
Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini.gr για τα έσοδα των μεγάλων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων για το 2019

Η ετήσια οικονομική έκθεση ποδοσφαίρου της Deloitte υπογραμμίζει ότι το Ισπανικό πρωτάθλημα έχει ανακτήσει τη δεύτερη θέση μεταξύ των Ευρωπαικών , με τα υψηλότερα κέρδη κατά τη σαιζόν 2018-19. Έχοντας 3 δις 375 εκ. ευρώ, κάτι που την φέρνει πιο μπροστά από τη γερμανική Μπουντεσλίγκα (3 δις 345 εκ. ), αλλά βεβαίως και πίσω από την Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, ( 5 δις 845 εκ. ευρώ).
Μάλιστα η εν λόγω χρηματοπιστωτική εταιρεία σημειώνει ότι στους υπολογισμούς που πραγματοποίησε , διαπιστώθηκε ότι οι απώλειες των αγγλικών συλλόγων εξαιτίας της διακοπής της διοργάνωσης από τη νόσο του κορωναιού ανήλθαν σε 1 δις 100 εκ. ευρώ . Η έκθεση, αναλύει τον οικονομικό και εμπορικό αντίκτυπο που δημιουργούν τα κύρια πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.
Μετά την Αγγλία, την Ισπανία και την Γερμανία, στην επόμενη θέση βρίσκουμε την ιταλική Serie A, με 2.495 εκ. ευρώ και η οποία διατηρεί την 4η θέση. Η Γαλλική Λιγκ 1, με 1.902, η Ρωσική Πρέμιερ Λιγκ, με 752 εκ. ευρώ, το Τουρκικό πρωτάθλημα, με 748 εκ. ευρώ. Η Ολλανδική Eredivisie, με 594 εκ.ευρώ, η Πορτογαλική Liga, με 440 · και η πρώτη κατηγορία του Βελγικού πρωταθλήματος με 344 εκ. ευρώ.
Η συνεχής ανάπτυξη της La Liga και η επιτυχία της στη διεθνοποίηση της μάρκας και η εμπορευματοποίηση εκπομπών σε ψηφιακές πλατφόρμες, της επέτρεψαν να επιτύχει ένα νέο ρεκόρ εσόδων, ύψους περίπου 3,4 δισ. Ευρώ την σεζόν 2018-19 , πριν από την κρίση που προήλθε από το COVID-19.
Επιπλέον, δηλώνει ότι η La Liga είναι η «δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη» σε έσοδα για την σαιζόν 2018-19, με «πρόσθετο όφελος 300 εκ. ευρώ, 10 τοις εκατό περισσότερο από ό, τι την σαιζόν 2017-18. Μάλιστα οι σύλλογοι που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ελίτ του ποδοσφαίρου τα έσοδα τους αυξήθηκαν κατά 7%.
Ομοίως, η Deloitte διαβεβαιώνει ότι οι ισπανικοί σύλλογοι «πέτυχαν πρόσθετο λειτουργικό κέρδος 445 εκ. ευρώ για τη σεζόν 2018-19 και, για πρώτη φορά στην ιστορία της La Liga, κανένας σύλλογος δεν ανέφερε λειτουργικές απώλειες.»
Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη θέση για τους καλύτερους συλλόγους στην Ισπανία, ειδικά δεδομένης της οικονομικής εικόνας , μόλις πριν από λίγα χρόνια. Ενώ η κεντρική πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων υπήρξε αναμφίβολα βασικός παράγοντας, πρέπει επίσης να δοθεί πίστωση στο ρυθμιστικό περιβάλλον της La Liga, η οποία παρακολουθεί τις δαπάνες του συλλόγου και επιβάλλει περιορισμούς, εάν χρειάζεται.
Οι αυξήσεις εσόδων είναι εξασφαλισμένες για τον επόμενο κύκλο των εθνικών δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης και η Λίγκα έχει δηλώσει δημοσίως την επιθυμία της να μειώσει το ποσοστό των βασικών διανομών μεταξύ των συλλόγων, που κερδίζουν όλο και λιγότερο. Είναι πιθανό ότι η διαρκής κερδοφορία μπορεί να επιτευχθεί σε όλο τον ανταγωνισμό μακροπρόθεσμα …
Η έκθεση τονίζει επίσης ότι “η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου έχει φτάσει τα 28,9 δισεκατομμύρια ευρώ”. “Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κυρίως στα 5 κύρια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία), τα οποία μαζί έχουν έσοδα που ανέρχονται στα 16 δις 968 εκ. ευρώ .
Η επίπτωση του COVID-19
Στην έκθεση προβλέπεται επίσης ότι “η διακοπή της σαιζόν 2019-20 θα μειώσει το εισόδημα των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ κατά περίπου 1 δις 100 εκ. ευρώ”, εκ των οποίων “το 50% χάνεται μόνιμα, κυρίως λόγω της απώλειας εισοδήματος από τις ημέρες και περικοπές στα συμβόλαια μεταγραφών και εμπορικών συμβάσεων για συμβαλλόμενα μέρη που καθυστερούν και παίζουν κεκλεισμένων των θυρών .
Τα υπόλοιπα θα μετατοπισθούν για το έτος 2020-21, λόγω της καθυστέρησης σχεδόν ενός τετάρτου της σεζόν μετά τις 30 Ιουνίου.
Η επιστροφή του ποδοσφαίρου με ασφαλή τρόπο, είναι πολύ σημαντική για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων που έχει η κρίση που προέρχεται από τη νόσο του Covid-19. Η επιτυχία της επιστροφής κάθε πρωταθλήματος και το είδος της σχέσης που έχει με τους επιχειρηματικούς εταίρους και τα τηλεοπτικά δίκτυα θα έχει σημαντικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, τόσο στη δύναμη των συλλόγων όσο και των πρωταθλημάτων γενικά.
Το ποδόσφαιρο είναι μια ισχυρή βιομηχανία και άπαντες παραμένουν αισιόδοξοι: υπάρχει ένα όραμα ότι είναι δυνατή η ανάκαμψη σε σχήμα V και η επιστροφή στη σχετική οικονομική ομαλότητα για τη σεζόν 2021-22.
Εδώ επίσης αξίζει να επισημανθεί η «έκρηξη που έχει πραγματοποιηθεί στο γυναικείο ποδόσφαιρο, με ρεκόρ δημόσιας συμμετοχής σε τοπικούς αγώνες πρωταθλήματος, όπως τα 60.739 άτομα που παρακολούθησαν τον αγώνα μεταξύ Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρσελόνα τον Μάρτιο του 2019.
Οι προβλέψεις για το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι αισιόδοξες, ειδικά στην Ισπανία, όπου η χορηγία του τίτλου του πρωταθλήματος με την Iberdrola έχει επεκταθεί κατά 1 εκ.ευρώ ετησίως. Με τη σειρά της , στην Αγγλία η Ποδοσφαιρική Ένωση (FA) έχει κλείσει μια 3ετή συμφωνία 10 εκατομμυρίων λιρών για να καταστήσει την Barclays τον πρώτο χορηγό της Superliga.
Τέλος διεθνώς , η UEFA ανακοίνωσε δύο κύριους χορηγούς: τη VISA, με μια 7ετή συμφωνία αξίας 2,5 εκ. ευρώ και τη Nike, η οποία έχει ήδη έχει ανακοινωθεί ως προμηθευτής της επίσημης μπάλας .
– Τα έσοδα των 10 πρώτων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων την σαιζόν 2018-19:
1. Πρέμιερ Λιγκ (Αγγλία) 5 δις 845 εκ. ευρώ
.2. Λα Λίγκα (Ισπανία ) 3 δις 375 εκ.ευρώ
.3. Μπουντεσλίγκα (Γερμανία) 3 δις 345 εκ. ευρώ
.4. Σέριε Α (Ιταλία ) 2 δις 495 εκ. ευρώ
.5. Λιγκ 1 (Γαλλία) 1 δις 902 εκ. ευρώ
.6. Πρέμιερ Λιγκ (Ρωσία ) 752 εκ.ευρώ
.7. Σούπερ Λιγκ (Τουρκία ) 748 εκ.ευρώ
.8. Ερεντιβίζε (Ολλανδία ) 594 εκ.ευρώ
.9. Πριμέιρα Λίγκα (Πορτογαλία ) 440 εκ.ευρώ
10. A’ κατηγορία (Βέλγιο) 344 εκ.ευρώ
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου