Champions League: Περισσότερα χρήματα, ελκυστικότερη διοργάνωση
Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini.gr για τη νέα μορφή του Champions League, όπως την έχουν συμφωνήσει οι πρόεδροι της Ρεάλ και της UEFA

Το σχέδιο της ΟΥΕΦΑ για το διευρυμένο Champions league που θα τεθεί σε ισχύ από το 2024 και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2033 προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.
Όλες πλέον, ή τουλάχιστον οι περισσότερες ομάδες, τάσσονται υπερ της πρότασης του Σλοβένου προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσεφερίν για αύξηση των ομάδων της φάσης των ομίλων από 32 σε 36, που θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε ομάδα να δώσει 4 παιχνίδια περισσότερα, κι από 6 που δίνει τώρα, θα πάει στα 10.
Άρα περισσότερα λεφτά! Και βεβαίως αναμένεται και αύξηση των μπόνους που παίρνουν ανά νίκη ή ισοπαλία. Τώρα η ΟΥΕΦΑ πριμοδοτεί τη κάθε νίκη με 2,7 εκ. ευρώ και την ισοπαλία με 900.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά θα αυξηθούν αρκετά. Η νίκη πιθανότατα θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 3 εκ. ευρώ, ενώ η ισοπαλία θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 1,5 εκ. ευρώ. Παράλληλα θα αυξηθούν και τα χρήματα από την είσοδο των συλλόγων στην φάση των ομίλων που είναι είναι 15,3 εκ. ευρώ!

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo
Ακόμη στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο θα διεξάγονται 180 αγώνες από 96 που είναι σήμερα. Κάθε αγωνιστιική θα περιλαμβάνει 18 παιχνίδια.
Φυσικά όλα αυτά ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο που ο απερχόμενος πρόεδρος της Μπαρσελόνα, Γιόσιπ Μαρία Μπαρτομέου μίλησε για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας που είχε ξεκινήσει ο ομόλογός του της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ!
Τώρα, δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, τι ακριβώς θα ισχύσει με αυτές τις 4 ομάδες που θα πλαισιώσουν τις άλλες 32. Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων ( ECA) στην οποία προΐσταται ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι που σημειωτέον είναι και μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, οπότε ο λόγος του μετράει. Φέρεται να έχει πείσει τον ομόλογό του της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσεφερίν να πάρουν «ελευθέρας κάρτα» για την φάση των ομίλων δύο ομάδες βάσει της ιστορικότητάς ή της προσωπικής τους βαθμολογίας : Για παράδειγμα αν υποθέσουμε ότι φέτος η Λίβερπουλ που δεν πάει καλά στο πρωτάθλημά της, δεν καταφέρει τελικά να τερματίσει μέσα στην πρώτη 4άδα της Πρέμιερ Λιγκ να μπορέσει να συμμετάσχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Όσον για τις άλλες δύο:Την μία αναμένεται να πάρει η Γαλλία που είναι στην 5η θέση της γενικής κατάταξης της ΟΥΕΦΑ και την άλλη (πιθανότατα) ομάδα από ένα καλό πρωτάθλημα που δεν θα έχει εκπρόσωπο. Εδώ να τονίσουμε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως την θέση αυτή πρέπει να την πάρει μία ομάδα από την Σκωτία (η Ρέιντζερς για παράδειγμα), τη Δανία ή κάποια άλλη χώρα. Είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει έως τώρα.
Η διοίκηση της Πρέμιερ Λιγκ αν γίνει πραγματικότητα αυτό στο Κογκρέσο της ΟΥΕΦΑ τον Απρίλιο , θεωρεί πως απειλείται πλέον το δικό της πρωτάθλημα και εξέφρασε την ανησυχία της δεδομένου ότι η μεγάλη αύξηση των αγώνων και των ημερομηνιών που θα προστεθούν στο υπάρχον πρόγραμμα, θα πλήξει το δικό της τηλεοπτικό και εμπορικό εισόδημα.
Για αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Μάστερς σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αρχίσει να ασκεί πιέσεις στην ηγεσία της ΟΥΕΦΑ, βάζοντας μάλιστα στο παιχνίδι και τις Ευρωπαϊκές Λίγκες .Στόχος του κ. Μάστερς είναι να μειώσει ορισμένες από τις προτάσεις της ΟΥΕΦΑ, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας να επιτρέψει σε δύο συλλόγους να προκριθούν στους ομίλους μέσω του συντελεστή ή της ιστορικότητάς τους.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ήδη οι πρόεδροι και μεγαλομέτοχοι των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ έχουν πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη και 14 εξ αυτών εξέφρασαν ανοιχτά τις αντιδράσεις τους για την διεύρυνση του Τσάμπιονς λιγκ…
Από την άλλη ο Τσάρλι Μάρσαλ, διευθύνων σύμβουλος της ECA ( εκπροσωπεί τους κορυφαίους συλλόγους σε ολόκληρη την ήπειρο) , για πρώτη φορά επεσήμανε ανοιχτά την υποστήριξη του οργανισμού για το νέο διευρυμένο Champions League.
«Τα μέλη μας είναι οι κορυφαίοι σύλλογοι από όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο κ. Μάρσαλ μιλώντας στην Επιχειρηματική Διάσκεψη Κορυφής . «Περισσότεροι ευρωπαϊκοί αγώνες είναι σημαντικοί στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Πιστεύουμε απολύτως ότι υπάρχει χώρος για να παίξουμε περισσότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια. ..Βλέπουμε απολύτως ότι μπορεί να λειτουργήσει, δεν βλέπουμε τόσες αιτίες ανησυχίας στην ισορροπία μεταξύ ευρωπαϊκού και εγχώριου ανταγωνισμού».
Το «Ελβετικό μοντέλο»
Αν και επισήμως κανείς δεν μιλάει γι αυτό, όλα δείχνουν πως η ηγεσία της ΟΥΕΦΑ έχει σχεδόν προκρίνει όπως από το 2024 (νωρίτερα δεν μπορεί να γίνει γιατί τα τηλεοπτικά συμβόλαια είναι 3τή και του 2021-2024 είναι ήδη κλεισμένο) τεθεί σε εφαρμογή το «Swiss model”το Ελβετικό μοντέλο.
Και πάντα βεβαίως μιλάμε για το Τσάμπιονς Λιγκ: Λοιπόν μετά τις προκριματικές φάσεις θα οδηγηθούμε όπως συμβαίνει στους ομίλους. Εκεί οι ομάδες θα είναι 36.
Βάση της κατάταξής τους στην ΟΥΕΦΑ θα χωρίζονται σε 18 (ισχυρές) ομάδες και 18 μη ισχυρές (πάντα με γνώμονα την βαθμολογία τους). Έπειτα θα πραγματοποιείται κλήρωση όπου οι ομάδες αυτές θα αναμετρώνται η κάθε μία, σε 10 παιχνίδια. Πέντε στην έδρα της , αλλά τα άλλα 5 δεν θα είναι εκτός έδρας, με την ίδια ομάδα όπως ισχύει σήμερα .
Για παράδειγμα ο Ολυμπιακός ( που είναι ξανά το πρώτο και αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο στην Ελλάδα) αν είναι μέσα στους 36 μπορεί να φιλοξενήσει την Μπάγερν Μονάχου στο «Γ. Καραισκάκης» αλλά μετά δεν θα πάει στο Μόναχο. Θα αντιμετωπίσει ας πούμε την Μίλαν στο «Σαν Σίρο».
Από κει και πέρα:Οι πρώτες 8 ομάδες θα προκριθούν απευθείας στη φάση των 16. Από την 9η έως την 24η θέση θα δώσουν αγώνες πλέι-οφ και οι 8 πρώτες θα προχωρήσουν κι αυτές στη φάση των 16. Τα παιχνίδια θα διεξάγονται Τρίτη και Τετάρτη, ενώ θα υπάρχουν τέσσερις Πέμπτες που θα έχει αγώνες του Champions League.
Οι υπόλοιπες θα επιστρέφουν «σπίτια τους» με την ελπίδα να είναι ξανά την επόμενη σαιζόν ανάμεσα στις δυνατές και τυχερές…