Το γαλλικό περιοδικό «France Football» προέβη σε αποκαλύψεις που σχετίζονται με την ανάληψη της διοργάνωσης του 2022 από την ασιατική χώρα.
Πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2010, η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (FIFA) είχε ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ, για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ 2022. Τώρα, έχει ξεσπάσει διαμάχη, αν είναι σωστό ή λάθος να γίνει στη χώρα της Ασίας, η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη.
Το κορυφαίο αθλητικό περιοδικό του κόσμου, το έγκυρο «France Football» την Τρίτη (29/1) σε ένα ένθετο 15 σελίδων, εξετάζει λεπτομερώς το «Qatargate» και μελετά αν η FIFA θα πρέπει να αποσύρει τη διοργάνωση από το Κατάρ. Οι κατηγορίες δεν είναι τόσο αποκαλυπτικές, όσο σημαντικές και πολλές:
1. Οι ψήφοι της αφρικανικής συνομοσπονδίας του προέδρου, Ισα Χαγιάτου (Καμερούν) και του Ζακ Ανουμά (Ακτή Ελεφαντοστού) δείχνουν να... αγοράσθηκαν για 1,5 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας, από μία προσφορά ενός πρώην υπαλλήλου του Κατάρ, του Φέδρα Αλ Ματζίντ, ο οποίος αποσύρθηκε μυστηριωδώς...
2. Το Κατάρ έδωσε μία «χορηγία» το 2010 στην Αφρικανική Συνομοσπονδία της τάξης των 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων για να αποκτήσει αποκλειστική πρόσβαση σε τέσσερις Αφρικανούς μέλη, που βρίσκονται στην Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA.
3. Ενα από τα τέσσερα αυτά μέλη, ο Νιγηριανός Άμος Αντάμου, μετά από αποκαλύψεις της αγγλικής «Sunday Times» εις βάρος του, αποβλήθηκε προσωρινά από το σώμα και φυσικά δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία. Το Κατάρ στη συνέχεια κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να «υποστηρίξει» ένα προ-Μουντιαλικό συμπόσιο το 2010 με το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Διοργανωτής αυτού του συμποσίου ήταν ο γιος του Αντάμου.
4. Ακολούθως, ο Πρέοδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε από τον ομόλογό του της UEFA, Μισέλ Πλατινί - φερόταν από διάφορους ότι ήθελε να υποστηρίξει τις ΗΠΑ- να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ για γεωπολιτικούς λόγους. Μάλιστα, Σαρκοζί και Πλατινί συναντήθηκαν με τον διάδοχο του θρόνου του Κατάρ, τον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Τανί το 2010 για να συζητήσουν τις επενδύσεις του Κατάρ στο γαλλικό ποδόσφαιρο. (Οι Αραβες δεν είχαν αγοράσει ακόμη την Παρί Σεν Ζερμέν, ούτε είχαν αναμειχθεί γενικά στα αθλητικά δρώμενα της Γαλλίας).
5. Ένας εκπρόσωπος του Κατάρ προσφέρθηκε να ξοδέψει εκατομμύρια στο προβληματικό ποδόσφαιρο της Αργεντινής για να κερδίσει την ψήφο του προέδρου της, Χούλιο Γκροντόνα.
6. Εταιρείες με έδρα τη Μέση Ανατολή, που ήλεγχε το «αφεντικό» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, Ρικάρντο Τεσέιρα, αποφάσισαν να σπάσουν τα συμβόλαιά του, ώστε να αλλάξει «γραμμή πλεύσης»...
7. Μία «γλυκιά» συμφωνία ανάμεσα στην ισπανική ομοσπονδία και το Κατάρ για την διεξαγωγή ενός σημαντικού διεθνούς φιλικού αγώνα πέρασε... απαρατήρητη, καθώς ο πρόεδρός της, Ανχελ Μαρία Βιγιάρ Λόνα δέχθηκε να γίνει ανταλλαγή, ώστε να πάρει η χώρα του (με την Πορτογαλία) το Μουντιάλ του 2018, κάτι που τελικά δεν έγινε γιατί υπερίσχυσε η Ρωσία.
8. Το αθλητικό πρακτορείο «Aspire» του Κατάρ δαπάνησε εκατομμύρια για την προώθηση του αθλητισμού για τη νεολαία σε χώρες-μέλη της εκτελεστικής επιτροπή της FIFA.
«Αυτά όλα δείχνουν ότι υπάρχει διαφθορά ή είναι μια συμπαιγνία των συμφερόντων; Και δεν έχει σημασία;», επισημαίνει το «France Football».
Τo γαλλικό περιοδικό πήρε συνέντευξη από τον πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, Γκουίντο Τονιόνι (τον θυμόμαστε, ίσως, καλύτερα για την ενέργειά του το 1990 να διώξει από την προεδρία της ομοσπονδίας των ΗΠΑ τον Βέρνερ Φρίκ), ο οποίος αναφέρει ότι πάντα υπήρχαν εδώ και δεκαετίες στην FIFA ένα είδος modus operandi και τα πάντα είχαν οργανωθεί από μία «μικρή μαφία».
Ο Μπλάτερ ανακοίνωσε την ανάληψη του Μουντιάλ 2022 από το Κατάρ.
Κανείς από όσους μίλησαν στο «France Football» δεν πιστεύει ότι η απόφαση να ανατεθεί στο Κατάρ το Μουντιάλ του 2022 μπορεί να ανατραπεί, ωστόσο, ο Μάικλ Γκαρσία, που διορίσθηκε πέρυσι από τον Μπλάτερ επικεφαλής μίας Ανεξάρτητης Επιτροπής θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποκαλύψει πολύ σημαντικά πράγματα.
Σε περίπτωση αυτή τη διοργάνωση του 2022 θα έπαιρναν οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχασαν στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας με 14-8. Όμως ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ, Νιλ Μπέντε, δεν θέλησε να σχολιάσει τυχόν επανάληψη της ψηφοφορίας.
Σε περίπτωση αυτή τη διοργάνωση του 2022 θα έπαιρναν οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχασαν στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας με 14-8. Όμως ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ, Νιλ Μπέντε, δεν θέλησε να σχολιάσει τυχόν επανάληψη της ψηφοφορίας.
Το Κατάρ, που έχει πάρει πλέον την διοργάνωση, έως τώρα δεν φαίνεται να έχει βρει λύση στο πρόβλημα της θερμοκρασίας, η οποία το καλοκαίρι ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου. Ο μεγάλος παράγων των ΗΠΑ, Τσακ Μπλέιζερ είχε αναρωτηθεί σχετικά με το θέμα των θερμοκρασιών που θα επικρατούν τότε. Το Κατάρ είχε παρουσιάσει διάφορα σχέδια για κλιματισμό των 12 γηπέδων, αλλά ο κ. Μπλέιζερ μέλος της Εκτελεστικής είχε παρατηρήσει: «Δεν βλέπω πώς μπορείτε να βάλετε air-condition σε μια ολόκληρη χώρα».
Οι διοργανωτές υποστηρίζουν πως τα γήπεδα θα είναι με κλιματισμό!
Ο Μισέλ Πλατινί έχει ζητήσει από το Κατάρ να αλλάξει ημερομηνία και να γίνει η διοργάνωση τον χειμώνα. Ο πρόεδρος της UEFA, πρέπει να υπογραμμίσουμε -για μία ακόμη φορά- ότι έχει δηλώσει το καλοκαίρι πως όντως ψήφισε το Κατάρ, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία νέα χώρα και μία νέα αγορά με μεγάλες προοπτικές.
Θέση ωστόσο της FIFA (ανωτέρα αρχή του ποδοσφαίρου) είναι ότι για να υπάρξει κάθε αλλαγή ημερομηνιών, πρέπει να προηγηθεί αίτηση του Κατάρ . Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει συζήτηση για αλλαγή. Κι αυτό γιατί αν το Μουντιάλ του 2022 διεξαχθεί χειμώνα τότε θα πρέπει να αλλάξει όλο το διεθνές ημερολόγιο συλλόγων και εθνικών ομάδων.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς ομοσπονδίας συλλόγων και εκτελεστικός πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, ο Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε λέει ότι η ιδέα για να γίνει το Μουντιάλ χειμώνα θα ήταν αρκετά ευνοϊκή. Μάλιστα θεωρεί πως αν γίνει έτσι θα είναι μία πρόκληση για τις ομάδες να ξεκινούν τη σεζόν από Ανοιξη έως Φθινόπωρο και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά μία καινοτομία για το γενικό καλό.
Τέλος, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν τη πολυπόθητη γι αυτούς διοργάνωση του 2022, αλλά θα μπορούσαν να έχουν δικαιωθεί στην μάχη για το καλεντάρι, που τόσα χρόνια τώρα προσπαθούν να το αλλάξουν αλλά μάταια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου