Translator

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Έντονη κόντρα ανάμεσα σε FIFA και UEFA με απρόβλεπτες συνέπειες...

Πόλεμος FIFA με UEFA

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε FIFA- UEFA, τι λέει ο πρόεδρος της πρώτης και Ανωτάτης αρχής, Τζιάνι Ινφαντίνο αλλά και τι απαντά ο ομόλογός του της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν .
Η ιστορία επαναλαμβάνεται! Παλαιότερα ήταν ο Λέναρτ Γιόχανσον – άλλοτε πρόεδρος της UEFA– που είχε ανοίξει «πόλεμο» με τον Σεπ Μπλάτερ (ο ομόλογός του της FIFA).  Τώρα έχουμε τον «ισχυρό άνδρα» σημερινό πρόεδρο της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας, Αλεκσάντερ Τσεφερίν να βρίσκεται ξανά σε «πόλεμο» με τον Νο 1 επικεφαλή του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου τον Τζιάνι Ινφαντίνο (άλλοτε γενικό γραμματέα της UEFA).
Το θέμα τώρα που έχει φέρει σε έντονη διαμάχη τη Νο 2 Συνομοσπονδία με τη Νο1 την Ανωτέρα των αθλητικών αρχών, είναι αναμφισβήτητα οι δύο νέες διοργανώσεις που θέλει να εισαγάγει ο Τζιάνι Ινφαντίνο από το 2021. :Δηλαδή την επέκταση του παγκόσμιου κυπέλλου συλλόγων καθώς και τη δημιουργία του Global Nations League.
Ο πρόεδρος της FIFA είχε ανοίξει τα «χαρτιά του» εδώ και μερικούς μήνες από το Κινγκάλι, πρωτεύουσα της Ρουάντα όπου είχε φέρει προς συζήτηση το θέμα αυτό. Τότε ο ομόλογός του της UEFA, είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Το πράγμα έδειχνα να παγώνει. Όμως πρόσφατα που ο κ. Τσεφερίν επανεξελέγη στην προεδρία της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας στην ομιλία του μετά  , έθιξε ξανά το επίμαχο θέμα.
Λίγο μετά ο πρόεδρος της FIFA κάλεσε μέλη από 48 εθνικές ομοσπονδίες στην 3ήμερη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και τους ανέφερε ξανά για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, που θα τα φέρει στο Κογκρέσο του Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Μαιάμι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο κ. Ινφαντίνο που είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος και νομικός, θέλει να βάλει την δική του σφραγίδα και έχοντας εξασφαλίσει από Σαουδάραβες επιχειρηματίες ένα ποσό της τάξης των 25 δις δολαρίων που θα πάρει δια μέσω μίας Ιαπωνικής τράπεζας ονόματι Softbank, πιστεύει πως φτάνει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.
Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα υπήρξε μία κοινή ανακοίνωση εκ μέρους των   UEFA, ECA (Ευρωπαική Ένωση συλλόγων ) και Ευρωπαικής Λίγκας  που θεωρούσαν «απαράδεκτη» την κίνηση του κ. Ινφαντίνο. Βεβαίως εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στο τέλος της ανακοίνωσης υπήρχε και μία παράγραφος που έλεγε ότι «καλό θα ήταν να μας καλούσατε κι εμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γιατί αν γίνει αυτό, θα πρέπει να είναι από το 2024 και μετά…»
Ουσιαστικά δηλαδή αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό!
Ακολούθως ο πρόεδρος της FIFA πάει στην Ρώμη όπου εκεί συναντάται με ηγέτες των 55 χωρών μελών της UEFA και τους κάνει ξανά λόγο για το πλάνο του.
Καταλαβαίνει κανείς πως το θέμα παίρνει μεγάλες διαστάσεις: Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων, Παγκόσμιο κύπελλο Εθνών. Ουσιαστικά FIFA εναντίον UEFA. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο «πόλεμος» που  έχει ξεκινήσει  ανάμεσά τους,  είναι ικανός να απειλήσει το ποδόσφαιρο ακόμη και με «σχίσμα»…
Όμως ο κ. Ινφαντίνο δεν θέλει να ακούει για λέξη «πόλεμο». Το θεωρεί και σωστά κάνει ως ένα παράλογο πράγμα. Ναι διαφορές απόψεων είναι φυσικό επόμενο να υπάρχουν σε ορισμένα ζητήματα. Αλλά στόχος του είναι να φτιάξει τα πράγματα, να δώσει μία λύση. Γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο με διάλογο μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αλλά από την άλλη ξέρει πολύ καλά πως είναι και ο «Κυρίαρχος» του ποδοσφαίρου. Αρέσει δεν αρέσει αυτό σε ορισμένους, αυτή είναι η πραγματικότητα. Άπαντες όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα , σ αυτόν καταφεύγουν. Πριν κάνει χρήση όμως της δύναμής του προτιμά να υπάρχει καλή θέληση και να συμφωνήσουν άπαντες. Στην αντίθετη περίπτωση όπως χαρακτηριστικά τόνισε στον επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της  Gazzetta dello Sport, Φάμπιο Λίκαρι:
«Η συζήτηση είναι ευπρόσδεκτη: με λίγη καλή θέληση υπάρχει συμφωνία. Διαφορετικά, η εντολή μου είναι παγκόσμια, όχι ευρωπαϊκή ».
Η ουσία είναι πως σε ανάλογες διαπραγματεύσεις κάτι δίνει ο ένας, πιο πίσω κάνει ο άλλος. Και οι δύο αρχές του ποδοσφαίρου έχουν ένα δίκηο από την πλευρά τους. Ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι όλα τα μέλη  της FIFA ανέρχονται σε 211 περισσότερα,  δηλαδή κι από τον ΟΗΕ…
Οπότε όλα δείχνουν πως στο διήμερο 14-15 Μαρτίου στο Μαιάμι αναμένεται μία σκληρή μάχη ανάμεσα σε UEFA και  FIFA, με την ελπίδα να βγει κερδισμένο το ποδόσφαιρο…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου