Translator

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ακλόνητος για άλλα τέσσερα χρόνια ο Πλατινί


        





Τυπική θα είναι πλέον η διαδικασία των εκλογών στο Κογκρέσο της ΟΥΕΦΑ στο Παρίσι, στις 22 Μαρτίου 2011.Ο Μισέλ Πλατινί θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Oμοσπονδίας Ποδοσφαίρου για άλλα 4 χρόνια, τουτέστιν έως το 2015. Κανείς δεν θέλησε να θέσει υποψηφιότητα για να κοντράρει τον νυν πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, έως τις 22 Δεκεμβρίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων. Και δικαίως άλλωστε. Ο μεσιέ Πλατινί, στην πρώτη του θητεία είχε πολλές και ουσιαστικές παρεμβάσεις στο ευρωπαϊκό και όχι μόνο ποδόσφαιρο.
Πρώτα-πρώτα έκανε πιο προσιτό το Τσάμπιονς Λιγκ σε ομάδες χωρών που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια άλλων πλουσιοτέρων. Βέβαια πολλοί εδώ ενδεχομένως να έχουν τις ενστάσεις τους,  αλλά το θέμα είναι ότι η κίνηση του Πλατινί δικαιώθηκε.
Έπειτα, έδωσε νέα ώθηση στο παραγκωνισμένο τελευταία Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με τη μετεξέλιξή του σε Γιουρόπα Λιγκ, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρές θεωρητικά ομάδες να αναδειχθούν, και άλλες, πιο δυνατές, να φτάσουν σε τελική επικράτηση (βλέπε Σαχτάτ Ντονέτσκ, Ατλέτικο Μαδρίτης κ.ά).
Εδω καλό θα είναι να επισημανθεί ότι κάποια στιγμή οι ελληνικές ομάδες θα πρέπει να ρίξουν πιο προσεκτική ματιά στη διοργάνωση αυτή, που σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές ταιριάζει στο επίπεδο ποδοσφαίρου της χώρας μας, και επιπλέον θα μπορούσαν να διακριθούν κιόλας!!!!
Νέα κατεύθυνση.1% ποσοστό απο το Στοίχημα!!!!
Χάρη στον παλιό μεγάλο επιθετικό μέσο, το ποδόσφαιρο δείχνει να παίρνει μία διαφορετική κατεύθυνση, και στο οικονομικό κομμάτι.Οι νέοι κανονισμοί που τίθενται σε πλήρη εφαρμογή από το 2012 θα βοηθήσουν τις ομάδες (έστω και με λίγη.. πίεση) να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα  της καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών τους, ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά τύπου Μαγιόρκα, που το έλλειμμά της ανήλθε σε 160 εκατομμύρια ευρώ!!!Και φυσικά, δεν της επετράπη να συμμετάσχει στο Γιουρόπα Λίγκ.
Τώρα οι σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν όσο το δυνατό περισσότερο τις δαπάνες τους για μετεγγραφές και να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις ακαδημίες τους αλλά και στην κατασκευή ή ανακατασκευή νέων γηπέδων.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο στις περισσότερες χώρες είναι ένα είδος επιχείρησης. Φυσικά, δεν θα περιμένει κανείς να μην ξοδεύουν οι ισχυρές δυνάμεις χρήματα πολλά για την απόκτηση σπουδαίων ποδοσφαιριστών, αυτό θα ήταν ουτοπία. Απλά θα πρέπει να κάνουν καλύτερο έλεγχο. Σε διαφορετική περίπτωση, η αρμόδια ανεξάρτητη επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, η λεγόμενη και Φαινάνσιαλ Φερ Πλέι (μετέχει και ο φημισμένος Ελληνας καθηγητής, Πέτρος Μαυροειδής) θα είναι αναγκασμένη να τους αποκλείει από το  Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λίγκ αντιστοίχως..
Οι δαπάνες πλέον θα πρέπει να περιορίζονται στο 60% των ετήσιου κύκλου εργασιών, κάτι για το οποίο άλλοι συμφωνούν κι άλλοι όχι. Κι αυτό θα αποτελέσει σύντομα θέμα μεγάλης συζήτησης.Το σάλαρι καπ που επιζητούν ορισμένοι, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να εφαρμοσθεί στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο.
Έπειτα, είναι έξυπνη η κίνησή του να ζητήσει από τις εταιρείες στοιχήματος που έχουν ως έδρα τους ή ο κύκλος εργασίας τους είναι στη Γαλλία που υπάρχει ήδη ΝΟΜΟΣ)  ποσοστό που ανέρχεται στο 1% του συνολικού τζίρου (μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ!!). Στη Γαλλία οι εταιρείες καταβάλλουν ένα ποσοστό στην ομοσπονδία βάση νόμου, κι εκεί στηρίζεται ο Πλατινί… Οπότε, αυτό συντόμως, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, θα εξελιχθεί σε ντόμινο, και φυσικά κάποια στιγμή θα φτάσει και στην Ελλάδα.
Γεγονός είναι ότι οι θέσεις του Μισέλ Πλατινί στη πλειοψηφία τους φαίνονται και είναι  σωστές. Και για  αυτό στις 22 Μαρτίου στο Παρίσι, «την έδρα του»  δηλαδή, θα επανεκλεγεί προεδρος της ΟΥΕΦΑ για άλλα 4 χρόνια. Μετά πιθανότατα θα μετακινηθεί προς το υψηλότερο επίπεδο του ποδοσφαίρου, τη ΦΙΦΑ και την παγωμένη Ζυρίχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου