Κόντρα στην Ευρώπη, πέρασε το πλάνο Ινφαντίνο
Η απόφαση πάρθηκε: Ο Πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο πέρασε αυτό που ήθελε. Στο 9ο Συμβούλιο Στρατηγικής της Παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που διεξήχθη στο Μαιάμι, αποφασίσθηκε η διεύρυνση του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων από 7 (που είναι τώρα) σε 24 ομάδες . Ξεκινά πιλοτικά η ανανεωμένη αυτή διοργάνωση τον Ιούνιο (απο 17 έως 4 Ιουλίου) του 2021 με ψήφους 25 υπέρ και 7 κατά.
Το ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του διεθνούς ημερολογιακού αγώνα που αντιστοιχεί στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών επίσης της FIFA. Στην πιλοτική έκδοση του 2021, οι 24 ομάδες θα χωριστούν σε 8 ομίλους τριών ομάδων η κάθε μία, με τους νικητές να προκρίνονται στα προημιτελικά και να ισχύει από κει και πέρα η νοκ- άουτ φάση.
Η απόφαση για ανανέωση ή διεύρυνση καλύτερα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων προήλθε μετά από μια διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης που ξεκίνησε το 2016 και αφορούσε το Συμβούλιο της FIFA, το Συνδικάτο Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, την Οργανωτική Επιτροπή για τις διοργανώσεις της FIFA, τις Ενώσεις συλλόγων , τις Ειδικές ομάδες ποδοσφαίρου καθώς και συζητήσεις με επαγγελματίες ποδοσφαιρικούς φορείς. Η διαδικασία διαβούλευσης κορυφώθηκε με τη δουλειά μιας ειδικής ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε από τη FIFAκαι τις 6 συνομοσπονδίες της . Η ομάδα εργασίας πραγματοποίησε τέσσερις συνεδριάσεις μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Φεβρουαρίου 2019 και πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της FIFA στο Μαϊάμι, παρείχε στα μέλη του οργάνου λήψης αποφάσεων της FIFA, λεπτομερή έκθεση σχετικά με τα τεχνικά και αθλητικά στοιχεία που συνδέονται με τη ανανεωμένη έκδοση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων της FIFA .
Αντιδρά η Ευρώπη
Η UEFA και η ECA (Ευρωπαική ομοσπονδία Συλλόγων) από την αρχή είχαν ταχθεί ενάντια στα σχέδια της FIFA για το ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων και το επανέλαβαν λίγα μόνο λεπτά μετά την ανακοίνωση της Παγκόσμιας ομοσπονδίας πως εγκρίθηκε το επίμαχο θέμα.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα Ευρωπαικά μέλη φέρεται να ψήφισαν κατά του σχεδίου της FIFA.
Η Ευρωπαική Ομοσπονδία Συλλόγων είναι ένας οργανισμός-ομπρέλα για τις κορυφαίες και όχι μόνο ομάδες της Ηπείρου, και δήλωσαν ότι τα μέλη του δεν θα συμμετάσχουν στην νέα διοργάνωση, παρ όλο που το σχέδιο της FIFA περιλαμβάνει θέσεις για 8 ευρωπαϊκές ομάδες. Το σχέδιο διεύρυνσης του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων είχε οδηγήσει σε μια σχεδόν διαμάχη μεταξύ του κ. Ινφαντίνο και του Αλεκσάντερ Τσεφερίν , του προέδρου της UEFA. Οι άνδρες δεν διεξήγαγαν συνομιλίες για ένα χρόνο μετά τη συνάντηση που είχαν τον Μάρτιο του 2018 στην Κολομβία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Ινφαντίνο παρουσίασε για πρώτη φορά την πρόταση. Εντούτοις, συναντήθηκαν για μια ώρα το πρωί της Πέμπτης, όπου ο κ. Τσεφερίν επέμενε στην αρχική του αντίθεση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA ) απέστειλε επιστολή στην UEFA στην οποία υπογραμμίζει ότι κανένα από τα 232 μέλη της είναι πρόθυμα, να συμμετάσχουν στο νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων .
Όπως ανέφερε την Παρασκευή η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», η επιστολή είναι γραμμένη με πολύ σαφείς όρους και υπογράφεται από τους προέδρους και αντιπροέδρους των 15 σωματείων , συμπεριλαμβανομένης της Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι με οποιαδήποτε πιθανή έγκριση ενός μεταρρυθμισμένου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Συλλόγων αυτή τη στιγμή, και επιβεβαιώνουμε ότι κανένας σύλλογος της ECA δεν θα συμμετάσχει σε μία τέτοια διοργάνωση «, αναφέρει το κείμενο.
Μάλιστα σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα οποιαδήποτε έκδοση αυτού του «mundialito δεν θα ήταν αποδεκτή» για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους, δεδομένου ότι «οι τρέχοντες διοργανώσεις και το χρονοδιάγραμμα των παιχνιδιών έχουν καθοριστεί έως το 2024».
Αυτός είναι ο λόγος που οι Ευρωπαϊκές ομάδες ζήτησαν από τη FIFA να «αναβάλει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων, έως ότου οι θεμιτές ανησυχίες και τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών συλλόγων τα φροντίσετε σωστά. «
Ωστόσο, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «έναν ευτυχισμένο πρόεδρο», λέγοντας ότι ήταν πεπεισμένος ότι μετά από περαιτέρω συνομιλίες, η αντίδραση στην διοργάνωση θα υποχωρούσε και θα συμμετείχαν οι κορυφαίες ομάδες του κόσμου.
Υπογράμμισε ότι η διοργάνωση – που θα διεξάγεται κάθε 4 χρόνια – θα μπορούσε να φέρει δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια στα ταμεία της FIFA, τα οποία επί του παρόντος επωφελούνται από περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια από κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο.
«Ελπίζουμε ότι θα συμμετάσχουν όλες οι μεγάλες ομάδες «, δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο κ.Ινφαντίνο και πρόσθεσε : «Οι καλύτερες ομάδες πρέπει να είναι σ αυτή την πλατφόρμα του κόσμου «.
Η κύρια αντίθεση στα σχέδια σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την προσθήκη περισσότερων διοργανώσεων στο ήδη πολυάσχολο παγκόσμιο ημερολόγιο του ποδοσφαίρου. Με φόβο ότι περισσότερα παιχνίδια θα μπορούσαν να «κάψουν» τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές ή να τους αφήσουν ευάλωτους σε τραυματισμούς. Η UEFA δήλωσε ότι οι αλλαγές θα πρέπει να περιμένουν έως το 2024, όταν πρόκειται να εγκριθεί ένα νέο ολοκληρωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Ο κ. Ινφαντίνο και οι επιτελείς του εργάζονται μήνες γι αυτό το νέο έργο. Μαζί του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας έχει την υποστήριξη των ασιατικών και αραβικών επενδυτών που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν έως και 25 δις δολάρια (22 δις ευρώ ) προκειμένου να ξεκινήσει μία 12ετής συμφωνία.
To Global Nations League πάει για τον Ιούνιο
Η ομάδα εργασίας εξέτασε επίσης τις διάφορες δυνατότητες που περιβάλλουν την εισαγωγή ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος των Εθνών, το λεγόμενο και Global Nations league . Από την άποψη αυτή, η εκτίμηση της επιχειρησιακής ομάδας είναι ότι πρέπει να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα και ενδεχομένως να υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Περισσότερες λεπτομέρειες – όπως το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα αγώνων και η κατανομή των διαθέσιμων χρόνων για τους εκπροσώπους κάθε συνομοσπονδίας – θα συζητηθούν περαιτέρω και θα αποφασιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Το Συμβούλιο της FIFA συμφώνησε να παρατείνει την εντολή της Ειδικής της Ομάδας για μελλοντικές διοργανώσεις να συνεχίσει να διερευνά την ιδέα ενός παγκόσμιου Πρωταθλήματος των Εθνών, χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο σε αυτό το στάδιο.
Κατάρ με 48 ομάδες…
Παράλληλα μία μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από την FIFA, η οποία επισκέφθηκε ξανά το μικρό κράτος που ακούει στο όνομα Κατάρ, αλλά βεβαίως είναι ζάπλουτο. Η μελέτη λοιπόν ανέδειξε πως μία διοργάνωση με 48 ομάδες δηλαδή με επιπλέον άλλες 16 δεν θα μπορούσε να τις φιλοξενήσει από μόνη της. Εκτός από την άρση του αποκλεισμού – υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – μόνο το Ομάν και το Κουβέιτ θα μπορούσαν να θεωρηθούν βιώσιμοι εταίροι στην περιοχή. Ωστόσο, και οι δύο χώρες θα πρέπει να δαπανήσουν σημαντικά ποσά στην υποδομή που απαιτείται για την τήρηση των προτύπων της FIFA. Εδώ να επισημάνουμε ότι έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο ο ίδιος ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ο οποίος ως διαμεσολαβητής προσπαθεί να δώσει λύσεις και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Στο Μαιάμι το παρόν έδωσε και αντιπροσωπεία από το Κατάρ. Ο Χασάν αλ Ταβάντι , υπεύθυνος για όλο το πρόγραμμα και τις προετοιμασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, δήλωσε ότι το Κατάρ παραμένει ανοιχτό για την επέκταση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ωφελήσει το Κατάρ και την FIFA.
«Είμαστε ανοιχτοί στη διερεύνηση των επιλογών «, δήλωσε ο αλ- Ταβάντι , προσθέτοντας ότι θα ήταν μια» μεγάλη, μεγάλη πρόκληση «να φιλοξενήσει μια διοργάνωση 48 ομάδων εάν συνεχισθεί ο αποκλεισμός, που τώρα είναι στο δεύτερο χρόνο του. Η FIFA πρέπει να λάβει τελική απόφαση στη συνεδρίαση των 211 χωρών- μελών της, στο Παρίσι τον Ιούνιο.
Αυτόν τον μήνα μάλιστα ξεκινούν τα προκριματικά για τη διοργάνωση και οι ομάδες και οι ομοσπονδίες θα πρέπει να γνωρίζουν πόσες θέσεις είναι διαθέσιμες.
6 αγώνες την ημέρα!
Σε περίπτωση διεύρυνσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η FIFA θα πρέπει να διοργανώνει 6 αγώνες την ημέρα για να εξασφαλίσει ότι το τουρνουά μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 28 ημέρες. Μία συμφωνία που συμφωνήθηκε με τους ευρωπαϊκούς συλλόγους μετά τη μετακίνηση της διοργάνωσης στο Νοέμβριο για να αποφευχθεί ο καταιγιστικός καλοκαιρινός γύρος του Κόλπου. Αυτό θα σήμαινε περίοδο ανάπαυσης για μερικές ομάδες μόλις 48 ωρών και πιθανό κίνδυνο για την υγεία των αθλητών, σύμφωνα με το Συνδικάτο Επαγγελματιών παικτών τη FIFPro.
«Σε διεθνείς αγώνες όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, η ελάχιστη περίοδος ανάπαυσης μεταξύ αγώνων πρέπει να διατηρηθεί σε 72 ώρες», ανακοίνωσε η FIFPro πρόσφατα.
Γεγονός είναι ότι παρά τις όποιες αντιδράσεις ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο πέρασε τη πρώτη του μεγάλη απόφαση- να μην πούμε τη δεύτερη- και τώρα απομένει να δούμε στην πράξη ποια θα είναι πραγματικά η κίνηση της UEFA. Καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στο ποδόσφαιρο είναι πάντα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας , κι εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι η FIFA, την εποχή του Μπλάτερ είχε σώσει την Ευρωπαική Συνομοσπονδία τη 10ετία του 1990 με την τότε απειλή της Σούπερ Λίγκας δια μέσω της MediaSet (συμφερόντων Μπερλουσκόνι) που είχε διαμηνύσει σε άπαντες ότι «όποιος ποδοσφαιριστής ή διαιτητής ή σύλλογος, πάρει μέρος σ αυτή τη διοργάνωση θα αποβάλλεται από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και φυσικά την εθνική του ομάδα».
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου