
Μάνος Σταραμόπουλος: Η πανδημία μπορεί να αλλάξει τα πάντα στο ποδόσφαιρο
Εξαιρετικά μεγάλος ο οικονομικός αντίκτυπος στο Ευρωπα:iκό ποδόσφαιρο με την μη συνέχιση των πρωταθλημάτων…

Η Ευρώπη μπορεί να είναι η οικονομική δύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά ο οικονομικός αντίκτυπος από την πανδημία του κοροναϊού έχει ήδη αρχίσει να την κτυπά με δύναμη και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τους συλλόγους σε ολόκληρη την ήπειρο.
Όταν οι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου, ενός από τους πλουσιότερους συλλόγους του κόσμου, συμφώνησαν να έχουν περικοπές ύψους 20% των αμοιβών τους , προκειμένου να πληρωθούν κανονικά οι εργαζόμενοι του συλλόγου, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άθλημα συνολικά.
Πολλοί σύλλογοι δεν διαθέτουν επαρκή διαθέσιμα σε ρευστό, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα , καθώς υπάρχει μια παρατεταμένη περίοδος , δίχως μάλιστα να μπαίνουν χρήματα στα ταμεία τους. Για παράδειγμα στη Σκωτία, όπου οι ομάδες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα εισιτήρια, η κατάσταση είναι “σαφώς μη βιώσιμη”.
Αυτή είναι και η άποψη του προέδρου της Αμπερντιν, Ντέιβ Κόρμακ , ο οποίος προβλέπει ότι θα έρθει αντιμέτωπος με 6 εκ. ευρώ κόστος, δίχως τους προσεχείς μήνες να γνωρίζει κανείς αν θα έχει έσοδα ο σύλλογος, κάτι που αυτή τη στιγμή δείχνει εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο.
Ακόμα και το γερμανικό πρωτάθλημα (DFL), το οποίο διαχειρίζεται την Μπουντεσλίγκα και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ , φοβάται μια καταστροφή.
“Εάν δεν παίζουμε αγώνες με κλειστές πόρτες το συντομότερο δυνατόν, δεν υπάρχει λόγος να αναρωτηθούμε αν θα έχουμε ένα πρωτάθλημα 18 ή 20 ομάδων”, δήλωσε ο επικεφαλής της DFL, Κρίστιαν Ζάιφερτ .
Είναι σχεδόν δύο εβδομάδες από τότε που σταμάτησαν τα πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη. Κανένας αγώνας δεν σημαίνει ότι αν δεν διεξαχθεί , θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν τόσο οι ποδοσφαιριστές όσο οι υπάλληλοι που δουλεύουν στους συλλόγους σε διάφορα πόστα. Οπότε από πού θα εξευρεθούν τα χρήματα αυτά; Οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί έχουν υπογράψει συμβόλαια και αν δεν τηρηθούν δεν θα δίνουν τα προβλεπόμενα χρήματα.
Ζημιά άνω των 4 δις ευρώ !!!
Στην Αγγλία, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η Premier League αντιμετωπίζει απώλειες ύψους 800 εκ. ευρώ από εγχώριες εκπομπές του Sky Sport και του BT Sport.
Η ανάλυση από την εταιρεία χρηματοπιστωτικής KPMG δείχνει ότι η μη συνέχιση της υπόλοιπης σαιζόν θα στοιχίσει στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας συνολικά πάνω από 4 δις ευρώ.
Επομένως, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί τα διάφορα εθνικά πρωταθλήματα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επανέναρξης τους, έστω και κεκλεισμένων των θυρών , τουλάχιστον για να έχουν εγγυημένα τα έσοδα από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.
Μετά από όλα αυτά , οι σύλλογοι είναι σχεδόν «υποχρεωμένοι» να πιέσουν με τον τρόπο τους –όσο αυτό είναι εφικτό γιατί προέχει η υγεία των ανθρώπων- να επιστρέψουν οι ποδοσφαιριστές στις προπονήσεις ,ούτως ώστε να μπορέσουν να τους καταβάλλουν τους υψηλούς μισθούς που αναφέρονται στα συμβόλαιά τους…
Στη Γαλλία, πολλές ομάδες όπως η Μαρσέιγ και η Λυών, έβαλαν τους ποδοσφαιριστές τους σε μερική ανεργία προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
Αυτό σημαίνει ότι οι σύλλογοι καταβάλλουν το 70% των μισθών τους. Το κράτος πληρώνει το υπόλοιπο, αν και περιορίζεται στα 4.850 ευρώ ανά υπάλληλο, που αποτελεί μία πτώση στον… ωκεανό για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές.
Στη Γερμανία, οι παίκτες της Γκλάντμπαχ ήταν οι πρώτοι στη Μπουντεσλίγκα οι οποίοι πρότειναν να υπάρξουν περικοπές των αμοιβών τους . Τους ακολούθησαν η Μπάγερν Μονάχου που οι ποδοσφαιριστές της δέχθηκαν μείωση ύψους 20% ώστε να πληρωθούν οι υπάλληλοι του συλλόγου και μετά η Βέρντερ Βρέμης, η Σάλκε και η Μπορούσια Ντόρτμουντ.
Η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε πως έχει έτοιμο ένα σχέδιο που θα δώσει την ευκαιρία να χρηματοδοτήσει ένα ποσό της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ, επιτρέποντας στους συλλόγους των δύο πρώτων κατηγοριών να λάβουν δάνεια ύψους έως και 20 εκατομμυρίων ευρώ “και να τα καταβάλουν σε 5 ή 6 χρόνια”, όπως είπε ο πρόεδρός της, Λουίς Ρουμπιάλες.
Η Μπαρσελόνα η οποία έχει τα μεγαλύτερα έσοδα αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο , σύμφωνα με την έρευνα της χρηματοοικονομικής εταιρείας Deloitte, προκειμένου να τα φέρει εις… πέρας έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τους ποδοσφαιριστές της προκειμένου να μειωθούν οι αμοιβές τους έως και 70% , κάτι που έως τώρα κανείς δεν δείχνει να το αποδέχεται. Γι αυτό άλλωστε και είναι διατεθειμένη την περίοδο των μεταγραφών να πουλήσει σημαντικά ονόματα. Αναμέσα τους ο Γκριεζμάν, ο Κουτίνιο, Ο Βιδάλ, ο Ουμτιτί, ο Ράκιτιτς κι άλλοι.
Η Λα Λίγκα εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών των ποδοσφαιριστών συνολικά κατά 20% εάν η σαιζόν δεν ολοκληρωθεί. Παρόμοια μέτρα αναμένεται να ληφθούν και στην Ιταλία.
Στην Αγγλία, μερικά σωματεία ζητούν από τους παίκτες να δεχτούν αναβολές πληρωμών.
Μάλιστα η Ενωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών δήλωσε ότι η κρίση είχε «σοβαρό αντίκτυπο», προσθέτοντας: «Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, ζητήσαμε επειγόντως συνάντηση τόσο με την Premier League όσο και με την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (EFL) . “
Παντού οι αρχές προσπαθούν να σταματήσουν την κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος.
Στην Ιταλία εξετάζεται το ενδεχόμενο φορολόγησης των εταιρειών στοιχημάτων για την επιδότηση των συλλόγων, ενώ στη Γερμανία θα μπορούσαν να χαλαρώσουν οι κανόνες σχετικά με τον τρόπο χορήγησης των αδειών σε επαγγελματικούς συλλόγους.
Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα, ωστόσο, προβάλλει από το γεγονός αν θα επαναρχίσουν οι αγώνες και πότε…
Αν βρεθεί ένας τρόπος να ολοκληρωθεί η σαιζόν πριν από το καλοκαίρι, τότε η ζημιά θα είναι περιορισμένη. Αν όμως συνεχισθεί έως τον Αύγουστο ή και αργότερα, τότε αυτό θα σημάνει πως ο οικονομικός αντίκτυπος θα αλλάξει τα πάντα γύρω από το ποδόσφαιρο και γενικά την ζωή όλων…
Μάνος ΣταραμόπουλοςΔημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo