Translator

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Οι προτάσεις του Αντρέα Ανιέλι βάζουν σε κίνδυνο τα Ευρωπαικά πρωταθλήματα...

Ο κίνδυνος της πρότασης Ανιέλι

Ο αναπληρωτής γ.γ της EPFL (Ευρωπαική Ένωση Λιγκών) Αλμπέρτο Κολόμπο «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τα εθνικά πρωταθλήματα, αν ισχύσει η πρόταση Ανιέλι το SuperChampions league, και παρουσιάζει ο Μάνος Σταραμόπουλος.
Η EPFL (Ένωση Ευρωπαικών Λιγκών) προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρεί μία πόρτα ανοιχτή και να ξεκινήσει μία διαφανή διαδικασία διαβούλευσης, ξεκινώντας από έναν άδειο φάκελλο, ο οποίος θα γεμίζει διαρκώς κι από κοινού! Αυτό επιθυμεί η ηγεσία αλλά και όλοι οι πρόεδροι των Λιγκών της Ευρώπης, που έχουν ταχθεί ομόφωνα απέναντι στα σχέδια – προτάσεις του «ισχυρού άνδρα»της ECA(Ευρωπαική Ομοσπονδία Συλλόγων), μέλους της Εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και προπαντός ιδιοκτήτη και «μεγάλου αφεντικού» της πρωταθλήτριας, Ιταλίας, Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι.
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαικής Ένωσης Λιγκών, Αλμπέρτο Κολόμπο   βλέπει ότι ήδη υπάρχει ένα λεπτομερές σχέδιο και το Super Champions είναι κάτι περισσότερο από όραμα..
 «Η UEFA μας παρουσίασε ένα ακριβές σχέδιο, όχι μια γενική ιδέα. Και τώρα, εν όψει της αντίδρασής μας, την  οποία μάλλον δεν περίμενε, μιλά για άχρηστο συναγερμό. Η πραγματικότητα είναι άλλη » λέει ο κ. Κολόμπο που η Ευρωπαική Ένωση λιγκών την οποία εκπροσωπεί έχει υπό την εποπτεία της 36 πρωταθλήματα από 29 κράτη.. Δηλαδή ένα ακροατήριο 58 ουσιαστικά πρωταθλημάτων (μερικά έχουν εντάξει όλες τις επαγγελματικές τους κατηγορίες) και 990 συλλόγων !
Και βεβαίως η EPΦΛ οδηγεί  σήμερα οδηγεί το μέτωπο εκείνων που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών κυπέλλων που γέννησαν η ECA (στην ουσία ο Ανιέλι) έχοντας τις ευλογίες της  UEFA.
 «Προσοχή – εξηγεί ο Κολόμπο  – δεν είναι μια μεταρρύθμιση, αλλά η δημιουργία ενός νέου ανταγωνισμού». Ακόμη και τα play out το  σχέδιο που παρουσιάστηκε στη Νυόν  στις 8 Μαΐου, ουσιαστικά, αυτό λέει. Τρία κύπελλα, 128 ομάδες, πολλά περισσότερα παιχνίδια, ακόμη και η εισαγωγή των playout (δηλαδή προβιβασμοί και υποβιβασμοί) . Από το 2024, έχει προγραμματιστεί ένα Τσάμπιονς Λιγκ με 32 ομάδες, που κατανέμονται σε 4 ομίλους  των 8 ομάδων ο καθένας. Οι  4 πρώτες προκρίνονται στη φάση των  16 , οι  πρώτες 5 θα προκρίνονται απευθείας για την επόμενη διοργάνωση. Ο  ηττημένος μεταξύ του 6ου και 7ου υποβιβασμένου μαζί με τον 8ο θα μετατίθενται στο Europa League 1, από το οποίο θα προβιβάζονται  οι  4.
 Ένα μηχανισμό που περιορίζει το χώρο που προορίζεται για τις τοποθετήσεις σε κάθε εθνικό πρωτάθλημα σε 4 ομάδες.
O Μάνος Σταραμόπουλος στα γραφεία της EPFL

                                             Κλειστό σύστημα
 «Τέσσερις από τις  32, σήμερα αντί των 30 από τις 32 – υπογραμμίζει ο κ. Κολόμπο . Αυτά τα στοιχεία  θα αρκούσαν για να διαλύσουν κάθε αμφιβολία: αντιμετωπίζουμε ένα σχεδόν κλειστό σύστημα. Όταν διαβάζω εκπρόσωποι της Ε Ε μιλώντας για «συμμετοχές που ρυθμίζονται από τις τοποθετήσεις στα πρωταθλήματα» και προστατεύοντας «αθλητικές αξίες», αναρωτιέμαι πού βρίσκεται αυτή η μεταρρύθμιση. Ίσως να αναφέρεται μόνο στην πρώτη εποχή εφαρμογής, όταν η πρόσβαση θα ρυθμίζεται από τα ισχύοντα κριτήρια. Αλλά το πρόβλημα θα προκληθεί από την επόμενη διοργάνωση: εκείνοι που εισήλθαν δεν βγήκαν από αυτό πρακτικά πια.
Για να καταλάβει κανείς τι εννοούμε, θα δώσουμε  ένα πρακτικό παράδειγμα. Σήμερα η Μίλαν δεν καταλαμβάνει την 4η θέση και  θα παραμείνει εκτός  της κορυφαίας διοργάνωσης».Τότε όμως θα μπορεί να παίρνει μέρος λόγω των περασμένων επιτυχιών της.
 Επομένως η εποχή 2023-24 θα γίνει η ευκαιρία της ζωής για όλους.
«Αυτή η πτυχή μας ανησυχεί επίσης – εξηγεί ο αναπληρωτής γραμματέας των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων – ότι θα δούμε έναν αγώνα για να αγοράσουμε σπουδαίους ποδοσφαιριστές με σούπερ δεσμεύσεις, ακόμη και από εκείνους που δεν θα μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά».
             Μεγάλη αύξηση αγώνων και που θα καταλήξει η πίτα των εσόδων…
Περισσότερο από μια μεταρρύθμιση!  Η ενασχόληση με το Champions League, σύμφωνα με τα σχέδια της ECA  και της UEFA, θα πρέπει να αυξηθεί από τα 125 παιχνίδια σήμερα έως τα 253 στο προσεχές μέλλον . Υπάρχει πάνω από το διπλάσιο, μια αύξηση 103%: πώς μπορούμε να πούμε ότι το σημερινό ημερολόγιο θα διασφαλιστεί . Ποια εθνικά πρωταθλήματα δεν θα υποφέρουν, τεχνικά και οικονομικά;
Γι ‘αυτό δεν μιλάμε για μια μεταρρύθμιση, αλλά για ένα νέο πρωτάθλημα . Ποιο θα καταλήξει να τρώει όλη την πίτα εσόδων. Με αυτό το σύστημα, εξηγεί ο κ. Κολόμπο  τα έσοδα θα αυξηθούν μόνο για μια ελίτ, και έτσι το χάσμα μεταξύ των λίγων μεγάλων συλλόγων που ήδη έχουν ορισμένους πάρα πολύ υψηλούς  αριθμούς σήμερα και τον υπόλοιπο κόσμο που θα αποκόπτεται συστηματικά από το Champions League, θα αυξηθεί ξανά ».
                                                Θα έχουμε δηλαδή μία σειρά κύκλων
 Για τους αποκλεισμένους, δεν θα μείνει τίποτε άλλο,  παρά να δοκιμάσουν  την πυραμίδα από κάτω. Αλλά θέσεις για προβιβασμό  θα είναι περιορισμένες. Κάθε χρόνο, όταν είναι πλήρως λειτουργικό, το Europa League 1 (32 ομάδες) θα προωθήσει 4 ομάδες στο Champions League και από το Europa League 2, καθώς πολλοί θα φτάσουν στο επόμενο επίπεδο.
 Το 3ο  κύπελλο (δηλαδή το Europa league 2) , το οποίο θα εμφανισθεί  στην ευρωπαική  σκηνή από το 2021, φαίνεται ότι είναι ο μοναδικός πραγματικά αξιόλογος αγώνας! Με  64 ομάδες όλων των προκριθέντων από τα πρωταθλήματα, που διανέμονται σε 4 ομάδες των 4 (Βόρεια, Νότια, Δυτικά, Ανατολικά: άλλα νέα) οι πρώτοι 2 στους προημιτελικούς, με τους νικητές να προωθούνται στο Europa League 1
                                     Καλύτερη κατανομή των εσόδων
 Συνεχίζει ο κ. Κολόμπο :» Δεν  αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ένα έργο που υποστήριξαν και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Επειδή στα χαρτιά  ανταποκρινόταν στις αρχές μας : πιο δημοκρατική ένταξη και ανακατανομή των πόρων. Αλλά μια πιο δίκαιη κατανομή των εσόδων δεν μπορεί να αγνοήσει την αύξηση του ποσοστού αλληλεγγύης σε όσους παραμένουν εκτός .
 Ένα άλλο από τα σημεία στα οποία τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σηματοδοτούν να κρατούν  απόσταση από την ECA  και την UEFA , είναι ότι κατά την κατά την τριετία 15-18 το ποσοστό αλληλεγγύης ήταν 8,5%, από το 2018 έως το 2021 έπεσε στο 7,3%,κι ενώ  τα έσοδα αυξήθηκαν. Η  UEFA είχε πει ότι η αλληλεγγύη αυξήθηκε επίσης. Προτείνουμε να ανέλθει στο 20% των εσόδων» προσθέτει ο κ. Κολόμπο. Βεβαίως στις διάφορες  συμμαχίες Θα είναι δύσκολο να βρεθεί ένα σημείο συνεννόησης , όπως σε όλα τα άλλα.
                                       Προστασία των μεγάλων συλλόγων
 «Ανάμεσά μας και η ECA έχει  μια διαφορετική φιλοσοφική προσέγγιση: προστατεύουν μόνο τους μεγάλους συλλόγους που ήδη κυριαρχούν σήμερα. Όλοι μας, ακόμα και οι πολλοί μεσαίοι και μικροί. Ένας συμβιβασμός, για ό, τι μας αφορά, δεν μπορεί να γίνει χωρίς υπεράσπιση των αθλητικών αξιών και των προκριματικών από τα εγχώρια πρωταθλήματα και από ένα περιορισμένο αριθμό παιχνιδιών που δεν μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά που προβλέπονται από το σχέδιο της ΟΥΕΦΑ ».
 Μία μάχη στην οποία τα πρωταθλήματα είναι πεπεισμένα να αναλάβουν ομοσπονδίες. «Είναι οι σύμμαχοί μας – διασφαλίζει το Κολόμπο  – και είμαστε ευτυχείς που και αυτοί παίρνουν θέση στα εθνικά πρωταθλήματα , και για μια ισορροπία ανάπτυξης μεταξύ των πρωταθλητών και των πρωταθλημάτων».
Όπως βλέπουμε δεν πρόκειται απλά για μία μεταρρύθμιση, αλλά για τη δημιουργία μίας νέας διοργάνωσης η οποία θα φέρει μεγάλα προβλήματα στα εθνικά πρωταθλήματα και φυσικά στις μικρομεσαίες ομάδες…
Η συνέχεια της διαμάχης αυτής θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα την παρακολουθούμε με προσοχή!!!
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου