Translator

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Περισσότερα χρήματα δίνει η FIFA, στις μικρές ομάδες, προκειμένου να περάσουν οι δύο νέες διοργανώσεις στο Μαιάμι...

Ινφαντίνο: Δίνει χρήματα, περιμένει ψήφους

Ο Μάνος Σταραμόπουλος παρουσιάζει τις κινήσεις του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο στην παγκόσμια «σκακιέρα» μοιράζοντας κι άλλα λεφτά…
Οι σχέσεις ΦΙΦΑ- ΟΥΕΦΑ είναι γεγονός τελευταία δεν είναι και ιδιαίτερα καλές. Αυτό φάνηκε μάλιστα και στο πρόσφατο 43ο Κογκρέσο της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας στην Ρώμη, όπου ο πρόεδρος της δεύτερης, Αλεκσάντερ Τσεφερίν τόνισε κάποια στιγμή στον λόγο του ότι «θα πρέπει να μας δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό από την ΦΙΦΑ».
Κι αυτό φυσικά είχε να κάνει με την κίνηση του προέδρου της Ανωτάτης αρχής του ποδοσφαίρου, η οποία επιθυμεί να επεκτείνει το υπάρχον Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων από 6 (που είναι τώρα) σε 12 ή και 16 ομάδες απ όλο τον κόσμο. Βεβαίως υπάρχει και η άλλη σκέψη του Τζιάνι Ινφαντίνο την οποία ήδη έχει ανακοινώσει για ένα Παγκόσμιο Nations league. Όπου και τα δύο βρίσκουν – τουλάχιστον έως τώρα- αντίθετη την ΟΥΕΦΑ.
Όμως σ αυτή τη …μάχη των δύο νομικών (Ινφαντίνο- Τσεφερίν) δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρώτος και μικρότερος ηλικιακά, διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία στο χώρο του ποδοσφαίρου και αν μη τι άλλο, όταν είχε ξεκινήσει την σταδιοδρομία του, ήταν υπο τις οδηγίες του Σεπ Μπλάτερ, άλλοτε …πλανητάρχη του δημοφιλέστερου αθλήματος του κόσμου. Άρα κάτι περισσότερο πρέπει να γνωρίζει.
Ο 48χρονος Ινφαντίνο λοιπόν που κατέχει την προεδρία της ΦΙΦΑ από τον Φεβρουάριο του 2016, μετά το σκάνδαλο που έπληξε την παγκόσμια ομοσπονδία και είχε ως συνέπεια να πλήξει και τον τότε πρόεδρό της, Σεπ Μπλάτερ, τώρα ετοιμάζεται να διεκδικήσει ξανά την θέση του. Οι εκλογές της ΦΙΦΑ είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στο Παρίσι, στις  5 Ιουνίου πριν την έναρξη του παγκοσμίου κυπέλλου γυναικών  .
Όπως και ο Αλεκσάντερ Τσεφερίν (επανεξελέγη δια βοής), έτσι και ο Τζιάνι Ινφαντίνο δεν θα έχει αντίπαλο. Ο πρώην άσος της Τότεναμ, Ραμόν Βέγκα που είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία, δεν κατάφερε να βρει την υποστήριξη τουλάχιστον 5 ομοσπονδιών από τις 211 μέλη της ΦΙΦΑ και έμεινε εκτός.
Τώρα λοιπόν ο Τζιάνι Ινφαντίνο που θέλει να βάλει την δική του σφραγίδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έχει ήδη προχωρήσει στην αύξηση των ομάδων στην τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2026 από 32 σε 48 (άλλωστε το είχε προαναγγείλει στην πρώτη του καμπάνια) και τώρα θέλει να το φέρει 4 χρόνια νωρίτερα. Να εφαρμοσθεί δηλαδή από το 2022 στο Κατάρ. Ωστόσο κι ενώ έχει υπερ του αρκετές ομοσπονδίες θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» και το ίδιο το Κατάρ που έχει αναλάβει την διοργάνωσή του και τα έργα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.
 Ο πρόεδρος της FIFA,  την Παρασκευή (15 Φεβρουαρίου) ήταν στην Κωνσταντινούπολη όπου εμφανίσθηκε  «αισιόδοξος» για την οργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ με 48 ομάδες αντί για 32, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα ήταν εύκολο.
«Είμαι αισιόδοξος αλλά είναι εύκολο; όχι, δεν είναι εύκολο, πρέπει να είμαι ειλικρινής», δήλωσε μετά από τριήμερη εκτελεστική διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 47 επικεφαλής ομοσπονδιών απ  όλο τον κόσμο.
Ο Τζιάνι Ινφαντίνο γνωρίζει άριστα για την σοβαρή διπλωματική κρίση που υπάρχει ανάμεσα στο Κατάρ και τους γείτονές του, ιδιαιτέρως με την Σαουδική Αραβία – από το 2018 έχει επιβάλει οικονομικό αποκλεισμό στο πλούσιο σε φυσικό αέριο αυτό κράτος –  και προσπαθεί να βρει τρόπο να εξομαλύνει την κατάσταση.
«Δεν είμαι τόσο αφελής για να παραβλέψω την πολιτική κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο  προσθέτοντας ότι «το ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει θαύματα μερικές φορές».
Λαμβάνοντας το παράδειγμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 που θα διοργανωθεί από τον Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζιάνι Ινφαντίνο  δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με έναν τοίχο που χτίζεται» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού, αλλά «αυτές οι δύο χώρες θα οργανώσουν μία διοργάνωση  μαζί,  έτσι θα πρέπει να συνεργαστούν ».
Ο Πρόεδρος της FIFA, κ. Ινφαντίνο  δήλωσε επίσης  ότι η Τουρκία θα μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις ποδοσφαίρου, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο
«Η Τουρκία μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ινφαντίνο
                                                      Θετική η πορεία του VAR
Ο «ισχυρός άνδρας» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σημείωσε ότι οι βοηθοί βίντεο (VAR) έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε περίπου 50 χώρες.
«Γενικά, το VAR ήταν θετικό και στην Τουρκία, υπάρχουν λάθη, είναι φυσιολογικό, αλλά όταν εξετάζουμε τα στατιστικά στοιχεία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μπορούμε να δούμε ότι το  VAR παρεμβαίνει μόνο μία φορά σε τρία παιχνίδια ίσως ένας στους δύο αγώνες στην  Τουρκία.»
Η φετινή σύνοδος κορυφής περιλαμβάνει εννέα συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ντόχα, του  Μαρακές (Μαρόκο) , την Κωνσταντινούπολη και θα ολοκληρωθεί στη Ρώμη στο τέλος του μήνα.
                                          Οι κινήσεις του στην σκακιέρα
Επειδή όμως ο κ. Ινφαντίνο όπως προαναφέραμε είναι πολύ έμπειρος ετοιμάζεται να προσφέρει στους μικρομεσαίους συλλόγους, μία αύξηση της αποζημίωσης που λαμβάνουν από την εκπαίδευση σπουδαίων και μη ποδοσφαιριστών οι οποίοι αγωνίζονται σε Ευρωπαικούς συλλόγους.
Από το 2001 και μετά, η Παγκόσμια ομοσπονδία είχε αποφασίσει να λαμβάνουν οι σύλλογοι που ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ένας ποδοσφαιριστής, ένα μικρό ποσοστό κάθε φορά που μεταγράφεται σε άλλη ομάδα. Με τον τρόπο αυτό οι μικρές στην ουσία ομάδες έπαιρναν κάποια χρήματα. Όμως επειδή διαπιστώθηκε πως η τήρηση των αρχείων και το γεγονός ότι οι πληρωμές δεν είναι αυτόματες, πολλοί σύλλογοι ειδικά από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική ή έχασαν τα λεφτά τους, ή τα έπαιρναν με μεγάλη καθυστέρηση. Και φυσικά μπορεί για άλλους να είναι λίγα, όχι όμως και γι αυτούς.
Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι υπάρχουν προβλήματα με το σημερινό σύστημα που πρέπει να ανανεωθεί για να βρεθεί ένα απλούστερο πλαίσιο και να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού…
Έτσι λοιπόν τώρα ο Τζιάνι Ινφαντίνο ετοιμάζει να προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις στην Παγκόσμια ομοσπονδία, καθώς υπολογίζεται πως ένα ποσό της τάξης των 300 εκ. δολαρίων μένει ανεκμετάλλευτο και δεν φτάνει στον προορισμό του. Οπότε με τις αλλαγές που ετοιμάζει θα κινηθεί πιο γρήγορα ο μηχανισμός και τα χρήματα θα πηγαίνουν στις ομάδες.
Η FIFA επεξεργάζεται επί του παρόντος ευρείες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα μεταφοράς και  ένας από τους στόχους είναι η βελτίωση των αποκαλούμενων αποζημιώσεων κατάρτισης και πληρωμών αλληλεγγύης.
«Υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια που κατά κάποιον τρόπο δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στους συλλόγους που έχουν εκπαιδευτεί οι ποδοσφαιριστές «, δήλωσε χαρακτηριστικά πρόσφατα ο Κίμπερλι Μόρις , αξιωματούχος της FIFA που επιβλέπει το σύστημα μεταφοράς.
«Γνωρίζουμε ότι το σύστημα είναι πολύ περίπλοκο, γνωρίζουμε ότι υπάρχει κακή ιστορία πολλών παικτών».
                                                Γραφείο Συμψηφισμού
Το συμβούλιο της FIFA για τη χάραξη πολιτικής,  έχει ήδη εγκρίνει τη δημιουργία ενός γραφείου συμψηφισμού για τη διεκπεραίωση διεθνών μεταγραφών. Με την δημιουργία του νέου αυτού ειδικού γραφείου το οποίο  θα συγκεντρώσει και θα απλοποιήσει τις πληρωμές που συνδέονται με μεταγραφές ,  όπως η αλληλεγγύη, η αποζημίωση κατάρτισης, και οι προμήθειες των ατζέντηδων (ένα επίσης σοβαρότατο θέμα) .
Το θέμα αυτό πέραν φυσικά ότι θα δώσει περισσότερες ψήφους στον κ. Ινφαντίνο θα του δώσει και μεγαλύτερη στήριξη στην απόφασή του για την επέκταση του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων καθώς έχει ήδη στην διάθεσή του για ένα 12ετές πρόγραμμα, το ποσό των 25 δις δολαρίων. Κάτι που σημαίνει πως το μίνιμουμ για κάθε ομάδα θα είναι περίπου 100 εκ. δολάρια.
Να θυμίσουμε ότι μαζί του έως τώρα έχουν ταχθεί ο πρόεδρος της ECA ( Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων) και της  Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι κι ορισμένοι άλλοι…
Τον Μάρτιο στο Κογκρέσο της ΦΙΦΑ , στο Μαιάμι, ο κ. Ινφαντίνο θα το φέρει προς συζήτηση στην Εκτελεστική επιτροπή το θέμα αυτό,  όπως επίσης και την επέκταση των ομάδων στο παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων. Εκεί που η ΟΥΕΦΑ δείχνει αντίθετη..
 Οπότε θεωρούμε πως θα έχουμε σύντομα αλλαγές σε αρκετά πράγματα…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου