
9 δισ. ευρώ απειλείται να χάσει το ποδόσφαιρο, παγκοσμίως, εάν δεν επιστρέψει στην δράση!


Επειδή όλα πλέον μπορούν να συμβούν με την πανδημία που έχει πλήξει την υφήλιο, καλό θα είναι να δούμε και τι ζημιές έχει προκαλέσει έως τώρα, αλλά και τι άλλο μπορεί να δημιουργήσει αν αργήσει η επιστροφή στην ημι-κανονικότητα. Γιατί η κανονικότητα που ξέραμε θα αργήσει πολύ, ή μπορεί και να μην την ξαναδούμε, τουλάχιστον για τα προσεχή χρόνια..
Έτσι λοιπόν με μία πρώτη ματιά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γερμανικού οργανισμού ο οποίος ασχολείται με τις μεταγραφές ανά τον κόσμο, αναφέρει πως η ζημιά που θα προκληθεί στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι πάνω από 9 δισ. ευρώ!!!
Η κατάσταση που βιώνουμε μπορεί να μην είναι ίδια, όπως της γειτονικής Ιταλίας ή της Ισπανίας, ακόμη και του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά σίγουρα έχει επηρεάσει και την χώρα μας, η οποία σημειωτέον ήταν από τις πρώτες που είχε αντιληφθεί το τσουνάμι που έρχεται και είχε φροντίσει να λάβει –όσο γινόταν- τα πλέον απαραίτητα μέτρα.
To Ελληνικό ποδόσφαιρο κανονικά στοιχίζει γύρω στα €246.80m ευρώ. Τώρα λογικά πρέπει να έχει χάσει ένα 10%, αν λάβουμε υπ όψιν μας τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η απροσδόκητη αυτή κατάσταση είναι φανερό ότι θα προκαλέσει νέα και πιο περίπλοκα γεγονότα στο μέλλον.
Σίγουρα , πολλά εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσει το ίδιο το ποδόσφαιρο, γενικά μιλάμε, καθώς και την πιθανή και επιθυμητή ανάκαμψή του. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο τα καθορισμένα περιγράμματα της ιστορίας είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο καθένας, από τον τελευταίο ποδοσφαιριστή που κάθεται στην άκρη του πάγκου, έως το αστέρι παγκόσμιου βεληνεκούς , θα δει μια αλλαγή στην μεταγραφική του αξία. Και αυτή η ξαφνική πτώση θα αντηχήσει επίσης σε όλες τις άλλες πτυχές: αγορά και πώληση ποδοσφαιριστών, δανεισμοί, προπονητές, και προφανώς νέες συμβάσεις αλλά διαφορετικής ισχύος.
Η Ιταλία και πιο συγκεκριμένα η Serie A , σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 4,48 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν η Ιταλία δεν μπορέσει να επιστρέψει στην δράση, τότε αναμένεται η συνολική της αξία (ποδοσφαιριστών ) να μειωθεί περίπου κατά 1 δισ. ευρώ!
H Aγγλία με την Premier League , η αξία της οποίας ανέρχεται στα 7.87 δισ. ευρώ, επίσης θα έχει σοβαρότατο θέμα . Πιθανότατα και το πιο μεγάλο, που ίσως ξεπεράσει τα 1,7 δισ. ευρώ!
Στην Ισπανία η La Liga, έχει χρηματιστηριακή αξία που φτάνει τα 5.08 δις ευρώ. Κι αυτή βεβαίως θα έχει σοβαρό πρόβλημα σε περίπτωση μη επανέναρξης του πρωταθλήματός της.
Εδώ πάντως πρέπει να εξάρουμε την σημαντική δουλειά που έκανε η δημοσιογράφος και τώρα πολιτικός, Ιρίνι Λοθάνο η οποία κάλεσε την Κυριακή (του Πάσχα για εμάς), στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες και τον ομόλογό του της Λίγκα, Χοσέ Τέμπας, οι οποίοι σχεδόν δεν μιλιόντουσαν.
Και αφού έμειναν για 8 ολόκληρες ώρες, οι τρεις τους σ ένα μεγάλο γραφείο, τελικά βρήκαν μία κοινή συνισταμένη και συμφώνησαν σε βασικά πράγματα για την επιστροφή των συλλόγων στις προπονήσεις πρώτα, και μετά στην δράση. Μάλιστα θα τους δώσει και κάποια οικονομική ενίσχυση και η Κυβέρνηση…
Στην Γαλλία η Ligue 1, κοστολογείται στα 3,17 δισ. ευρώ και δίνεται μεγάλη μάχη μεταξύ των συλλόγων και της λίγκας για να επαναρχίσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα γίνεται. Μάλιστα ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν-Μισέλ Ολάς που η ομάδα του είναι στην 7η θέση και κινδυνεύει να μην βγει την προσεχή σαιζόν σε ευρωπαική διοργάνωση, απειλεί πως θα προσφύγει στα δικαστήρια αν δεν επαναρχίσει το πρωτάθλημα…
H Γερμανία με την Bundesliga έχει χρηματιστηριακή αξία 4,16 δισ. ευρώ. Κι αυτή φυσικά θα έχει πρόβλημα, αλλά όλοι μας γνωρίζουμε ότι η Λίγκα της, έχει ήδη αποφασίσει όπως επαναρχίσει το πρωτάθλημά της στις 9 Μαίου, οπότε θα αποτελέσει και τον οδηγό για τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα της «γηραιάς ηπείρου». Αν πετύχει το… πείραμα της Γερμανίας τότε θα την ακολουθήσουν και τα άλλα 4 κορυφαία και σίγουρα θα έχει κερδιθεί μία μεγάλη μάχη…
Όλες οι ομάδες στηρίζονται κατά βάση στα τηλεοπτικά τους δικαιώματα, κι εκεί είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα. Τα εισιτήρια πλέον έχουν εισέλθει σε δεύτερη μοίρα , γι αυτό και οι πιέσεις των ραδιοτηλεοπτικών φορέων προς την UEFA και τις εθνικές ομοσπονδίες κοντεύουν να γίνουν αφόρητες. Μαζί τους βεβαίως και οι στοιχηματικές εταιρείες που καθημερινά χάνουν εκατομμύρια ευρώ…
Καταλήγοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να επαναρχίσουν περισσότερα από τα πρωταθλήματα, η συνολική ζημιά που θα έχει το ποδόσφαιρο, παγκοσμίως, θα φτάσει τα 9 δις ευρώ. Καθώς θα πέσει η χρηματιστηριακή του αξία, κι αυτό νομίζουμε κανείς δεν το επιθυμεί…
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo