Translator

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Η ΟΥΕΦΑ βλέποντας τον επερχόμενο κίνδυνο της Σούπερ Λίγκ, "ανοίγει τα χαρτιά της"και προσφέρει αύξηση σε 36 ομάδες στο Champions league

 

Η ΟΥΕΦΑ ανοίγει τα χαρτιά τις στις Ευρωπαϊκές Λίγκες και προτείνει 36 ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά περισσότερα χρήματα για το 2024…

Όπως είχε πει σε «μυστική τηλεδιάσκεψη» ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσεφερίν το Δεκέμβριο στον ομόλογό του της ECA  (Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συλλόγων) Αντρέα Ανιέλι, έτσι και την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου επανέλαβε τα ίδια στον Σουηδό, Λάρς- Κρίστερ Όλσον επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Λιγκών:

Η ΟΥΕΦΑ για το μεθεπόμενο 3ετές τηλεοπτικό συμβόλαιο (2024-2027) , προτείνει την αύξηση των συλλόγων  του Τσάμπιονς Λιγκ,  από 32 σε 36 ομάδες, ώστε οι σύλλογοι να δίνουν αντί για 6 παιχνίδια, 10 κάτι που θα τους αποφέρει περισσότερα χρήματα.

Ετσι και τα παιχνίδια από 125 που συνολικά είναι τώρα,  θα αυξηθούν σε 225 ματς, οπότε όλες οι ομάδες θα εισπράξουν πιο πολλά χρήματα.

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo

Οι μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία έρχονται φυσικά μετά τις ενέργειες του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ (πίσω του λέγεται πως είναι ανεπίσημα ο «ισχυρός άνδρας» του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο – ασχέτως αν επίσημα δεν το επιβεβαιώνει- για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκα, που ουσιαστικά θα σήμαινε και το…τέλος του Τσάμπιονς Λιγκ, ενδεχομένως και την ύπαρξη της ίδιας της ΟΥΕΦΑ!.

Την Παρασκευή λοιπόν πραγματοποιήθηκε επείγουσα τηλεδιάσκεψη όπου ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Σλοβένος, Αλεξάντερ Τσεφερίν κατέθεσε στην ηγεσία της EL (Ευρωπαικών Λιγκών ) την πρόταση του, όπου πέραν της αύξησης των ομάδων στην φάση των ομίλων από 32 σε 36,  δηλαδή 4 παιχνίδια πιο πολλά (από 6 που είναι τώρα). Άρα περισσότερα χρήματα και παράλληλα προτείνει να υπάρξει και μία αλλαγή  της  μορφή του  . Να ακολουθηθεί δηλαδή κάτι που είχαν αποκαλύψει προ 3 μηνών οι Times,  κι έκαναν λόγω για μία παραλλαγή του  «Ελβετικού συστήματος» που δημιουργήθηκε και παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά σε τουρνουά σκακιού!

Η νέα αυτή μορφή υπόσχεται να συγκεντρώσει μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα στους συλλόγους,  αφού πλέον στο κορυφαίο της προιόν το Τσάμπιονς Λιγκ θα δίνονται 180 παιχνίδια για πώληση σε  ραδιοτηλεοπτικούς φορείς αντί για για 96 που είναι τώρα.

Σύμφωνα τώρα με το «Ελβετικό σύστημα» που προτείνει η ΟΥΕΦΑ θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές συγκριτικά με το υπάρχον σύστημα:.Δεν θα παίζουν όλοι με όλους, αλλά θα πραγματοποιείται  κλήρωση και θα επιλέγονται έτσι 10 αγώνες (5 εντός, 5 εκτός),  κόντρα σε αντιπάλους ξεχωριστής δυναμικότητας βάσει της κατάταξής τους στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ.  Οι βαθμοί από αυτά τα 10 παιχνίδια θα μπαίνουν σε ένα κοινό πίνακα, από τον οποίο στα νοκ-άουτ θα προκρίνονται οι 16. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη, θα παίζει με την 16η και ούτω καθεξής.

Υπάρχει όμως  ανησυχία από τις Ευρωπαικές Λίγκες , σχετικά με το πόσο «ευέλικτο» είναι το «ελβετικό σύστημα» που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι παρόλο που προτείνονται 10 αγώνες αυτή τη στιγμή, υπάρχει το περιθώριο να προστεθούν περισσότεροι, κάτι που ανέφερε την περσμένη εβδομάδα ο Αντρέα Ανιέλι και πρόσθεσε ότι το  θεωρεί θετικό.

Είναι κατανοητό ότι η πρόταση της UEFA δεν περιλαμβάνει τίποτα σχετικά με τον τρόπο διανομής εσόδων από τη νέα μορφή της διοργάνωσης , πέραν της αύξηση των αγώνων , τουλάχιστον σε αυτό το  στάδιο. Κι αυτό σύμφωνα με πηγές μας  πιστεύεται  ότι  είναι ένα ζωτικό μέρος της επίτευξης συμφωνίας.

Οι ομάδες τώρα εξακολουθούν να ζητούν και μία άλλη ανταμοιβή, αυτή με βάση την κατάταξή τους στην γενική βαθμολογία της  UEFA. Καθώς θα αποτελούσε κι ένα δίχτυ ασφαλείας για τα μέλη της ECA (Eευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων) που έχουν πολυετή παρουσία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι εκ μέρους του πρωταθλητή Ελλάδος, Ολυμπιακού η γενική διευθύντρια, Λία Σουλούκου. Αλλά ενδεχομένως και για άλλα που έχουν μεγάλη παράδοση και επιτυχίες στην εν λόγω διοργάνωση.

Η ηγεσία των Ευρωπαϊκών Λιγκών  δήλωσε   ότι  τα μέλη της «αμφισβήτησαν επίσης τον πιθανό αντίκτυπο της πρόσβασης (σε διοργανώσεις  της UEFA) καθώς και εμπορικών συνιστωσών στην αθλητική και οικονομική ισορροπία των εγχώριων πρωταθλημάτων».

Γαλλία και Αγγλία αλλά…

Είναι κατανοητό βεβαίως ότι η Γαλλία θα αποκτήσει μία επιπλέον ομάδα, κι από τρεις που έχει σήμερα θα πάει κι αυτή στις 4. Και μάλιστα οι παράγοντές της ζητούν αυτή την επιπλέον θέση να την παίρνει η ομάδα, η οποία θα έχει πραγματοποιήσει την προηγούμενη σαιζόν την καλύτερη εμφάνιση στην διοργάνωση. Οπότε εδώ είναι σα να φωτογραφίζεται κατά ένα τρόπο η Λιόν (για παράδειγμα). Επίσης από την πλευρά τους οι Αγγλοι επιζητούν να έχουν κι άλλες θέσεις,  αλλά κάτι τέτοιο τουλάχιστον προς το παρόν,  κανείς δεν δέχεται να τους το επιτρέψει, ειδικά τώρα με τις νέες συνθήκες λόγω και του Brexit.

Τώρα  ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Λιγκών, Λάρς – Κρίστερ Όλσον θα έχει επαφές με τις Λίγκες των 55 χωρών- μελών της ΟΥΕΦΑ και ανάλογα θα απαντήσουν στην πρόταση της ΟΥΕΦΑ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου