Μέσι: Οι λόγοι της μεγάλης φυγής
O Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini.gr για τη μεταγραφή του Αργεντινού άσου Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή
Όλος ο κόσμος σε Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη προσπαθεί να βρει τι τελικά συνέβη και ο Λιονέλ Μέσι δεν θα συνεχίσει να φορά την φανέλα της Μπαρσελόνα, ομάδας που μεγάλωσε, ανδρώθηκε κοντά της και φυσικά γνώρισε μεγάλη δόξα και κέρδισε και εκατομμύρια ευρώ. Εμείς θα επιχειρήσουμε να δούμε τι ακριβώς έγινε και η σπουδαία ομάδα της Καταλωνίας δεν μπορούσε πλέον να κρατήσει κοντά της την «σημαία της».
Ο Δημοσιονομικός κανονισμός (Οικονομικό Fair Play) της La Liga αν δεν είναι ο πλέον αυστηρός, σίγουρα συγκαταλέγεται στους πιο αυστηρότερους παγκοσμίως.
Η αδυναμία της Μπαρσελόνα να κρατήσει το πολυτιμότερο περιουσιακό της στοιχείο, τον Λιονέλ Μέσι είναι φυσικό να έχει προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο. Η θέα ενός δακρυσμένου Μέσι να αποχαιρετά έναν σύλλογο στον οποίο εντάχθηκε μόλις στα 13 του χρόνια, έχει προκαλέσει τεράστια θλίψη στους πιστούς της ομάδας.
Τώρα 34 ετών, ο Αργεντινός σούπερ σταρ πρόκειται να φορέσει τα χρώματα ενός άλλου ευρωπαϊκού συλλόγου «βαρέων βαρών» κι αυτός, της Παρί Σεν Ζερμέν, δίνοντας τέλος στην καριέρα του στην Μπαρσελόνα, η οποία τον είδε να κατακτά δίπλα της 35 τρόπαια, συμπεριλαμβανομένων 10 τίτλων πρωταθλήματος και 4 Champions League.
Ο καταλανικός σύλλογος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «παρά το γεγονός ότι σύλλογος και ποδοσφαιριστής κατέληξαν σε συμφωνία και τη σαφή πρόθεσή τους να υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο, αυτό δεν μπορεί να συμβεί λόγω οικονομικών και διαρθρωτικών εμποδίων».
Τα «εμπόδια» στα οποία αναφέρθηκε η Μπαρτσελόνα ήταν οι οικονομικοί κανόνες της Ισπανικής LaLiga για το περίφημο Fair Play.

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo
Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;
Πάμε να γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω και πίσω και να φτάσουμε στο 2013. Η LaLiga δημιούργησε τότε ένα τμήμα οικονομικού ελέγχου, το οποίο είχε ως αποστολή να αναθεωρήσει τα οικονομικά κάθε συλλόγου και να καθορίσει ένα όριο κόστους για κάθε σαιζόν. Αυτό το όριο της ομάδας είναι το ποσό που μπορεί να ξοδέψει ένας σύλλογος για τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τους συνεργάτες , τις εφεδρικές ομάδες κ.λπ.
Οι σύλλογοι έχουν την ευελιξία να αποφασίζουν πώς θα μοιράσουν τα χρήματα μεταξύ μεταγραφών και μισθών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζεται το συνολικό όριο.
Οι παράγοντες που θεωρείται ότι έφτασαν στο όριο περιλαμβάνουν τα αναμενόμενα έσοδα, κέρδη και ζημίες από προηγούμενα έτη, υφιστάμενες αποπληρωμές χρέους και πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης μεταξύ άλλων.
Πώς έχουν επηρεάσει αυτά την Μπαρσελόνα;
Για την Μπαρσελόνα, αυτό το όριο έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες σαιζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Μαδρίτη, το όριο των «μπλαουγκράνα» για το 2019-20 ήταν 671 εκ. ευρώ.
Πέρυσι μειώθηκε στα 347 εκατ. ευρώ ,ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έδειξαν ότι το όριο για την επερχόμενη σεζόν είναι κοντά στα 160 εκατ. ευρώ. Η Μπαρσελόνα, για την προσεχή σαιζόν, πρέπει να καταβάλλει συνολικά 144 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σε μισθούς, συμπεριλαμβανομένων των 20 εκ. ευρώ του Φιλίπ Κουτίνιο, των 27 εκ. του Αντουάν Γκριεζμάν και των 24 εκ. του Ουσμάν Ντεμπελέ.
Αυτό απλά σημαίνει ότι υπήρχε πολύ λίγος χώρος για να φιλοξενήσει τον Μέσι, παρά το γεγονός ότι ο Αργεντινός συμφώνησε σε μείωση μισθών κατά 50% που μείωσε τον μισθό του σε περίπου 50 εκ. ευρώ.
Ναι αλλά θα πει κανείς, δεν πρέπει η Μπαρσελόνα να δώσει προτεραιότητα στον Μέσι;
Σωστά και αληθινά. Αλλά τα χέρια της Μπαρσελόνα είναι δεμένα επειδή οι Κουτίνιο, Γκριεζμάν και Ντεμπελέ εξακολουθούν να έχουν συμβόλαιο με την ομάδα και νομίμως δικαιούνται αμοιβή, ενώ το συμβόλαιο του Μέσι ολοκληρώθηκε στο τέλος της περασμένης σεζόν . Οπότε έπρεπε να προστεθεί ως νέος ποδοσφαιριστής για την σαιζόν 2021-22. Ο Μέσι όπως όλοι μας γνωρίζουμε μπορούσε να έχει φύγει από πέρυσι αν ήθελε, αλλά τελευταία στιγμή απόφασε να παραμείνει και να επανεκτιμήσει τις επιλογές του μετά από 12 μήνες. Η Μπαρσελόνα δεν θα μπορούσε να προσθέσει τον Μέσι ακόμα κι αν είχε επιλέξει να αγωνίζεται δωρεάν, και η υπογραφή του θα ήταν δυνατή μόνο εάν η ομάδα πωλούσε ποδοσφαιριστές και επαναδιαπραγματευόταν συμβόλαια με υψηλά εισοδήματα, κάτι που αποδείχθηκε ανεπιτυχές έως στιγμής…
Πώς έφθασε όμως η Μπαρσελόνα σε αυτό το χάος;
Πολλά από τα δεινά της Μπαρτσελόνα οφείλονται στη θητεία του Γιόσιπ Μαρία Μπαρτομέου , ως προέδρου του συλλόγου (2014-2020). Η μετακίνηση του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν το 2017 προκάλεσε έντονη ανησυχία και πάνω εκεί πήρε βιαστικές αποφάσεις αγοράζοντας ποδοσφαιριστές (Κουτίνιο, Ντεμπελέ) πληρώνοντας υπέρογκα ποσά και μισθούς. Η απώλεια εσόδων λόγω του COVID-19 επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις της να ανέλθουν στο ποσό των 1,3 δισ. Ευρώ.
Πέρυσι, η Μπαρτσελόνα μπόρεσε να διατηρήσει την ομάδα της ενωμένη επειδή η LaLiga είχε αφαιρέσει προσωρινά τις ποινές για υπέρβαση του ορίου προϋπολογισμού, λόγω της πανδημίας. Οι κανόνες της Ένωσης επιτρέπουν επί του παρόντος το 25% των κερδών από μεταγραφές να χρησιμοποιηθούν για νέες επενδύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο, το 75% όλων των κερδών πρέπει να αφαιρεθεί για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του συλλόγου και δεν μπορεί να προχωρήσει στην προσθήκη ποδοσφαιριστών .
Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν χρειάζεται να ακολουθεί τους κανόνες του οικονομικού Fair Play μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος;
Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι κανόνες της LaLiga είναι από τους αυστηρότερους και το πρωτάθλημα είναι γνωστό ότι δεν υποχωρεί παρά τις πιέσεις από ομάδες υψηλού προφίλ. Η UEFA, το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έχει κανόνες οικονομικού Fair play που ισχύουν για όλους τους συλλόγους, αλλά σε αντίθεση με τη LaLiga, κοιτάζουν πίσω τις δαπάνες τις προηγούμενες σαιζόν και δεν εμποδίζουν τους ποδοσφαιριστές να προστεθούν εκ των προτέρων. Έτσι, ένας σύλλογος εκτός Ισπανίας μπορεί ενδεχομένως να προσθέσει τον Μέσι με έναν διογκωμένο μισθό, να κατακτήσει τους μεγαλύτερους τίτλους και αν θεωρηθεί ότι έχει παραβιάσει τους κανόνες του Fair Play, μπορεί να ξεφύγει πληρώνοντας πρόστιμο. Αυτό είναι το είδος της στρέβλωσης στον ανταγωνισμό που προσπαθεί να αποφύγει η LaLiga εφαρμόζοντας εκ των προτέρων τους κανόνες.
Ποιο διαγράφεται όμως το μέλλον της Μπαρσελόνα;
Παρά το γεγονός ότι το έπος του Μέσι έχει τελειώσει, το μέλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο για τη Μπαρσελόνα. Τους τελευταίους μήνες, ο σύλλογος ανακοίνωσε την απόκτηση 4 νέων ποδοσφαιριστών (Σέρχιο Αγουέρο,Έρικ Γκαρσία, Έμερσον Ρόγιαλ και Μέμφις Ντεπάι) αλλά δεν μπορεί να τους εγγράψει , εκτός εάν αποδείξει στη LaLiga ότι το συνολικό όριο κόστους της ομάδας θα είναι με τα εν λόγω 160εκ.ευρώ.
Οι οπαδοί τώρα φοβούνται ότι ο σύλλογος μπορεί να χρειαστεί να θυσιάσει ποδοσφαιριστές όπως ο τερματοφύλακας Μάρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν και ο χαφ, Φρένκι ντε Γιόνγκ αλλά και τα αναδυόμενα αστέρια όπως ο Πέδρι και ο Ανσου Φάτι. Ελλείψει φυσικά τώρα του Μέσι, η διοίκηση αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρξει μια πιθανή απώλεια αξίας του ονόματός της, (ήδη έπεσε 11% η μετοχή της), μειωμένα έσοδα , τις ημέρες των αγώνων αλλά και από τις πωλήσεις διαφόρων ειδών (φανελλών, και άλλων ενδυμάτων κλπ).
Αναμφισβήτητα η επόμενη μέρα της Μπαρσελόνα δεν θα είναι η ίδια…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου