Μ. ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: H UEFA βάζει τέλος σε τρύπα του κανονισμού μεταγραφών
Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τις κινήσεις που μελετά η UEFA προκειμένου να κλείσει ένα κενό ασφαλείας που έχει και το οποίο δίνει την ευκαιρία στους συλλόγους, όπως η Τσέλσι να κατανείμουν το κόστος των μεταγραφών.
Γράφει ο Μάνος Σταραμόπουλος
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA) αναμένεται πολύ σύντομα (ίσως και μέσα στην εβδομάδα) να κλείσει ένα κενό που υπάρχει στους κανονισμούς μεταγραφών, το οποίο επιτρέπει στους συλλόγους να κατανείμουν το κόστος των ακριβών μεταγραφών σε μακροχρόνια συμβόλαια.
Εκείνη που έχει προκαλέσει με τις ενέργειές της αυτές είναι η Τσέλσι, η οποία με το που αποκτήθηκε από τον Αμερικανό επιχειρηματία, Τόντ Μπόιλι, κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα πάνω της, καθώς τις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους απέκτησε ποδοσφαιριστές που υπέγραψαν μακροχρόνια συμβόλαια. Συμπεριλαμβανομένης φυσικά της εντυπωσιακής κίνησης του Ιανουαρίου, όπου με 121 εκατομμύρια ευρώ της απέκτησε από την Πορτογαλική, Μπενφίκα, έναν σπουδαίο μέσο, τον παγκόσμιο πρωταθλητή, Εντσο Φερνάντες.
Οι «μπλε» πραγματοποίησαν αυτές τις ενέργειές τους για να κατανείμουν το κόστος της μεταγραφής σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να συμμορφωθούν με τους οικονομικούς κανονισμούς της UEFA, κάτι που επί του παρόντος επιτρέπεται (!).
Ομως, είναι κατανοητό ότι η εκτελεστική επιτροπή της UEFA η οποία έχει δεχθεί σωρεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων διαμαρτυρίας, έχει αντιληφθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Ετσι στη σημερινή συνεδρίασή της το επίμαχο θέμα θα τεθεί στο τραπέζι. Αναμένεται ότι δεν θα υπάρχει όριο στη διάρκεια ενός συμβολαίου, αλλά το κόστος οποιασδήποτε αμοιβής μεταγραφής θα πρέπει να κατανεμηθεί σε 5 χρόνια το πολύ (και όχι σε 8 ή 7 που έχει κάνει η Τσέλσι).
Η Εκτελεστική επιτροπή της UEFA βεβαίως δεν θα επανεξετάσει τις πολιτικές της UEFA σχετικά με την ιδιοκτησία πολλών ομάδων , παρά το γεγονός ότι γίνεται ένα όλο και πιο αμφιλεγόμενο και σοβαρό θέμα.
Oμως το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου της UEFA (CFCB) το οποίο συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα για να εξετάσει μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου θα μπορούσε να υπάρξει σύγκρουση βάσει των υφιστάμενων κανόνων ιδιοκτησίας πολλών συλλόγων στις διοργανώσεις του για την επόμενη σεζόν.
Μάλιστα η CFCB η οποία εξετάζει την αγγλική, Μπράιτον και την βελγική ομάδα Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ οι οποίες έχουν προκριθεί στο Europa League της επόμενης σεζόν και ανήκουν και οι δύο στον Αγγλο επιχειρηματία και μεγάλο παίκτη στοιχημάτων Τόνι Μπλουμ. Καθώς επίσης και η γαλλική Τουλούζ με την iταλική Μίλαν οι οποίες ανήκουν στην εταιρεία επενδύσεων Red Bird Capital με έδρα τις ΗΠΑ. Όπου φυσικά υπάρχει καθαρά σύγκρουση συμφερόντων…
Ο κανόνας 5.01 (γ) της UEFA ορίζει: “Καμία φυσική ή νομική οντότητα δεν μπορεί να έχει έλεγχο ή επιρροή σε περισσότερες από μία ομάδες που συμμετέχουν σε μια διοργάνωση συλλόγων της UEFA”.
Πριν υποβάλουν αίτηση για να λάβουν μέρος σε οποιονδήποτε διοργάνωση, οι σύλλογοι πρέπει να εξηγήσουν την δομή ιδιοκτησίας τους.
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα επιλυθεί αυτή η κατάσταση. Η απόφαση της CFCB αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας. Ο πρόεδρος πάντως της Ουνιόν, Αλεξ Μούζιο, επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων με την αδελφή Μπράιτον , εάν οι δύο πλευρές συναντηθούν στο UEFA Europa League της επόμενης σεζόν.
Να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιο ζήτημα είχε προκύψει όταν η Λειψία και η Ρεντ Μπουλ Ζάλτσμπουργκ προκρίθηκαν και οι δύο για το UEFA Champions League την σαιζόν 2017-18.
Η αυστριακή εταιρεία ποτών Ρεντ Μπουλ κατείχε και τις δύο ομάδες, έως ότου μια έρευνα της UEFA το 2017, η οποία εξέτασε την υπόθεση και βρήκε «ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο δανεισμών/μεταγραφών ποδοσφαιριστών» και την «κοινή οπτική ταυτότητα/παρόμοιο branding» μεταξύ των δύο συλλόγων.
Η έρευνα είδε την Ζάλτσμπουργκ να απομακρύνει μέλη του προσωπικού που φέρεται να συνδέονταν με την Ρέντ Μπουλ. Οι πολυετείς πρωταθλητές Αυστρίας έλυσαν και τη συνεργασία τους με την Λειψία.
Η UEFA βρήκε «ανεπαρκή στοιχεία» ότι και οι δύο πλευρές είχαν κοινή ιδιοκτησία μετά την αναδιάρθρωση της Σάλτσμπουργκ, οπότε και στις δύο ομάδες επετράπη να συμμετάσχουν στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης.
Τελικοί και Αγία Σοφιά
Πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, η Εκτελεστική επιτροπή θα αποφασίσει ποιος γήπεδο θα αναλάβει να φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League γυναικών το 2025.
Το Στάδιο Ζοσέ Αλβαλάδε της Λισσαβώνας θεωρείται ότι θα αντιμετωπίσει το στάδιο Vodafone Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη.
Τέλος θα οριστικοποιηθουν επίσης οι οικοδεσπότες των τελικών του Europa Conference League 2024 και 2025. Το OPAP Arena – Αγιά Σοφιά, έδρα της νταμπλούχου Ελλάδος, ΑΕΚ, αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» και να φιλοξενήσει το πρώτο από αυτά, ενώ το Ταρτσίνσκι Αρίνα στο Βρότσλαβ της Πολωνίας θα πάρει το άλλο.
* Ο Μάνος Σταραμόπουλος είναι δημοσιογράφος- αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος Επιτροπής Ποδοσφαίρου IFFHS and AIPS
Chief editor: Sportpress24.com, Discoveryfootball.com
Special correspondent: France Football, A Bola, Mundo Deportivo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου