UEFA – Financial Fair Play: Η «επανάσταση» του Τσεφερίν πάνω στο μοντέλο του NBA και του NFL
O Mάνος Σταραμόπουλος γράφει για το νέο σχέδιο του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν που θα παρουσιάσει στο διήμερο 9-10/9 στην Εκτελεστική επιτροπή τις αλλαγές στον δημοσιονομικό κανονισμό
Ο δημοσιονομικός κανονισμός, δηλαδή το Financial Fair Play, που είχε δημιουργήσει ο πρώην πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, είναι γεγονός ότι ουσιαστικά έχει αποδομηθεί από τις κορυφαίες και ζάπλουτες ομάδες της Ευρώπης εδώ και 3 χρόνια.
Τώρα ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο Σλοβένος, Αλεξάντερ Τσεφερίν, έρχεται να παρουσιάσει μία δική του έκδοση, η οποία κατά πολλούς ίσως να είναι και μία ιστορική επανάσταση, καθώς θα επιχειρήσει να αλλάξει σημαντικά τον κανόνα αυτόν, ο οποίος τουλάχιστον στην θεωρία περιελάμβανε «σημαντικές κυρώσεις». Τώρα όλα αυτά θα αλλάξουν ή πρόκειται να αλλάξουν στη σύνοδο κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 9-10 Σεπτεμβρίου στο αρχηγείο της ΟΥΕΦΑ, στη Νιόν.

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo, Sportpress24.com
Είναι φυσικό ότι την περίοδο της πανδημίας πολλές ομάδες είχαν πάρα πολλά προβλήματα οικονομικής κυρίως φύσεως με συνέπεια ο κ. Τσεφερίν να προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων…
Τώρα η ΟΥΕΦΑ ετοιμάζεται λοιπόν να πραγματοποιήσει νέες αλλαγές , ή καλύτερα όπως υποστηρίζεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στους συλλόγους, που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να ξοδεύουν ένα σταθερό ποσοστό του εισοδήματός τους, το οποίο θα είναι μεταξύ 65% και 70%, σε μισθούς, ατζέντηδες, και μεταγραφές.
Μάλιστα σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να το ξεπεράσει, αυτή τη φορά δεν κινδυνεύει με αποβολή, αλλά θα πρέπει να πληρώσει ένα φόρο πολυτελείας, ο οποίος θα πηγαίνει απευθείας στις πιο μικρές ομάδες, κάτι που αν τελικά γίνει πραγματικότητα δεν θα είναι και πολύ κακό…
Για να κατανοήσουμε όμως το μέγεθος της αλλαγής, είναι απαραίτητο να θυμηθούμε ότι ο σημερινός κανόνας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ορίζει ότι οι σύλλογοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο της ισορροπίας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 3 ετών (ίσα έσοδα-ίσα έξοδα) . Όπως θα είναι και μια «επανάσταση» που θα φέρνει κάπως στο στυλ της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας (NFL) και της Εθνικής Λίγκας Καλαθοσφαίρισης (NBA) που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο ΝΒΑ αναζητάται η «ισότητα» μεταξύ των franchise και οι ομάδες μπορούν να πληρώσουν κάποια χρήματα στους αθλητές τους, αν και αυτό δεν εξαρτάται από το εισόδημα, αλλά είναι το ίδιο για όλους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ξεπεράσουν το στάνταρ νούμερο. Υπάρχουν ωστόσο εξαιρέσεις, οι οποίες και μελετώνται προσεκτικά. Ωστόσο, είναι πολύ φυσιολογικό να ξεπερνούν τα όρια και έτσι πρέπει να πληρώνουν υψηλούς οικονομικούς φόρους.
Τέλος λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πολύ πιθανό, όπως συμβαίνει στο ΝΒΑ, να γίνει και στην «γηραιά ήπειρο» να ξεπεράσουν δηλαδή οι ευρωπαϊκές ομάδες το όριο των μισθών, θα οδηγηθούμε ότι ο φόρος πολυτελείας θα πηγαίνει στους θεωρητικά μικρότερους συλλόγους ώστε να υπάρχει και κάποιου είδους εξισορρόπηση των πραγμάτων, όσο αυτό είναι εφικτό την σήμερον ημέρα.
Τώρα, βεβαίως μένει να δούμε αν είναι ένα μέτρο που ωφελεί τους συλλόγους ή αν αυξάνει ακόμη περισσότερο την αγορά και τους πιο ισχυρούς…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου