Ο Πέρεθ προχωρά το σχέδιό του για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας
Ο Μάνος Σταραμόπουλος εξηγεί στο vradini.gr το σχέδιο δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Super League
Στα χείλη των περισσοτέρων παραγόντων κυρίως του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου υπάρχει πλέον η λέξη Ευρωπαική Σούπερ Λίγκα. Την αποκάλυψε πρώτος ο Καταλανός, Γιόσιπ Μαρία Μπαρτομέου την ημέρα της παραίτησής του από τον προεδρικό θώκο της Μπαρσελόνα και την έφερε ξανά στο μυαλό, όλων ο κορυφαίος διοικητικός ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ομάδας του.
Ετσι τώρα δεν είναι λίγοι αυτοί που θέτουν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τι είναι η διοργάνωση . Τι είναι επιτέλους αυτή η Σούπερ Λίγκα της Ευρώπης. Τι κάνουν γι αυτό οι δύο αθλητικοί οργανισμοί η Ευρωπαική UEFA και η Παγκόσμια FIFA;
Οι ομάδες πόσο πρόθυμες παρουσιάζονται για να ενταχθούν σε αυτή τη νέα κορυφαία διοργάνωση ; Πόσες ομάδες και ποιες θα λάβουν μέρος;

Μάνος Σταραμόπουλος
Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
Η Σούπερ Λίγκα λοιπόν είναι κάτι που πολλές από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης έχουν σκεφτεί εδώ και πολύ καιρό, και είναι πολύ πιο προχωρημένο από αυτό που πιστεύουν πολλοί. Αυτοί που τραβούν τις χορδές πιστεύουν ότι θα ξεκινήσει το 2022.
Οι ηγέτες των ελίτ συλλόγων της Ευρώπης πιστεύουν ότι η μορφή του Champions League έχει ξεπερασθεί και πως τα 15 παιχνίδια που δίνουν κάθε σαιζόν δεν είναι αρκετά. Και βεβαίως και τα χρήματα που εισπράττουν δεν είναι ικανοποιητικά. Αρχικά οι ομάδες που προτίθεται να ενταχθούν στη νέα αυτή διοργάνωση η οποία έχει στόχο να ξεκινήσει όχι πολύ μακρυά αλλά αρκετά κοντά και πιο συγκεκριμένα το 2022 , δηλαδή σε ένα χρόνο και κάτι. Μάλιστα πιστεύουν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία σαιζόν με 30 αγώνες και 16 ομάδες που μπορεί να αυξηθούν και σε 18 πάντα σε πρώτη φάση, ώστε να σχηματίσουν την Σούπερ Λίγκα. Φυσικά όλοι μας γνωρίζουμε ότι ένα κλειστό πρωτάθλημα δεν είναι και το πιο βολικό, που σημαίνει ότι η μορφή είναι ακόμη υπό ανάπτυξη και εξακολουθούν να εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές με την ελπίδα να προσελκύσουν την ευρύτερη δυνατή αγορά για να την αξιοποιήσουν.
Πολλοί σύλλογοι θεωρούν επίσης ότι το η διανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε ορισμένες χώρες είναι άδικη. Οπότε υπάρχει η επιθυμία να συμμετάσχουν σε μία άλλη διοργάνωση η οποία μπορεί να δει τα πράγματα να διαδίδονται με τρόπο που θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις για τα χρήματα, αλλά εκείνοι που βρίσκονται πίσω από το έργο είναι υπεραισιόδοξοι ότι τα χρηματικά έπαθλο για τους νικητές θα είναι πολύ περισσότερα από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που προσφέρει τώρα η κατάκτηση του Champions League. Και βεβαίως για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, εκείνος που έχει αναλάβει και τρέχει το έργο της Σούπερ Λίγκας είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ ο οποίος λέγεται πως έχει και ισχυρές πλάτες, δηλαδή πως τον στηρίζει , όσο κι αν προς το παρόν δεν επιθυμεί να φαίνεται ο ομόλογός του της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο. Άλλωστε είναι σχεδόν γνωστό τοις πάσει πως οι σχέσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας με αυτήν της Ευρωπαικής, δεν είναι και οι καλύτερες…
Στην περίπτωση της Ισπανίας τώρα , η κρίση με τον COVID-19 επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική κατανομή των οικονομικών των συλλόγων . Οι σύλλογοι που έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα και είναι και οι πλέον επιτυχημένες, και ουσιαστικά βρίσκονται στο πρώτο ράφι από πλευράς δημοφιλίας , προσπαθούν να βρουν τρόπους για να διατηρήσουν τη ροή των χρημάτων. Οι θέσεις τους είναι σαφείς. Υπάρχει μια κατανόηση ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής και εξελίξεως. Οι ομάδες σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τα εγχώρια πρωταθλήματά τους, αντί να μείνουν και να δώσουν μαζί την μάχη. Καταλαβαίνουν όμως ότι η Σούπερ Λίγκα θα αποτελέσει γι αυτούς προτεραιότητα, καθώς θα τους δώσει και μεγαλύτερη ισχύ. Ηδη οι περισσότερες από τις μεγάλες ομάδες τάσσονται υπέρ των συρρίκνωσης των πρωταθλημάτων για να μειώσουν τον αριθμό των παιχνιδιών που θα έπρεπε να αγωνισθούν.
Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι οι ισπανικές ομάδες που πρόκειται να συμμετάσχουν στη νεά αυτή κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Δίχως ακόμη 100 % καθορισμένη μορφή, η ιδέα είναι να καλυφθεί το κενό που άφησε το Champions League, μία διοργάνωση η οποία σχεδιάζεται από την UEFA να προχωρήσει από το 2024 σε ένα λίφτινγκ ούτως ώστε να μπορέσει να συναγωνισθεί με μεγαλύτερες πιθανότητες την νέα αυτή καινοτόμο διοργάνωση και να μην μείνει πίσω. Μάλιστα σε πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας με την αντίστοιχη της ECA (Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων στην οποία προίσταται ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι) η πρώτη πρότεινε την αύξηση των ομάδων της φάσης των ομίλων του Champions League, από 32 που είναι τώρα σε 36 ούτως ώστε να αυξηθούν σε 10 τα παιχνίδια, κάτι που θα σημαίνει και περισσότερα χρήματα.
Οι σύλλογοι πάντως, τουλάχιστον έως τώρα δεν είναι δείχνουν πρόθυμοι να δώσουν στην UEFA πολύ χώρο για ελιγμούς. Ζητούν όμως και σχεδόν άμεσα μία σημαντική αλλαγή. Θέλουν να ακούσουν και τι άλλο έχει να τους προτείνει η UEFA, αλλά αφού πρώτα θέσουν αυτοί τις δικές τους απαιτήσεις. Η FIFA από την πλευρά της είναι αλήθεια πως βλέπει με πολύ καλό μάτι την πιθανή εξέλιξη αυτή, με την δημιουργία της Σούπερ λίγκας καθώς η προσπάθειά της για την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων του 2021 , έχει ανασταλεί προσωρινά λόγω του COVID-19. Και καθώς σύντομα μπορεί να υπάρξει και μία αλλαγή στο διεθνές ποδοσφαριικό ημερολόγιο η Παγκόσμια ομοσπονδία θα ταχθεί κάποια στιγμή και επισήμως δίπλα στη νέα αυτή διοργάνωση.
Ενδιαφέρον προς το παρόν να αναφέρουμε έχουν εκδηλώσει οι ομάδες:
Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτυ, Τσέλσι (από την Αγγλία). Παρί Σεν Ζερμέν, Λιόν και Μαρσέιγ από την Γαλλία. Μίλαν, Ίντερ, Ρόμα από την Ιταλία.Ζενίτ από την Ρωσία. Πόρτο (Πορτογαλία), Άγιαξ (Ολλανδία), Ολυμπιακός, Μπάγερν, Μπορούσια Ντόρτμουντ (Γερμανία ), Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία).