσης της Σίτυ για τα προσεχή 2 χρόνια στο Champions League έδωσε συνέντευξη στην Ισπανική  εφημερίδα Marca φορώντας μία φανέλλα που είχε αριστερά το σήμα της Σίτυ και δεξιά της  Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Βέλγος ακραίος μεσοεπιθετικός, Κέβιν Ντε Μπρόινε αο την πλευρά του παραδέχθηκε πως αν δεν αλλάξει κάτι στην τιμωρία των 2 ετών, τότε θα εξετάσει την παραμονή του στην αγγλική ομάδα,ενώ είναι αβέβαιο και το μέλλον του προπονητή της, Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος όμως δηλώνει επανειλημμένα ότι δεν θα φύγει από τον σύλλογο όσο διαρκεί το συμβόλαιό του,εκτός αν τον απολύσουν…

Γεγονός είναι ότι στην υπόθεση αυτή θα κριθούν πολλά για όλους…

Μάνος ΣταραμόπουλοςΔημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo