Παγκόσμιο Κύπελλο: Πρόβα τζενεράλε για το Μουντιάλ
Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini.gr για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που ξεκινάει σήμερα (4/2) στο Κατάρ
Ξεκίνησε ως Διηπειρωτικό κύπελλο το 1960. Ιδέα κι αυτό, όπως τα περισσότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου από Γάλλους παράγοντες. Αυτό λοιπόν όπως και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων, ανήκε στον Γάλλο Ανρί Ντελονέ. Ήθελε να αναδεικνύεται κάθε χρόνο η κορυφαία ομάδα στον κόσμο. Με δεδομένο ότι την εποχή εκείνη μόνο η Ευρώπη και η Νότιος Αμερική είχαν αξιόλογα ποδοσφαιρικά σωματεία, ορίστηκε να το διεκδικούν οι κατ’ έτος νικήτριες ομάδες του κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης και του Κόπα Λιμπερταδόρες από τη Νότιο Αμερική.

Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
Αρχικά, η διοργάνωση δεν έτυχε καθολικής αποδοχής. Κυρίως γιατί οι ευρωπαϊκές ομάδες,δεν έδιναν την πρέπουσα σημασία, με αποτέλεσμα δυο φορές (1975 και 1978) ο τελικός να ματαιωθεί. Επίσης, σε πέντε τελικούς (1971, 1973, 1974, 1977, 1979) συμμετείχε η φιναλίστ του κυπέλλου Πρωταθλητριών (σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ) , έπειτα από άρνηση της κατόχου του Κυπέλλου να συμμετάσχει. Το ίδιο συνέβη το 1993, λόγω τιμωρίας της πρωταθλήτριας Ευρώπης , Ολυμπίκ Μαρσέιγ.
Ως το 1979 ο τελικός διεξαγόταν σε δυο παιχνίδια, στις έδρες των δύο φιναλίστ με εξαίρεση το 1973. Ως το 1968 ο νικητής αναδεικνυόταν από τις νίκες ανεξάρτητα από τα γκολ, γι’ αυτό τέσσερις φορές (1961, 1963, 1964 και 1967) χρειάστηκε και τρίτος αγώνας για την ανάδειξη του τροπαιούχου. Και από το 1969 σε περίπτωση ισοβαθμίας καθιερώθηκε ο υπολογισμός των γκολ.
Τη δεκαετία του ’70 ο θεσμός αντιμετώπισε κρίση, λόγω της άρνησης πολλών ευρωπαϊκών ομάδων να συμμετέχουν. Έτσι από το 1980 καθιερώθηκε να διεξάγεται ένας τελικός το Δεκέμβριο στο Τόκυο της Ιαπωνίας και το κύπελλο αποκαλείτο Toyota European South American Cup, αφού ως χορηγός ανέλαβε η ομώνυμη αυτοκινητοβιομηχανία. Από το 2001 ο τελικός διεξαγόταν στο Στάδιο της Γιοκοχάμα.
Στο παιχνίδι και η ΦΙΦΑ.
Το 2005 το Διηπειρωτικό Κύπελλο αντικαταστάθηκε από το Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων καθώς ο τότε πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ έκρινε πως θα πρέπει να πάρει μία άλλη μορφή με την συμμετοχή ομάδων απ όλες τις Συνομοσπονδίες .Οπότε συνέχισε να διεξάγεται πάλι στην Ιαπωνία.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων συμμετέχουν σε έναν πρώτο γύρο οι πρωταθλήτριες ομάδες των υπολοίπων τεσσάρων ηπείρων (Ασίας, Αφρικής, Βόρ. Αμερικής και Ωκεανίας). Οι νικήτριες αντιμετωπίζουν στους ημιτελικούς τις εκπροσώπους της Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής, που θεωρητικά αλλά και ουσιαστικά είναι ανώτερες.
Πριν από 20 χρόνια, 8 ομάδες από έξι ηπειρωτικές ομοσπονδίες συναντήθηκαν στη Βραζιλία για το εναρκτήριο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συλλόγων . Η σύνθεση περιελάμβανε δύο ευρωπαικά μεγαθήρια την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, νικήτρια του Champions League 1998-99 και την Ρεάλ Μαδρίτης, που είχε κατακτήσει το Διηπειρωτικό κύπελλο το 1998. Κανείς τους δεν έφτασε στον τελικό το 2000. Αντ ‘αυτού, ήταν δύο βραζιλιάνικοι σύλλογοι, η Κορίνθιανς με την Βάσκο ντα Γκάμα, που συναντήθηκαν στο Στάδιο Μαρακάνα του Ρίο ντε Τζανέιρο, με την πρώτη να υπερισχύει με 4-3 στα πέναλτι. Η νίκη της Κορίνθιανς παραμένει το καλύτερο αποτέλεσμα για ένα φιλοξενούμενο έθνος στην εν λόγω διοργάνωση , με τη νέα της μορφή.
Αυτό το Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων προσφέρει μια ευκαιρία για τις ομάδες να αποδείξουν ότι μπορούν να συναγωνισθούν τις καλύτερες και να αναδειχθούν αυτές κορυφαίες στον κόσμο. Μάλιστα στην διοργάνωση αυτή ήταν που ο Νευμάρ συναντήθηκε με τον Λιονέλ Μέσι για πρώτη φορά το 2011 (ως αντιπαλοι) , πριν οι δύο τους γίνουν συμπαίκτες στην Μπαρσελόνα. Εκεί πήρε την τρίτη θέση ο σύλλογος του Μαρόκου Ράχα από την Καζαμπλάνκα, το 2013. Έχασε από τη Μπάγερν Μονάχου στον τελικό, αλλά προηγουμένως είχε νικήσει την ομάδα της Ατλέτικο Μινέιρο (με τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ Ροναλντίνιο στην σύνθεσή της) στον ημιτελικό. Καθώς η έκδοση 2020 της διοργάνωσης προέρχεται από μία σημαντική καθυστέρηση λόγω της πανδημίας , ξεκινά στις 4 Φεβρουαρίου, στην Ντόχα του πανέμορφου Κατάρ και αναμένεται να παρουσιάσει τις δικές της εκπλήξεις.
Η Μπάγερι πάει για το 6ο…
Μόνο μία ομάδα κατάφερε να πάρει 6 εγχώριους και διεθνείς τίτλους σε μια σεζόν: Αυτή ήταν η Μπαρσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα το το 2009. Η Μπάγερν Μονάχου, πρωταθλήτρια Ευρώπης τώρα, ελπίζει ότι μπορεί να ισοφαρίσει το ρεκόρ αυτό. Η γερμανική ομάδα ξεκινά τους αγώνες της , στις 8 Φεβρουαρίου, αντιμέτωπη είτε με την Καταριανή Ντουχάιλ είτε με την Αλ Αχλί της Αιγύπτου στα ημιτελικά. Η ομάδα του Φλίκ έχει 4 ποδοσφαιριστές που είναι εξοικειωμένοι με αυτή την διοργάνωση και περιμένει πολλά από αυτούς : Ο διεθνής τερματοφύλακας, Μάνουελ Νόιερ, οι αμυντικοί Ντάβιντ Άλαμπα, Ζερόμ Μπόατενγκ και ο μεσοεπιθετικός, Τόμας Μύλερ που έχουν κατακτήσει το εν λόγω τρόπαιο το 2013, επι εποχής Γκουαρντιόλα.
Η διοργάνωση αυτή που πραγματοποιείται πάντα στο μέσο των εγχώριων πρωταθλημάτων ήταν πάντα κάτω απο έντονες ανησυχίες για το χρονοδιάγραμμα και το εξαντλητικό ταξίδι που περιλαμβάνει για ορισμένες ομάδες. Αλλά οι Ευρωπαίοι προπονητές το υπερασπίστηκαν, τώρα και στο παρελθόν. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον , ο οποίος το κατέκτησε με την Μάν. Γιουνάιτεντ το 2008, και ο Γκουαρντιόλα, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ επιτυχών , τρεις φορές ως προπονητής, το έχουν περιγράψει ως «κύρος».
Για ομάδες βεβαίως όπως η Αλ Ντουχάιλ και η Μεξανική, Τίγκρες UANL, αυτό θα είναι μια πρώτη γεύση ανταγωνισμού στο υψηλότερο επίπεδο. Μια εξαιρετική ευκαιρία για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, απέναντι στους πιο ισχυρούς.
Η διοργάνωση θα είναι στην ουσία και μία δοκιμασία για το Κατάρ, του οποίου η ικανότητα και η καταλληλότητα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ήταν πάντα αμφίβολη αν και τώρα όλα δείχνουν πως έχουν σχεδόν πετύχει, τουλάχιστον στο θέμα των εγκαταστάσεων , των δρόμων , των ξενοδοχείων και απομένει να απολαύσουμε και τα εκπληκτικά τους γήπεδα, που θα είναι το κερασάκι στην τούρτα!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου