Brexit: Όσο πιό αργά, τόσο πιό καλά
Στην Αγγλία και ιδιαίτερα στην Premier League δεν είναι λίγοι εκείνοι οι σύλλογοι που παρακαλούν να μην ολοκληρωθεί ποτέ η συμφωνία για το Brexit. Κι αυτό γιατί μόλις γίνει πραγματικότητα η αποχώρηση τότε αυτομάτως βάσει των κανόνων οι ομάδες τους δεν θα μπορούν να εντάσσουν στο δυναμικό τους από εδώ και πέρα νέα αστέρια της Ευρωπαικής Ένωσης κάτω των 18 ετών.
Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, ποδοσφαιριστές ταλαντούχοι , που οι προπονητές τους, τους θεωρούν τα αστέρια του αύριο, όπως ο «εκτελεστής» της Τσέλσι, Ρίνταν ή ο Χούβερ της Λίβερπουλ αλλά και ο Τσόνγκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την ολοκλήρωση της αποχώρησης, εάν δεν είχαν ήδη ενταχθεί στις ομάδες τους, τώρα θα ήταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Βεβαίως οι εν λόγω ποδοσφαιριστές αποκτήθηκαν πριν την οριστική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν κινδυνεύουν.
Όμως σε ανάλογες περιπτώσεις που οι σύλλογοί τους θα ανακαλύψουν νέα ταλέντα, κάτω των 17 ετών, δεν θα μπορούν όπως με τους τρεις προαναφερόμενους, να τους εντάξουν στο έμψυχο δυναμικό τους,
Ο Γιούργκεν Κλόπ τρίβει με ικανοποίηση τα χέρια του βλέποντας το νεαρό Κι- Χάνα Χούβερ να ξεδιπλώνει το εξαιρετικό του ταλέντο, σε ηλικία μόλις 17 ετών.
Οι φίλαθλοι της Τσέλσι από την πλευρά τους παρακολουθούν με μεγάλη τους χαρά τον Ρίνταν ένα νέο ταλέντο να εξελίσσεται σε σημαντική μηχανή των γκολ! Το ίδιο ισχύει και τους διοικούντες την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο του νεαρού, Τσόνγκ. Και οι τρεις αυτοί νεαροί αποκτήθηκαν από τον Άγιαξ την ομάδα που έχει μία εκπληκτική ακαδημία και σχεδόν κάθε χρόνο εμφανίζει και νέα ταλέντα.
Το ίδιο συμβαίνει και για τον Μπερσάντ Σελίνα (Σουόνση), Πάμπλο Μαφέο (τώρα Στουτγκάρδη), Μπαχίμ Ντίαθ (τώρα Ρεάλ Μαδρίτης) ή του Αντζελίνο (τώρα Αιντχόφεν). Και οι τέσσερις ήταν στην ακαδημία της Μάντσεστερ και πωλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για συνολικό ποσό 34 εκ. ευρώ.
Ο Πογκμπά
Όταν ο γάλλος, Πολ Πογκμπά υπέγραψε στα 16του για πρώτη φορά στην Γιουνάιτεντ από την Χάβρη το 2011 σε ηλικία 16 ετών, αυτό δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί με τα σημερινά δεδομένα. Στη συνέχεια φυσικά η αγγλική ομάδα πλήρωσε 105 εκ. ευρώ για να τον πάρει από την Ιταλική, Γιουβέντους.
Αυτός ο νέος κανόνας για τους νέους είναι μόνο μέρος των αλλαγών που θα μπορούσαν να έχουν δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τους κορυφαίους συλλόγους της Αγγλίας και τη θέση της Premier League ως το πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο.
Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει οριστικά την Ε.Ε , όλοι οι ξένοι παίκτες – οι κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων ή όχι – θα χρειαστούν ένα GBE (Ειδική Άδεια Εργασίας) αν δεν κοστίζουν πάνω από τη μέση αξία της Premier League.
Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να κοστίσει τεράστια ποσά σε υψηλότερες αμοιβές, επειδή οι σύλλογοι που θα έχουν παίκτες προς πώληση θα το χρησιμοποιούσαν προς όφελός τους. Επί του παρόντος, οι μη κοινοτικοί ποδοσφαιριστές ελέγχονται ως σημαντικοί διεθνείς, παρόλο που η τακτική εξαρτάται από τη FIFA.
Οι όροι αυτοί θα ισχύουν για ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους ξένους ποδοσφαιριστές μόλις αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Ο εκ των κορυφαίων άγγλων αθλητικών δικηγόρων Πολ Σαπίρο δήλωσε χαρακτηριστικά : «Το ποδόσφαιρο πρέπει να γνωρίζει ποια θα είναι η θέση του, μετά το Brexit, ιδιαίτερα σε σχέση με τους μεταγραφόμενους ποδοσφαιριστές και το μετακινούμενο προπονητικό επιτελείο. Και πρόσθεσε: «Η φύση των αλλαγών εξακολουθεί να συζητείται, αλλά θα αλλάξουν».
Ο Όουεν Τζόουνς, ειδικός σε νομικά θέματα αθλητικής μετανάστευσης, τόνισε από την πλευρά του : «Η Premier League και οι σύλλογοι έχουν δίκιο.»
Εννοώντας ότι κανείς τους δεν ήθελε το Brexit…
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου